Για πρώτη φορά ο Δήμος Αγίας Παρασκευής διαθέτει ένα οργανωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας
Έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την αποτελεσματική προστασία της ζωής και των περιουσιών των πολιτών η διοίκηση του Δήμου Αγίας Παρασκευής από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, εστίασε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας, με έμφαση στην πρόληψη.
Σε αυτό το πλαίσιο, στους πρώτους 6 μήνες της παρούσας θητείας, μεταξύ άλλων, λύθηκαν εκκρεμότητες χρόνων, υιοθετήθηκαν σύγχρονες πρακτικές, εξασφαλίστηκαν κρίσιμες χρηματοδοτήσεις και αναβαθμίστηκε ο εξοπλισμός του Δήμου.
Με αφορμή λοιπόν τα όσα ακούγονται και γράφονται από κάποιους που έλαμψαν διά της αδράνειας τους και σε αυτόν τον τομέα, υπενθυμίζουμε για άλλη μία φορά τα όσα έχουμε κάνει μέσα σε μισό μόλις χρόνο.
Ειδικότερα:
• Ο καθαρισμός των οικοπέδων του Δήμου ολοκληρώθηκε πιο έγκαιρα από κάθε άλλη χρονιά και συγκεκριμένα μέχρι τις 30/5/2024
• Ο καθαρισμός των ιδιωτικών οικοπέδων ολοκληρώθηκε εντός του Ιουνίου, εκτός από δέκα τα οποία είναι περιφραγμένα και απαιτούνται ειδικές άδειες τις οποίες αναμένουμε να λάβουμε από την πυροσβεστική
• Ο Δήμος προχώρησε σε προσλήψεις εποχικού προσωπικού, σύμφωνα με τις ανάγκες του επιχειρησιακού σχεδιασμού, το οποίο εκπαιδεύθηκε άμεσα από το Πυροσβεστικό Σώμα. Σε αυτό το σημείο επισημαίνεται πως μέχρι πρότινος, ο Δήμος προέβαινε στην πρόσληψη πεντάμηνου προσωπικού για τη στελέχωση του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, δαπανώντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ, χωρίς όμως να απολαμβάνει τα επιχειρησιακά οφέλη που θα έπρεπε, καθώς οι προσλήψεις δεν πραγματοποιούνταν βάσει επιχειρησιακού σχεδιασμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προσλαμβάνεται ανθρώπινο δυναμικό το οποίο είτε είχε προβλήματα υγείας που είναι απαγορευτικά για την τέλεση καθηκόντων στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, είτε στερούνταν τεχνογνωσίας και επιχειρησιακής ικανότητας.
Παράλληλα με δεδομένο ότι υπάρχουν ήδη 7 drones, από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, τα οποία επιτηρούν σε 24ωρη βάση τον Υμηττό είναι προφανές πως οι ανάγκες για εποχικό προσωπικό το οποίο θα είχε το ρόλο της επιτήρησης, είναι σαφώς λιγότερες. Από την πλευρά μας ως Δήμος θα προσθέσουμε κι εμείς ένα πιστοποιημένο drone που πληροί όλες τις προδιαγραφές το οποίο θα επιτηρεί το Λόφο Τσακού και συνολικά την Αγία Παρασκευή. Το κόστος για τον Δήμο, με τη συμβολή των drones, περιορίζεται στο 1/3 και η φύλαξη είναι σαφώς πιο αποτελεσματική.
Επίσης:
• Γίνεται καθημερινή περίπολος σε όλο το τμήμα του Υμηττού που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Αγίας Παρασκευής, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό
• Ο Δήμος παρέλαβε από τον ΣΠΑΥ 1 ακόμη πυροσβεστικό όχημα, με τον στόλο πλέον να αριθμεί 3 οχήματα
• Στον φετινό επιχειρησιακό σχεδιασμό περιλαμβάνονται και ενεργούν 1 Υδροφόρα, 1 Εκσαφέα – Φορτωτή, 1 Φορτηγό ανατρεπόμενο και 7 Φορτηγά Pick up.
Επιπρόσθετα:
• Διαρκής συνεργασία και συντονισμός προληπτικών ενεργειών με όλους τους συναρμόδιους φορείς (Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστική κλπ), που απουσίαζε τα τελευταία χρόνια. Επίσης ο Δήμος πλέον συνεργάζεται με άλλους φορείς, όπως η πυροσβεστική, η αστυνομία, γειτονικοί Δήμοι και οι εθελοντικές οργανώσεις, τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αποτελεσματική διαχείριση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
• Δημιουργία δικτύων υποστήριξης μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών και φορέων για καλύτερο συντονισμό και ανταπόκριση, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η Πολιτική Προστασία. του Δήμου έχει συνάψει Μνημόνια Συνεργασίας με γειτονικούς Δήμους για την παραχώρηση χώρων καταφυγής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
• Γίνονται τακτικές περιπολίες της ΔΙΑΣ
• Εφαρμόζεται το πρόγραμμα Antinero(Ολοκληρωμένο Σχέδιο Προστασίας Δασών) στον Υμηττό, από το Δασαρχείο
• Τοποθετήθηκαν κάμερες στο Λόφο Τσακού από το ΣΠΑΥ
Επίσης από τον ΣΕΠΠΒΑΤΥ:
• Στελεχώθηκε το Φυλάκιο Πέτρινο από εθελοντές του Σωματείου
• Πραγματοποιήθηκαν περιπολίες με ένα All Terrain Vehicle εφοδιασμένο με αντλία πυρόσβεσης και δεξαμενή νερού 110 λίτρων
• Δημιουργήθηκε Μητρώο Ευάλωτων Ομάδων Πολιτών προκειμένου να απομακρυνθούν κατά προτεραιότητα σε περίπτωση κινδύνου.
Τέλος με στόχο την ενίσχυση των δράσεων πρόληψης αλλά και τον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Αγίας Παρασκευής προχώρησε στα εξής:
• Δόθηκε προτεραιότητα στην εκπόνηση του σχεδίου πολιτικής Προστασίας «ΙΟΛΑΟΣ» και στο «Ειδικό Σχέδιο Οργανωμένης Απομάκρυνσης Πολιτών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών», τα οποία θα είναι προσβάσιμα από όλους τους πολίτες, μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου.
• Εκπονήθηκε ειδικό εξειδικευμένο για το Δήμο, σχέδιο πρόληψης δασικών πυρκαγιών, το οποίο εφαρμόζεται ανάλογα με τον ημερήσιο δείκτη επικινδυνότητας. Βάσει του ανωτέρω σχεδιασμού η Αστυνομία απαγορεύει την πρόσβαση στον Υμηττό μέσω του μονοπατιού 10 και της οδού Ανατολικής Μεσογείου όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο 4 και 5
• Μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» βρίσκεται σε εξέλιξη ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός ύψους 600χιλ. Ευρώ για την προμήθεια πληροφοριακών συστημάτων έκτακτων αναγκών, εξοπλισμού επιτήρησης, επικοινωνιακού εξοπλισμού και εκπαίδευσης του προσωπικού
• Δίνεται έμφαση στη συνεχή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους, τα μέτρα πρόληψης και τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
• Εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο, το αίτημα του Δήμου για χρηματοδότηση ύψους 100.000 ευρώ με στόχο τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, που θα επιβραδύνουν ή και θα ανακόψουν μία πυρκαγιά που απειλεί κατοικημένες περιοχές.
Καλούμε τους δημότες και όλους τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε διαρκή εγρήγορση γιατί τα δύσκολα παραμένουν μπροστά μας.