Γ. Βούρος: “Αποτελούν τον πυρήνα των πολιτιστικών δρώμενων του Ιδρύματος”
Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κοινού, γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων (18.05.2023) στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού “Φιλιώ Χαϊδεμένου” του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, συμμετέχοντας στον Διεθνή Εορτασμό του ICOM.
Το θέμα του φετινού εορτασμού «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» έδωσε την ευκαιρία στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού να σχεδιάσει μια σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες προβάλλουν έντονα την προστασία και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς.
Την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023, στο θεατράκι του ΠΠΙΕΔ, παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «Η δίκη των 6». Οι ηθοποιοί μάγεψαν το κοινό με τις υπέροχες ερμηνείες τους, σε ένα ιστορικό δράμα που συναντά τη μυθοπλασία, φωτίζοντας τα γεγονότα που ακολούθησαν την καταστροφή της Μικράς Ασίας.
Ηθοποιοί: Φαίδρα Παπανικολάου, Μαρία Λάμπρου, Δήμητρα Μπάσιου, Γιάννης Τσόρβας. Σκηνοθεσία: Νίκος Κρίκας.
Την Πέμπτη 18 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΠΠΙΕΔ, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης σύγχρονης τέχνης «H ανάγκη της θύμησης», σε συνεργασία με το σωματείο «Ένωση Καλλιτεχνών-Συντηρητών Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού», με τη συμμετοχή 15 καλλιτεχνών με πλούσιες και διαφορετικές αισθητικές και μορφολογικές αναζητήσεις. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι την Παρασκευή 2 Ιουνίου.
Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Με μεγάλη χαρά εγκαινιάζουμε σήμερα την έκθεση “H ανάγκη της θύμησης”. Η ιδιαίτερη αυτή έκθεση πλαισιώνει φέτος με ιδανικό πιστεύουμε τρόπο τις εκδηλώσεις του Δήμου μας για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, καθώς αποτελεί όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει τον πυρήνα των πολιτιστικών δρώμενων του Ιδρύματος και του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φ. Χαϊδεμένου», αλλά και το σημείο αναφοράς και διασύνδεσης ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν. Προηγήθηκε η Θεατρική παράσταση «Η δίκη των 6» και ακολουθεί το σχεδόν καθιερωμένο πλέον στην συνείδηση των συμπολιτών μας Sleepover για τους μικρούς μας φίλους. Η παρουσίαση των καλλιτεχνικών δημιουργιών της Ένωσης Καλλιτεχνών – Συντηρητών του ΥΠΠΟΑ σηματοδοτεί την αναβίωση των ιστορικών και πολιτιστικών διαδρομών του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και ενισχύει τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης ενός λαού, μέσα από την τέχνη και το ισχυρό αποτύπωμά της στη σημερινή πραγματικότητα. Η τέχνη, άλλωστε, διαχρονικά, υπηρετεί τη μνήμη και την ανάγκη της θύμησης, αποτυπώνοντας το εκάστοτε θέμα που εκφράζει με τον δικό της, πάντα, μοναδικό τρόπο. Η έκθεση όπως γνωρίζετε θα φιλοξενηθεί σε αυτόν εδώ τον χώρο έως τις 2 Ιουνίου, και αξίζει να την επισκεφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας, μαθητές, μαθήτριες, νέοι και νέες όλων των ηλικιών. Πολλά συγχαρητήρια στην Ένωση Καλλιτεχνών – Συντηρητών Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού, που τιμούν και συμμετέχουν στις φετινές δράσεις του προσφυγικού Δήμου μας, καθώς και στα στελέχη του Π.Π.Ι.Ε.Δ για την άψογη διοργάνωση».
Την Παρασκευή 19 Μαΐου, 30 μαθητές της ΣΤ’ τάξης των δημοτικών σχολείων της πόλης, είχαν την ευκαιρία να διανυκτερεύσουν ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου (sleepover). Τη μοναδική αυτή εμπειρία πλαισίωσαν έμπειροι παιδαγωγοί με δράσεις, όπως θεατρικό παιχνίδι, ανάγνωση παραμυθιών και συζήτηση επίκαιρων θεμάτων με τον Δήμαρχο και Πρόεδρο του Π.Π.Ι.Ε.Δ. Γ. Βούρο.
Την όμορφη αυτή δράση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπρόεδρος του Π.Π.Ι.Ε.Δ. και Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Χρήστος Κοπελούσος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Προσχολικής Αγωγής & Αναπτυξιακής Πολιτικής Θάνος Λέκκας, καθώς και η Πρόεδρος της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ Χριστίνα Σούκερη – Παπασταμάτη, όπου με την ευκαιρία προσέφερε σε όλους τους μαθητές το βιβλίο «η συμβολή των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας στην Επανάσταση του 1821», ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Ελληνισμού.
Όλες αυτές τις ημέρες πλήθος επισκεπτών ξεναγήθηκε στο Μουσείο και θαύμασε τα εκθέματά του.