Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μοσχάτου – Ταύρου
Ο κ. Πρόεδρος εισηγούμενος το θέμα υποβάλλει στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Ανάπλαση του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου του Φαληρικού Όρμου (Ν. Αττικής), της Γενικής Γραμματείας Πολιτιστικής και Τουριστικής Υποδομής του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Ακολουθεί τοποθέτηση του κ. Δημάρχου στην οποία αναλύονται προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τα αναφερόμενα στην Σ.Μ.Π.Ε. του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, καταλήγοντας ότι οι προτάσεις της μελέτης και ο τρόπος κατασκευής του έργου πλησιάζουν σχεδόν πλήρως στις απαιτήσεις, τόσο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής του πρώην Δήμου Μοσχάτου όσο και της σημερινής Δημοτικής Αρχής, και στοχεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση για την ανάπτυξη και ανάπλαση της περιοχής προς όφελος τόσο του γενικού συνόλου όσο και του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου. Η Μελέτη είναι αυτή που ζητούσαμε και προβλέπει έργα που ο Δήμος χρειάζεται. Θα πρέπει να γίνει μία Επιτροπή παρακολούθησης του Έργου από το Δημοτικό Συμβούλιο ή οποία να έχει άμεσο και αποτελεσματικό ρόλο στη διαχείριση της παραλίας.
Επίσης δέσμευση της Δημοτικής Αρχής και του Υπουργείου θα πρέπει να είναι να διατηρηθεί ο δημόσιος χαραχτήρας του Φαληρικού όρμου.
Είναι το καλύτερο σχέδιο από προηγούμενα με σωστή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, λύνει το αντιπλημμυρικό πρόβλημα του Δήμου με το αντιπλημμυρικό κανάλι και γίνεται υποβιβασμός της λεωφόρου. Το χρονοδιάγραμμα ξεκινάει το Μάιο του 2012.
Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη συντήρηση και χρήση του χώρου.
Θα υπάρχουν χρήσεις με έσοδα και θα διεκδικήσου#ε τη διαχείριση του χώρου.
Η περιοχή του Ιλισού θα αναπτυχθεί με την κατασκευή ποδηλατοδρόμου παράλληλα με τις
όχθες του ποταμού.
Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων από τους επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων:
Βασίλης Σπανάκης επικεφαλής συνδυασμού «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΜΟΣΧΑΤΟ – ΤΑΥΡΟ»: Ζητάμε την παραχώρηση χρήσης της παραλίας. Άμεσα οι Τεχνικές Υπηρεσίες και με την βοήθεια εξωτερικού συμβούλου να ετοιμάσουν μια προμελέτη του χώρου, σε χώρο πρασίνου, περιπάτου και άθλησης. Το μέλλον του αθλητισμού για την πόλη μας είναι η παραλία. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν αναφέρει το τραμ, τα αντιπλημμυρικά έργα, πως θα χρηματοδοτηθεί και πως θα συντηρηθεί αυτό το έργο. Κρατάμε επιφυλάξεις.
Άρης Κρεμμύδας επικεφαλής συνδυασμού «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ»: Το θέμα διεκδίκησης της παραλίας υπάρχει από το 1985. Η ουσία είναι ότι δεν έγινε τίποτα μέχρι σήμερα. Θα έπρεπε στην σημερινή συνεδρίαση να παρευρίσκεται κάποιος από τους μελετητές. Είναι κορυφαίο ζήτημα για όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Να αφήσουμε τις πολιτικές μας ταυτότητες και να παλέψουμε ενωμένοι για το συμφέρον της πόλης, προτείνοντας βελτιώσεις στην μελέτη για το αντιπλημμυρικό κανάλι, για περισσότερο πράσινο, για ελεύθερους χώρους και για συγκεκριμένες χρήσεις. Βασικός μας στόχος πρέπει να είναι ότι στον φορέα διαχείρισης πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο πρέπει να έχει ο Δήμος.
Παναγιώτης Κυριαζίδης επικεφαλής συνδυασμού « ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΥ»: Ανάπτυξη από ποιόν για ποιόν. Μέσα όμως στα σημερινά πλαίσια δεν αδιαφορούμε για τέτοιου «επιπέδου» σχεδιασμούς και θα επιμείνουμε σε γενικές γραμμές στα εξής: Να μην χαθεί ούτε ένα τετραγωνικό θεσμοθετημένου δημόσιου κοινόχρηστου ή κοινωφελούς χώρου, είτε με αλλαγή χαρακτήρα ή με μορφή ιδιωτικής αξιοποίησης. Να βρεθεί δημόσια χρηματοδότηση για την ανάπτυξη των χώρων αυτών. Σε ότι αφορά το τμήμα του Μοσχάτου δεν ικανοποιεί ο σχεδιασμός για μερική υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος. Θα πρέπει να γίνει το παραλιακό μέτωπο όπως ήταν πριν την Χούντα, για ελεύθερη πρόσβαση και θέα της παραλίας αλλά και για λόγους «εξαερισμού» άμεσου της πόλης προς την θάλασσα, με περισσότερες οδούς από την πόλη που να οδηγούν με διάφορους τρόπους προς την παραλία. Να εξασφαλιστούν οι κατάλληλοι τρόποι συντήρησης του Πάρκου (π.χ. τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων της Ψυττάλειας για την άρδευση κ.ά). Γενικά πιστεύουμε, ότι το έργο αυτό θα αποδειχθεί, ανέφικτο, για την ολοκλήρωσή του, όπως έχει αυτή η μελέτη, ανεξάρτητα του χρονοδιαγράμματος και με βάση την σημερινή οικονομική πραγματικότητα που βιώνουμε.
Δημήτριος Σούτος επικεφαλής συνδυασμού « ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΥ»: Στην επιτροπή ποιότητας ζωής διατυπώθηκαν προτάσεις από τον κ. Σωπάκη που πρέπει να συμπεριληφθούν στην μελέτη αυτή. Παλαιές αποφάσεις του πρώην Δήμου Μοσχάτου είναι ενταγμένες στο σχέδιο αυτό. Πρέπει να δούμε το συμφέρον της πόλης.
Γρηγόρης Σωπάκης επικεφαλής συνδυασμού «ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ : Σωστά έρχεται η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι θετικό ότι ο Δήμαρχος αναφέρεται στην δέσμευσή του για τον δημόσιο χαρακτήρα αυτού του πάρκου. Αναφέρθηκε ακόμη ότι αυτή η μελέτη αυτή είναι η πιο προωθημένη μέχρι σήμερα. Το Δημοτικό Συμβούλιο του πρώην Δήμου Μοσχάτου έχει ψηφίσει ήδη δύο μελέτες μέχρι σήμερα που ευτυχώς λέμε εμείς δεν υλοποιήθηκαν. Πρέπει να γίνει πιο σωστά ότι είναι να γίνει. Η Αυτοδιοίκηση να έχει τον πρώτο λόγο στην διαχείριση του πάρκου.
Το πάρκο να παραμείνει δημόσιο με ελεύθερη πρόσβαση. Διαφωνούμε με μια σειρά χρήσεων που εμπορευματοποιούν την περιοχή. Συμφωνούμε με τις αθλητικές χρήσεις. Δεν συμφωνούμε με την δημιουργία χώρων εστίασης, παρά μόνο με την δημιουργία αναψυκτηρίων. Στο δικό μας κομμάτι να μην γίνουν κτίρια διοίκησης. Να κατέβει το υψόμετρο των κτιρίων από τα 8,5m που σημαίνει τριόροφο κτίσμα, το πολύ σε διόροφο, 6m. Επιμένουμε στην παραπέρα εξέταση της ταπείνωσης της κλειστής παραλιακής, στο επίπεδο του φυσικού εδάφους και όχι στο φράγμα των 9m που προτείνει η μελέτη εξετάζοντας την λύση να περάσει κάτω από την κοίτη του Ιλισού, ώστε να μην κόβετε ο θαλασσινός αέρας προς την πόλη ο οποίος σύμφωνα με μελέτες είναι καθοριστικός για το μικροκλίμα της περιοχής μαζί με τα δύο ποτάμια. Η διευθέτηση της κοίτης του Ιλισού να γίνει σε μεγαλύτερο μήκος προς τα ανάντη μέχρι του σημείου τομής τούτου με τον υφιστάμενο συλλεκτήρα ομβρίων Ν. Σμύρνης – Καλλιθέα – Μοσχάτο, ούτως ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα της εκβολής του “τυφλού” μέχρι σήμερα αγωγού.
Για την βλάστηση υπάρχει θέμα #ε την άρδευση, αφού θα πρέπει να εξασφαλιστούν 1000
κυβικά μέτρα νερού ημερησίως για πότισ#α από τριτοβάθμια επεξεργασία βιολογικού καθαρισμού, διότι το νερό της Ψυτάλλειας είναι δευτεροβάθμιας επεξεργασίας και δεν κάνει για πότισμα. Σημειώνουμε ότι χωρίς νερό δεν μπορεί να γίνει πάρκο. Για παράδειγμα να εξεταστεί η γραμμή τραίνου από Φάληρο έως Γλυφάδα. Επίσης θα πρέπει να διερευνηθεί η εξυπηρέτηση του κόσμου που θα επισκέπτεται το μητροπολιτικό πάρκο όσον αφορά τις συγκοινωνίες. Δεν αναφέρεται κάτι στην μελέτη και πρέπει να γίνει ουσιαστικότερη παρέμβαση στο σημείο αυτό.
Επίσης παραμένει ανοικτό το θέμα της χρηματοδότησης. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ σαν δεύτερη προτεραιότητα και θα πρέπει να απαιτήσουμε να γίνει πρώτη προτεραιότητα με ανάλογη χρηματοδότηση.
Θανάσης Ντερέκας:Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου: Στην 123/29: 7:2009 τελευταία απόφαση του Δ.Σ. του πρώην Δήμου Μοσχάτου είχαμε αποφασίσει την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Πολιτείας για την εκτελέση της Β΄ φάσης των Ολυμπιακών έργων όπως : ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων, κατασκευή πεζοδιαβάσεων, βύθιση υπερυψωμένης λεωφόρου και μετατόπιση της προς τη θάλασσα όχι όμως την υποβάθμισή της.
Όχι ένα νέο τείχος μπροστά στην παραλία. Τέλος πρέπει να προσέξουμε τι θα γίνει με τα
φερτά υλικά (μπάζα);
Ακολούθησαν τοποθετήσεις και άλλων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου οι οποίες έχουν
καταγραφεί στα επίσημα πρακτικά.
Τέλος τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος ο οποίος αναφέρει τα εξής: Μετά το τέλος των τοποθετήσεων όπου φωτίστηκαν όλες οι πλευρές και θεωρούμε ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε απόφαση σήμερα, προτείνω την λήψη σχετικής απόφασης. Επί της προτάσεως αυτής του Δημάρχου ψήφισαν κατά οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βασίλης:Πέτρος Σπανάκης, Σταμάτης Καζαντζής, Μιχάλης Τριβυζάκης, Ελευθέριος Χαρμπάτσης, Κων/νος Πηνιώτης οι οποίοι δεν διαφωνούν με την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου του Φαληρικού Όρμου αλλά για λόγους διαδικαστικούς.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Παναγιώτης Κυριαζίδης και Στέλλα Βαλαβάνη κατέθεσαν την πρότασή τους και θεωρούν ότι δεν δέχονται να μπει σε ψηφοφορία με ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Δεν μετέχουν στην ψηφοφορία. Θέση τους είναι η πολιτική και μόνο τοποθέτηση που κατέθεσαν.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γρηγόρης Σωπάκης ζήτησε να μην παρθεί απόφαση επί της αρχής της μελέτης, αλλά να σταλούν οι παρατηρήσεις για παραπέρα διερεύνηση από τους μελετητές.
Τέλος ο κ. Πρόεδρος ζήτησε από τα υπόλοιπα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίσουν σχετικά.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπ’ όψη τους τις ισχύουσες διατάξεις, την Σ.Μ.Π.Ε. του
Ολυμπιακού πόλου Φαλήρου, τις τοποθετήσεις των #ελών, την άποψη της επιτροπής ποιότητας ζωής όπως αυτή καταγράφηκε στην συνεδρίαση της στις 21/9/2011 και την προαναφερομένη εισήγηση – πρόταση του κ. Δημάρχου
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
Αποδέχεται την Σ.Μ.Π.Ε. του Ολυμπιακού πόλου Φαλήρου, του Φαληρικού Όρμου (Ν. Αττικής)
της Γενικής Γραμματείας Πολιτιστικής και Τουριστικής Υποδομής του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με τις παρακάτω επισημάνσεις και προτάσεις που αναφέρθηκαν:
1. Να γίνει υποβάθμιση των γραμμών του τραμ στο επίπεδο της παλαιάς Λ. Ποσειδώνος
ώστε να μην εμποδίζονται τα επιφανειακά όμβρια ύδατα να απορρέουν στο αντιπλημμυρικό κανάλι.
2. Να εξεταστεί η δυνατότητα υποβάθμισης της υπερυψωμένης λεωφόρου μετά την μετατόπισή της στο επίπεδο της ερυθράς της παλαιάς λεωφόρου Ποσειδώνος.
3. Η διευθέτηση του Ιλισού ποταμού να γίνει σε μεγαλύτερο μήκος προς τα ανάντη μέχρι του σημείου τομής τούτου με τον υφιστάμενο συλλεκτήρα ομβρίων Ν. Σμύρνης – Καλλιθέας – Μοσχάτου, ούτως ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα της εκβολής του “τυφλού” μέχρι σήμερα αγωγού.
4. Να δοθεί προτεραιότητα στην αποξήλωση της παλαιάς οδογέφυρας του Ιλισού ποταμού στην παλαιά Λ. Ποσειδώνος διότι εγκυμονεί κινδύνους πλημμύρας τόσο στο Μοσχάτο όσο και στην Καλλιθέα.
5. Να συμπεριληφθεί ο αγωγός ομβρίων της οδού Χρυσ. Σμύρνης της Δημοτικής Κοινότητας Μοσχάτου στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό του νέου παραλιακού αγωγού.
6. Να αποτραπεί, με την δικαιολογία της κατασκευής των έργων, η προσκόμιση μπαζών από άλλες περιοχές στο χώρο της παραλίας για να μην έχουμε νέα χωματερή όπως έγινε με τα έργα του 2004 και παλαιότερα.
* Κατά ψήφισε ο Δημοτικός Σύμβουλος Γρηγόρης Σωπάκης, ο οποίος δεν ψηφίζει την Σ.Μ.Π.Ε.
του Ολυμπιακού πόλου Φαλήρου, του Φαληρικού Όρμου (Ν. Αττικής) της Γενικής Γραμματείας Πολιτιστικής και Τουριστικής Υποδομής του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και ζητάει την περαιτέρω διερεύνηση των εναλλακτικών προτάσεων, από την μελέτη των Στρατηγικών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως αυτές αναφέρονται στην ανωτέρω εισήγησή του.
* Θετική ψήφο έδωσαν και οι Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων Μοσχάτου και Ταύρου.
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΤΕΡΕΚΑΣ