Φυσιολατρικός Όμιλος Νέας Ιωνίας
Το Πολιτιστικό Τμήμα του Ομίλου μας αποφάσισε να μας κάνει μια βόλτα σε ένα μέρος του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας και στο βραχώδη βράχο της Ακρόπολης.
Σε όλους μας μικρούς και μεγάλους ξύπνησε μνήμες από το παρελθόν και πειρασμούς από το παρόν. Ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό ανθρώπων από όλες τις φυλές του κόσμου συνέθεσαν την εικόνα του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, που είναι βέβαιο ότι γοητεύει. Με τη βοήθεια της ξεναγού μας, γυρίσαμε το χρόνο πίσω, στην παλιά Αθήνα, αυτή του 19ου αιώνα, στους ρυθμούς εκείνης της εποχής. Τότε, που το σημερινό Ιστορικό Κέντρο αποτελούσε την καρδιά της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, ψυχαγωγικής αλλά και πολιτισμικής ζωής της Αθήνας. Κάτι που κράτησε για περισσότερα από 170 χρόνια και γι’ αυτό σήμερα, κάθε οδός, κάθε πεζόδρομος , κάθε στενό έχει τη δική του ιστορία να διηγηθεί. Θα δούμε πως μπλέκεται αρμονικά το «χτες» με το «σήμερα».
Το ραντεβού μας 10.00 το πρωί στο Parking του Διόνυσου. Μας παρέλαβε η ξεναγός η κα Τόγκα, βγάλαμε τα εισιτήρια και μπήκαμε στο χώρο της Ακρόπολης.
Τα μνημεία της Ακρόπολης, αρμονικά συνδυασμένα με το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής, που εκφράζουν πρωτοποριακούς συσχετισμούς ρυθμών και τάσεων της κλασικής τέχνης και επηρέασαν την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία για πολλούς αιώνες αργότερα. Η Ακρόπολη του 5ου αι. π.Χ. αποδίδει με τον τελειότερο τρόπο το μεγαλείο, τη δύναμη και τον πλούτο της Αθήνας στην εποχή της μεγαλύτερης ακμής της, το ”χρυσό αιώνα” του Περικλή. Θαυμάσαμε τον Παρθενώνα σχεδιασμένο από τον Ικτίνο με συνεργάτη τον Καλλικράτη. Την ευθύνη του γλυπτού διάκοσμου και του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς είχε ο διάσημος γλύπτης Φειδίας. Το επόμενο μνημείο που αντικρίσαμε ήταν το Ερέχθειο με τις δεσπόζουσες και πασίγνωστες Καρυάτιδες.
Τελειώνοντας από το Βράχο της Ακρόπολης, κάνουμε μία μικρή στάση για καφέ και κατευθυνθήκαμε προς τα Αναφιώτικα, μια γραφική λιλιπούτεια συνοικία της Αθήνας σκαρφαλωμένη στη βορειοανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης. Εκεί ξεπρόβαλε και το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, ο πρώτος ναός στον οποίο φτάνει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα το βράδυ της Ανάστασης. Σε μικρή απόσταση βλέπουμε το Ναό Αγίων Ασωμάτων στο Θησείο, τη Ρωμαϊκή Αγορά, τους Αέρηδες, τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού και καταλήγουμε στο Μοναστηράκι όπου εκεί σκορπιστήκαμε σε διάφορα ταβερνάκια για να φάμε και να ξεκουραστούμε.
Καίτη Ευκλείδου
Έφορος Πολιτιστικών