Δήμος Παιανίας: Μια υπερσύγχρονη παιδική χαρά και δύο νέα γήπεδα στους κατοίκους
Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (24/07) τα διπλά εγκαίνια της νέας παιδικής χαράς και των αθλητικών χώρων στο Φούρεσι των Γλυκών Νερών. Ένα εμβληματικό για την περιοχή έργο, το πρώτο μετά από δεκαετίες, που ολοκληρώθηκε στη μνήμη μιας νέας γυναίκας, της Αρχιτέκτονα – Μηχανικού Σοφίας Σίμου, η οποία έχασε πρόωρα τη ζωή της. Παρών στα εγκαίνια της παιδικής χαράς που φέρει το όνομα της κόρης του ο κ. Ευάγγελος Σίμος, χάρη στη δωρεά του οποίου έγινε η συνολική ανάπλαση. Την Αιγέας ΑΜΚΕ και τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, δωρητή για την κατασκευή των γηπέδων, εκπροσώπησε ο Διευθυντής του τμήματος Δωρεών κ. Γιώργος Παγώνης.
«Αποτελούσε υπόσχεση και δέσμευσή μας η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή. Νέα γήπεδα και μια παιδική χαρά που να εξυπηρετούν τους κατοίκους. Η υπόσχεση αυτή έγινε πράξη και αυτό το οφείλουμε στον κ. Ευάγγελο Σίμο» σημείωσε ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης κατά την ομιλία του, αφηγούμενος πώς ο ευεργέτης της πόλης επέλεξε τον Δήμο Παιανίας. «Δέχθηκα ένα τηλέφωνο από την κα Καλλέργη, δικηγόρο του κ. Σίμου η οποία μου ζήτησε να συναντηθούμε. Αρχικά θεώρησα ότι ήταν για υπηρεσιακό ζήτημα. Στη συνάντηση αυτή με ενημέρωσε για την πρόθεση του κ. Σίμου, ο οποίος δεν έχει κάποια σχέση με τον δήμο μας, να χρηματοδοτήσει ένα έργο στον Δήμο Παιανίας και συγκεκριμένα στα Γλυκά Νερά στη μνήμη της κόρης του Σοφίας. Ως αρχιτέκτονας – μηχανικός η Σοφία Σίμου είχε συμμετοχή στον σχεδιασμό και υλοποίηση της πλατείας Κορυτσάς» εξήγησε ο Ισίδωρος Μάδης.
Πιστός στη δέσμευσή του και για αθλητικούς χώρους ξεκίνησε ένας μαραθώνιος ώστε να εξασφαλιστεί αφενός ο χώρος και αφετέρου η χρηματοδότηση για την κατασκευή των νέων γηπέδων. «Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΤΥΠ για την παραχώρηση του χώρου, μέσα από μια σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία. Το δυσκολότερο σημείο ήταν να πεισθούν η παραχώρηση να γίνει αδαπανώς. Έλειπε η χρηματοδότηση. Επισκέφθηκα τον κ. Μαρτίνο και τον ενημέρωσα για την πρόθεση του κ. Σίμου να χρηματοδοτήσει την ανάπλαση της πλατείας και την κατασκευή της παιδικής χαράς και την ανάγκη που είχε δημιουργηθεί για τα γήπεδα. Η ικανοποίησή του από την κίνηση του κ. Σίμου είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να προσφέρει στον Δήμο Παιανίας τα απαραίτητα κονδύλια για την κατασκευή και των γηπέδων. Θυμάμαι να μου λέει ‘’ξεκινάς αύριο’’» συμπλήρωσε.
Ο Δήμαρχος Παιανίας αναφέρθηκε με εμφατικό τρόπο στο περίσσευμα ψυχής που έχουν τόσο ο κ. Σίμος όσο και ο κ. Μαρτίνος. «Ο κ. Βαγγέλης μόλις μπήκε στην παιδική χαρά δάκρυσε αντικρίζοντας τα παιδιά να απολαμβάνουν τα παιχνίδια» σχολίασε ο Ισίδωρος Μάδης.
«Είμαι εξαιρετικά συγκινημένος και ευχαριστημένος από το φοβερό αυτό έργο στο οποίο συνετέλεσα και εγώ εν μέρει να γίνει, στο όνομα της κόρης μου. Εκείνο που με καταπλήσσει είναι η παρουσία του κόσμου σήμερα εδώ» είπε από την πλευρά του καταχειροκροτούμενος ο κ. Ευάγγελος Σίμος. «Μην με ευχαριστείτε, δεν έκανα κάτι εγώ, ο δήμαρχος» απάντησε στο «ευχαριστώ» που ακούστηκε από τα εκατοντάδες στόματα κατοίκων που έδωσαν το παρών στα εγκαίνια.
Από την πλευρά του ο κ. Παγώνης μετέφερε τις ευχαριστίες της οικογένειας Μαρτίνου και τρία ακόμα ευχαριστώ: «Ένα στον κ. Βαγγέλη που είχε το όραμα για να γίνει όλο αυτό. Ένα στον κ. Μάδη που ήταν άξιος για την υλοποίηση ένός τέτοιου έργου. Και ένα ευχαριστώ και στους δυο τους που μας έκαναν συμμέτοχους σε ένα έργο που είχε ανάγκη η περιοχή».
Ιδιαίτερη αναφορά ο Δήμαρχος Παιανίας έκανε στην κατασκευάστρια εταιρεία ΒΙΕΚΑΤ των αδελφών Βαρέση για τον επαγγελματισμό τους: «Ο εργολάβος ήταν καθημερινά από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα εδώ για να ολοκληρωθεί το έργο όπως έπρεπε δίχως αστοχίες».
Τα νέα γήπεδα
Τα νέα γήπεδα, ένα ποδοσφαίρου και ένα μπάσκετ. που κατασκευάστηκαν στο Φούρεσι είναι συνολικού προϋπολογισμού 322.000 ευρώ. Πραγματοποιήθηκε η ανάπλαση όλου του περιβάλλοντος χώρου ενώ επιλέχθηκε η επίστρωση με λευκούς κυβόλιθους περιέχοντες ψυχρά υλικά (cool materials), που παρέχουν βελτίωση των θερμικών επιδόσεων εξωτερικών χώρων. Η επιλογή του παραπάνω υλικού επίστρωσης έγινε στην προσπάθεια επίτευξης του βιοκλιματικού σχεδιασμού των κοινοχρήστων χώρων.
Ο σχεδιασμός σε όλη την περιοχή προβλέπει την ασφαλή και άνετη κίνηση ανθρώπων με αναπηρία (ΑμεΑ) και γενικότερα εμποδιζόμενων ατόμων. Ο σχεδιασμός της διαδρομής, η επιλογή των υλικών των επιστρώσεων, η χωροθέτησή τους, η κλίση της διαδρομής, η οποία δεν υπερβαίνει το 5% κ.ά., προσδίδουν μία ασφαλή, αδιάκοπη, προσπελάσιμη και ταυτόχρονα ελκυστική διαδρομή για κάθε επισκέπτη.
Η παιδική χαρά
Ο προϋπολογισμός για την παιδική χαρά και τη νέα πλατεία ανήλθε στα 345.706 ευρώ. Ο σχεδιασμός έλαβε υπόψη του την οικολογική και αισθητική αναβάθμιση του χώρου και της γύρω περιοχής καθώς και την προσπάθεια να απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών και δυνατοτήτων (δημιουργία αναβάσεων με κλίση μικρότερη του 5% για την πλήρη προσπελασιμότητα των ΑΜΕΑ στο σύνολο του χώρου).
Η σχεδιαστική προσέγγιση της παιδικής χαράς καθώς και η θεματική της αφορά στη «φύση» . Αυτό υποστηρίζεται από την επιλογή των οργάνων της παιδικής χαράς που είναι από φυσικά υλικά (ξυλεία ακακίας/ροβινιας), καθώς και από τους σχηματισμούς και χρωματισμούς του εδάφους του χυτού δαπέδου ασφαλείας όπου απεικονίζονται φύλλα, λουλούδι, ρυάκια, κλπ. Ο βασικός στόχος του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός φιλικού προς το περιβάλλον χώρου, με σκοπό τη ενίσχυση των παιδιών και νηπίων με τη φύση.