Δήμος Σαρωνικού: Ο πρώτος δήμος στην ιστορία της Ελλάδας που θα παράγει επεξεργάσιμα δεδομένα
Ο Δήμος Σαρωνικού θα είναι ο πρώτος δήμος στην ιστορία της Ελλάδας που οι αποφάσεις του θα παράγουν επεξεργάσιμα δεδομένα για να αξιοποιηθούν από τη Τεχνητή Νοημοσύνη αφού εγκατέστησε την πλατφόρμα e-ds για τις Ημερήσιες Διατάξεις του Δημοτικού του Συμβουλίου.
Στην διαδικασία εγκατάστασης βρίσκονται επίσης οι Δήμοι Αθηναίων, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Διονύσου, Φιλοθέης Ψυχικού, και Νέας Ιωνίας αλλά ίσως και να μην είναι τυχαίο ότι ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαχρήστου είναι ο νεότερος δήμαρχος της χώρας που αντιλήφθηκε αμέσως την αναγκαιότητα συλλογής επεξεργάσιμων δεδομένων για την αποτελεσματικότητα της διοίκησης και εγκατέστησε την πλατφόρμα.
Άλλωστε και η έρευνα της Διανέοσις για τις επιδόσεις των δήμων το διαπιστώνουν ως το πρώτο και βασικότερο πρόβλημα για την αναποτελσματικότητά τους. “Οι Ελληνικοί δήμοι δεν παράγουν και δεν διαθέτουν δεδομένα για να εντοπίσουν τα προβλήματα και τις αδυναμίες τους και κυρίως για να τα λύσουν”.
Αυτή άλλωστε ήταν και η κοινή διαπίστωση των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών και κ. Παπαστεργίου και Λιβάνιου και για αυτό προχώρησαν στον νόμο ν. 5056/2023 για τον κόμβο Παρακολούθησης Επιδόσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι δήμοι δεν παράγουν δεδομένα και χιλιάδες ώρες εργασίας και επεξεργασίας των υπηρεσιών γίνονται ψηφιακά σκουπίδια.
Ο Δήμος Σαρωνικού πέραν το φιλικού με hyperlinks interface για την τρέχουσα συνεδρίαση, με την πλατφόρμα e-ds μηχανογραφεί τις εισηγήσεις, τα συνοδευτικά έγγραφα, τα πρακτικά και τις αποφάσεις με άμεση κατηγοριοποίηση και δυνατότητα ανάκτησης με λέξεις κλειδιά.
Και επειδή τα έγγραφα όλα περνάνε σε πηγαίο κώδικα είναι επεξεργάσιμα από την Τεχνητή Νοημόσύνη.
Η πλατφόρμα ακολουθεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Data Act και μπαίνει στην παγκόσμια οικογένεια σύγχρονης αυτοδιοίκησηςη Open Gov και συμμόρφωσης με τον Δείκτη επίδοσης των πόλεων iso ISO 37120
Παράλληλα η πλατφόρμα ανοίγει και το στοιχείο του δεύτερου τομέα καλής διακυβέρνησης που είναι η συμμετοχή και η συναίνεση των πολιτών και το citizen science. Με την παραγωγή δεδομένων και την δυνατότητα forum για κάθε εισήγηση οι πολίτες θα μπορούν να συμβάλουν με ιδέες και λύσεις αλλά με πραγματικά δεδομένα και όχι αόριστα και δίχως γνώση, όλων των διαστάσεων λειτουργίας ενός δήμου. Η πλατφόρμα εξυπηρετεί επεκτάσεις Επιχειρησιακής Νοημοσύνης, οπτικοποίησης επιδόσεων και παραγωγής μεταδεδομένων ειδικά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.