Γνωριμία με τη ζωή των Ελλήνων στις πόλεις και τα χωριά της Μικράς Ασίας
Η μουσειοσκευή «Κάποτε στη Μ. Ασία» του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» έρχεται στα Δημοτικά σχολεία της πόλης από τις 6/12 έως τις 21/12 προκειμένου να συστήσει στους μαθητές τη ζωή των Ελλήνων στις πόλεις και τα χωριά της Μικράς Ασίας.
Στην ενημερωτική ανακοίνωση του δήμου σημειώνεται: “Με αφορμή τις αντίστοιχες ενότητες στα μαθήματα της Γλώσσας και της Ιστορίας της ΣΤ΄ τάξης, θα φιλοξενήσουμε τη μουσειοσκευή και μέσω της μελέτης του υλικού της, θα γνωρίσουμε τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας την περίοδο της μεγάλης του ακμής. Μέσα από χάρτες, καρτ–ποστάλ, διηγήσεις, αντικείμενα, ήχους και εικόνες θα ζωντανέψει στις τάξεις των σχολείων μας μια ολόκληρη εποχή, μια εποχή ευημερίας και προόδου.
Στόχος είναι οι μαθητές με διαδραστική παρουσίαση, να εντοπίσουν στοιχεία ιστορικής συνέχειας μιας περιοχής και την επίδρασή τους στη διαμόρφωση ενός πολιτισμού, να γνωρίσουν τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην ακμή των Ελλήνων στη Μικρά Ασία, να παρατηρήσουν πώς αποτυπώθηκε η ευημερία των ελληνικών κοινοτήτων, να διερευνήσουν τους λόγους που η Σμύρνη υπήρξε πόλη ορόσημο της Μικράς Ασίας, να έρθουν σε επαφή με εκφάνσεις της καθημερινότητας των Μικρασιατών εξετάζοντας τις δομές οργάνωσης της μικρασιατικής κοινωνίας ώστε να χρησιμοποιήσουν όλα αυτά τα στοιχεία, προκειμένου να δημιουργήσουν ζήσουν από κοντά τους χαρακτήρες και τις ιστορίες σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία που παρατίθενται και παρουσιάζονται με την συσκευή.
Το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού “Φιλιώ Χαϊδεμένου” δημιουργήθηκε με σκοπό την περισυλλογή της ιστορικής και εθνολογικής ύλης και τη συγκέντρωση λαογραφικού υλικού και άλλων ενθυμημάτων τόσο από τη Μικρά Ασία, Κωνσταντινούπολη, Πόντο, όσο και από τις Αλησμόνητες Πατρίδες, που θα συντελέσουν στη διατήρηση της μνήμης και της ιστορικής παράδοσης του ελληνισμού, ανά τους αιώνες.
Η περισυλλογή των κειμηλίων ξεκίνησε το 1991 από τη γιαγιά Φιλιώ Χαϊδεμένου, η οποία αν και σε προχωρημένη ηλικία, καθώς είχε ξεπεράσει τα 90 της χρόνια, δούλεψε σκληρά για την πραγματοποίηση του ονείρου της. Ταξίδεψε επίσης στη γενέτειρά της, τα Βουρλά της Μικράς Ασίας, με σκοπό να φέρει χώμα και σκόνη από την Αναξαγόρειο σχολή προκειμένου να εκτεθούν στο Μουσείο. Επίσης, όργωσε την Ελλάδα για να ενημερώσει τους απανταχού Μικρασιάτες για την προσπάθειά της. Η ανταπόκρισή τους ήταν συγκλονιστική καθώς πολλοί προσέτρεξαν να δωρίσουν αντικείμενα με σκοπό να εκτεθούν στο Μουσείο. Παρουσιάζει πλούσια δράση αναφορικά με τη διενέργεια ποικίλων εκδηλώσεων σχετικών με τη θεματολογία του, στοχεύοντας ιδιαίτερα στην προσέλκυση του νεανικού κοινού και στην εμφύσηση σε αυτό της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Στεγάζεται στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (ΠΠΙΕΔ) του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος.
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας Σπύρος Αρνής ευχαριστεί από καρδιάς όλα τα Δημοτικά σχολεία του Δήμου Διονύσου που με μεγάλο ενθουσιασμό και θέρμη θα ανοίξουν τις πόρτες τους για τους μαθητές μας ώστε να ταξιδέψουν σε μια από τις πιο λαμπρές και ένδοξες εποχές της ελληνικής ιστορίας.
Οι διαδραστικές παρουσιάσεις θα γίνονται με τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid -19.”