ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ «Η ΚΑΣΤΑΛΙΑ»
Ο λόγος που δεν πήραμε θέση, μέχρι στιγμής, ως σύλλογος, στο θέμα που έχει δημιουργηθεί τελευταία, με την εγκατάσταση ή επέκταση μονάδων του ΟΚΑΝΑ στα δημόσια νοσοκομεία, είναι ότι το θέμα αυτό, κατά τη γνώμη μας, δεν επιδέχεται απόλυτες ή υπεραπλουστευτικές τοποθετήσεις.
Οι ναρκομανείς δεν είναι «παιδιά ενός κατώτερου θεού» ούτε όντα μιαρά από άλλον πλανήτη. Είναι τα παιδιά του γείτονα, του φίλου, του συγγενή, τα δικά μας ίσως παιδιά και πιθανόν αύριο τα δικά μας εγγόνια. ( Κανείς μας ας μην είναι τόσο βέβαιος πως η δική του οικογένεια είναι επαρκώς «αποστειρωμένη»! Σήμερα ιδίως, που ο αέρας που αναπνέουν τα παιδιά μας έγινε πνιγηρός και γεμάτος μικρόβια!). Όσο για τους «εμπόρους», βρίσκονται παντού, στη διπλανή μας πόρτα, στις αυλές των σχολείων μας!
Απ’αυτήν τη σκοπιά, πιστεύουμε, πρέπει να εξεταστεί αυτό το θέμα. . Εμείς λοιπόν θα σταθούμε λιγότερο στις συνέπειες για την περιοχή ( που καθόλου βέβαια δεν μας είναι κι αυτές αδιάφορες ) και περισσότερο στην ωφέλεια που θα υπάρξει για τους ίδιους τους «χρήστες». Δεν είμαστε ειδικοί βέβαια. Όμως – σύμφωνα με τις πληροφορίες που φροντίσαμε να συγκεντρώσουμε – η μεθαδόνη, που χορηγεί, ως υποκατάστατο της ηρωίνης, το ΟΚΑΝΑ, είναι κι αυτή ναρκωτικό, που, αν η «δόση» του εκλείψει μια μέρα, υπάρχουν χειρότερα από της ηρωίνης στερητικά σύνδρομα. Στοχεύει βέβαια να εξαλείψει την εξάρτηση απ’τους εμπόρους – υποτίθεται τουλάχιστον – αφού χορηγείται από το κράτος δωρεάν. Στοχεύει επίσης να εξαλείψει και τα γνωστά επακόλουθα των «ενέσεων». Μπορεί εξάλλου να χρησιμεύσει σαν στάδιο μεταβατικό , μέχρι να αποφασίσει ο «χρήστης» να αποτοξινωθεί πραγματικά. . Μπορεί τέλος, σε σπάνιες περιπτώσεις, να οδηγήσει και σε αληθινή απεξάρτηση …Αυτό όμως, μόνο αν η χορήγησή της συνδυαστεί, με σοβαρή ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Για όσα λοιπόν εξαρτημένα άτομα επιμένουν « στη λύση της μεθαδόνης» , σίγουρα είναι προτιμότερο, κατά τη γνώμη μας, να χορηγείται αυτή σε περισσότερα – του ενός ή των τριών – νοσοκομεία, που το καθένα θα καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής. Και σε αυτόνομες μονάδες, ολοκληρωμένες, με κατάλληλο νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγους, ψυχιάτρους και κοινωνικούς λειτουργούς. Και με αυξημένα βέβαια μέτρα ασφαλείας.
Η πραγματική απεξάρτηση ωστόσο και επανένταξη στην κοινωνία, σε συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό, γίνεται στα «στεγνά προγράμματα», κατά τις πληροφορίες μας, σ’αυτά δηλαδή που ρίχνουν το βάρος στην ψυχολογική και ψυχιατρική παρακολούθηση και δεν επιτρέπουν τη χρήση καμιάς ναρκωτικής η κυβέρνηση, τη θεωρούμε άλλη μια παγίδα, ίσως τη χειρότερη, για τη νεολαία μας. ουσίας. Αυτά θα έπρεπε συνεπώς να ενισχύσει το κράτος και όχι να επιλέγει αυτά για να κάνει τις περικοπές του, πράγμα που συμβαίνει δυστυχώς, στις μέρες αυτές της παράνοιας που ζούμε. Όσο για την «απελευθέρωση» των «μαλακών» λεγόμενων ναρκωτικών, που προωθεί η κυβέρνηση, τη θεωρούμε άλλη μια παγίδα, ίσως τη χειρότερη, για τη νεολαία μας.
Ασφάλεια, προοπτική και ελπίδα χρειάζονται οι νέοι μας, όχι το «φευγάτο» μυαλό που εξασφαλίζουν τα ναρκωτικά, «σκληρά». «μαλακά» και υποκατάστατα.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Δήμητρα Κρεκούκια Σωτηρία Σουλτάτη