Γιατί οι γατοαποικίες ανησυχούν το Δήμο Μεταμόρφωσης
Με ιδιαίτερη ευαισθησία το δημοτικό συμβούλιο της πόλης της Μεταμόρφωσης ασχολήθηκε για το σημαντικό ζήτημα των αδέσποτων ζώων, καθώς τέθηκε προς συζήτηση το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του 2024 για τα Αδέσποτα Ζώα της περιοχής, το οποίο μετά από διεξοδική συζήτηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Μ. Ντούρου: “Με τις γάτες υπάρχει πρόβλημα”
Την εικόνα που επικρατεί στη Μεταμόρφωση σχετικά με τα αδέσποτα ζώα περιέγραψε η Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας, κα Μαρία Ντούρου. Όπως είπε η κα Ντούρου στη Μεταμόρφωση αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο πρόβλημα τα αδέσποτα σκυλιά αλλά οι γάτες, καθώς υπάρχουν μεγάλες γατοαποικίες. Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί 8 μεγάλες γατοαποικίες και γενικά τα γατάκια στην πόλη είναι πάρα πολλά και για αυτό όπως είπε η κα Ντούρου ο δήμος έχει επικεντρωθεί στην στείρωσή τους.
Ακόμα, η κα Ντούρου απαντώντας σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης ενημέρωσε πως ο δήμος έχει σύμβαση με το νοσοκομείο ζώων το οποίο κάνει την περισυλλογή και την περίθαλψη των τραυματισμένων ζώων. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι τα περισσότερα χρήματα δαπανώνται για τα ζωάκια που έχουν τροχαία ατυχήματα, καθώς πρόκειται για σοβαρά χειρουργεία και πολλές φορές ανέρχεται στα 1.500 ευρώ και πλέον η περίθαλψη ενός μόνο ζώου.
Το σημαντικότερο είναι, σύμφωνα με την κα Ντούρου πως ο Δήμος Μεταμόρφωσης καλύπτει τις βασικές ανάγκες με τα αδέσποτα ζώα αλλά επέστησε την προσοχή στην ανάγκη της στείρωσης των γατών. Ενώ τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς της αρμοδιότητας των αδέσποτων στην αρμόδια Διεύθυνση και όχι στην Κοινωνική Υπηρεσία.
Κ. Κολοβός: “Θα πρέπει να δημιουργηθεί Τμήμα στο Δήμο για τα αδέσποτα”
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο έμπειρος δημοτικός σύμβουλος, κ. Κώστας Κολοβός, από την Παράταξη “Ανανέωση για τη Μεταμόρφωση” υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί αυτόνομο Τμήμα για τα Αδέσποτα Ζώα και να μην υπάγεται στην Κοινωνική Υπηρεσία. Σε ερώτησή του για το πόσα είναι τα αδέσποτα στην Μεταμόρφωση η κα Ντούρου απάντησε ότι δεν μπορεί να γίνει ολοκληρωμένη καταγραφή – ειδικά για τις γάτες, καθώς για τα σκυλιά υπάρχει εικόνα – αλλά η Υπηρεσία έχει στο Μητρώο της 380 αδέσποτα, επειδή τα έχει περιθάλψει και έτσι τα έχει καταγράψει.
Ο κ. Κολοβός έδωσε μεγάλο βάρος και στα δεσποζόμενα ζώα τονίζοντας ότι και εκεί υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Κλείνοντας κάλεσε την διοίκηση να βρει ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά για τα αδέσποτα και να δημιουργήσει ένα τμήμα που θα σταθεί επάξια σε αυτό το ζήτημα πολιτισμού κάθε κοινωνίας και επίσης ζήτησε να δημιουργηθούν και χώροι για τα ζώα.
Γ. Δελής: “Είμαστε ο μόνος δήμος που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο σε έκτακτα περιστατικά”
Χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα στη Μεταμόρφωση έδωσε και ο κ. Γιάννης Δελής, άμισθος ειδικός σύμβουλος για την επικουρία του Δημάρχου σε ζητήματα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Συγκεκριμένα, ο κ. Δελής είπε πως τα αδέσποτα σκυλιά στη Μεταμόρφωση είναι 45 και είναι καταγεγραμμένα και σε ελεγχόμενο χώρο ώστε να μπορούν να τα ταΐσουν. Επίσης, ο κ. Δελής εξήγησε ότι γίνονται προσπάθειες για την οργάνωση της φιλοζωικής ομάδας του δήμου από εθελοντές που θα έχουν εκπαιδευτεί.
Ολοκληρώνοντας τόνισε ότι η Μεταμόρφωση είναι ο μοναδικός δήμος που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο σε έκτακτα περιστατικά και υπάρχουν σε όλη την πόλη ταΐστρες και ποτίστρες και αν κάπου δεν υπάρχουν θα μπουν άμεσα και εκεί.
Π. Μακρίδης: “Ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων στη Μεταμόρφωση”
Αν και χρειάστηκε να πείσει το προεδρείο ότι δικαιούται να πάρει τον λόγο και ότι δεν είχε τοποθετηθεί νωρίτερα αλλά είχε απλά θέσει κάποια ερωτήματα (και όντως έτσι ήταν) ο κ. Παναγιώτης Μακρίδης, ήταν ο επόμενος που μίλησε. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μεταμόρφωσης συνεχάρη τους εργαζόμενους για τη φιλότιμη δουλειά τους και ανάφερε την ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων στη Μεταμόρφωση, καθώς έτσι θα λύνονταν πολλά από τα προβλήματα. Η ειδοποιός διαφορά της πρότασης της Λαϊκής Συσπείρωσης από τις άλλες παρατάξεις ήταν πως θα πρέπει τη διαχείριση να την έχει αποκλειστικά το κράτος, καθώς αν σε κάποιους δήμους όλα γίνονται σωστά για τα αδέσποτα αλλά σε κάποιους άλλους όχι, τότε δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Αναλυτικά, ο κ. Μακρίδης πρότεινε πανελλαδικά να υπάρχει η απαραίτητη χρηματοδότηση και το αναγκαίο προσωπικό ώστε να δημιουργηθούν καταφύγια προσωρινής διαμονής με εξεταστήρια, χειρουργεία και νοσηλευτήρια σε κάθε δήμο.
Ψηφοφορία
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε. Ο κ. Φώτης Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας τόνισε πως συμφωνεί με την πρόταση του κ. Μακρίδη, όμως η παράταξη θα παραμείνει στην “λευκή” ψήφο που έδωσε ο επικεφαλής της, κ. Σάββας Νάνος, στη συζήτηση που έγινε για αυτό το θέμα στη Δημοτική Επιτροπή. Ο κ. Γιώργος Χρονόπουλος, επικεφαλής της Ανανέωσης για τη Μεταμόρφωση είπε πως ψηφίζει υπέρ με την προϋπόθεση να μεταφερθεί η αρμοδιότητα για τα αδέσποτα στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος από την Κοινωνική Υπηρεσία, όπως είχε πει νωρίτερα και ο κ. Κολοβός. “Λευκό” ψήφισε και η Συμμαχία Πολιτών. Οπότε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, του 2024, του Δήμου Μεταμόρφωσης για τα αδέσποτα εγκρίθηκε με τις ψήφους της συμπολίτευσης και της Ανανέωσης για τη Μεταμόρφωση, η οποία γενικά υπερψηφίζει τις εισηγήσεις της διοίκησης.