Επιστολή σχετικά με την εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την αύξηση των τετραγωνικών που θα καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις εστίασης κατέθεσε προς τον δήμαρχο Μεταμόρφωσης και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, η Λαϊκή Συσπείρωση.
Στην επιστολή σημειώνεται: “Εκατοντάδες εργαζόμενοι στον πολυπληθή κλάδο της εστίασης δουλεύουν στον Δήμο μας με διαφορετικές συμβάσεις (μερική απασχόληση, πλήρης, εκ περιτροπής κ.ά.). Η δραστηριότητά τους πραγματοποιείται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Οι εξωτερικοί χώροι πρέπει να είναι στην προβολή των ενοικιαζόμενων ή ιδιόκτητων καταστημάτων, σε πεζοδρόμια (αν έχουν το κατάλληλο πλάτος για να μην εμποδίζεται η κίνηση και η ασφάλεια των πεζών, των ΑΜΕΑ), πεζόδρομους και πλατείες, πάντα με την προϋπόθεση ύπαρξης ελεύθερου χώρου για περπάτημα και αναψυχή για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κάτσουν σε τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων.
Αυτό συχνά είναι μία δύσκολη εξίσωση γιατί έρχεται σε σύγκρουση η κερδοφορία της επιχείρησης με το κοινωνικό δικαίωμα στον ελεύθερο δημόσιο χώρο.
Οι Δήμοι για να καλύψουν τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση παραχωρούν αφειδώς τη δημόσια γη σε κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα, ειδικά σε καφέ και εστίαση και το κόστος μεταφέρεται στους «πελάτες» και τις μικροεπιχειρήσεις.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο (όταν συζητήθηκαν τα δημοτικά τέλη) η Λαϊκή Συσπείρωση είχε προτείνει σημαντική μείωση των τελών για τα μικρά μαγαζιά, στα πλαίσια λήψης μέτρων ανακούφισης των μικρών ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων.
Αυτό το διάστημα, ενόψει της έναρξης λειτουργίας τους και με αφορμή τις αποστάσεις που πρέπει να υπάρχουν, για να μη δημιουργείται συγχρωτισμός, ανοίγει το ζήτημα της αύξησης των χώρων που παραχωρούνται για τραπεζοκαθίσματα.
Η συζήτηση έχει αντικειμενική βάση, αφού στους προηγούμενους χώρους, τα τραπεζοκαθίσματα θα μειωθούν, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις η λειτουργία των καταστημάτων να είναι ασύμφορη.
Η κυβέρνηση βέβαια τεχνηέντως ανοίγει αυτό το ζήτημα, προτάσσοντάς το ως μέτρο για την επιβίωση των επιχειρήσεων, αποφεύγοντας όμως τη συζήτηση για το αίτημα του αφορολογήτου ποσού στις 12.000 ευρώ, την κατάργηση της προκαταβολής φόρου κι άλλα ζητήματα που βάζουν για την ανακούφισή τους οι ενώσεις των μικροεπαγγελματιών, όπως η απαλλαγή λόγω της πανδημίας από τα δημοτικά τέλη (μέχρι 4 μήνες), που ζήτησε η Λαϊκή Συσπείρωση στις 18 και 26/3 από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να φέρει άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο τα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει για την ανακούφιση των μικροεπαγγελματιών, έγκαιρα και πριν το άνοιγμα των καταστημάτων τους. Θα φέρει ακέραια την ευθύνη αν δεν προσδιορίσει συγκεκριμένα για κάθε περίπτωση πόσα τραπεζοκαθίσματα και πού πρέπει να τοποθετηθούν, ώστε να μη γίνεται κατάχρηση και ο καθένας ερμηνεύει κατά το δοκούν την ΠΝΠ.
Ταυτόχρονα επαναφέρουμε τις προτάσεις που καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ζητάμε να ψηφιστούν σαν ένα ελάχιστο μέτρο στήριξης των μικρών ΕΒΕ και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, δεδομένου ότι η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, που θα είναι προσωρινή να μην αποτελέσει το μοναδικό μέτρο στήριξής τους.
Γι’ αυτό, προτείνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεταμόρφωσης να αποφασίσει:
1. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για 4 μήνες για τα λαϊκά νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ το έτος, προσαυξημένο κατά 1.500 ευρώ για κάθε παιδί.
2. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για 4 μήνες για τους μικρούς ΕΒΕ του δήμου με εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ το έτος.
3. Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Κατάργηση όλων των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών.
4. Κατάργηση των τροφείων για όλες τις οικογένειες των οποίων τα βρέφη και τα νήπια φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου.
5. Κατάργηση του ανταποδοτικού αντιτίμου όλων των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του δήμου.
6. Τα σχολικά γεύματα να συνεχίσουν να δίνονται στις οικογένειες των μαθητών που τα δικαιούνται και ειδικά σε όσες οικογένειες έχουν χαμηλό εισόδημα ή έχουν απολυμένους γονείς από την εργασία τους.
Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο να αξιώσει από την κυβέρνηση για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα:
• Να απαλλαγούν από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο
• Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού
• Όπως και την ικανοποίηση των αιτημάτων των μικροεπαγγελματιών για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ
• Καθώς και της κατάργησης της προκαταβολής φόρου κ.ά. τα οποία προβάλλουν και διεκδικούν οι ενώσεις και η «Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής».
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Μεταμόρφωσης
Παναγιώτης Μακρίδης
Γρηγόρης Μολύβας.”