Δεν θα υπάρξει προτεραιοποίηση με τα νέα εμβόλια – Σχέδιο ένταξης επιπλέον ειδικοτήτων στον Προσωπικό Γιατρό
Για τη νέα φάση εμβολιασμού με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των υποπαραλλαγών της Όμικρον, για τον ρολό του Προσωπικού Γιατρού αλλά και για το μήνυμα που «εκπέμπει» η Ευρώπη για την πανδημία μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Επικαιροποιημένα εμβόλια
Ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid-19 στη χώρα μας αποκαλύπτει στο in πως δεν θα υπάρξει προτεραιοποίηση των ομάδων πληθυσμού στη νέα φάση εμβολιασμού, ενώ τονίζει πως η χώρα μας έχει πλέον ικανοποιητική ροή παραδόσεων για την O1.
Υπενθυμίζεται μάλιστα πως ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε, μιλώντας στο OT Forum στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, πως ο εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα ξεκινήσει σε μία εβδομάδα.
Προσωπικός γιατρός
Όσον αφορά τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, ο Μάριος Θεμιστοκλέους επικεντρώθηκε σε τέσσερα σκέλη.
Πρώτον στο ότι ο Προσωπικός Γιατρός θα διαδραματίζει και τον ρόλο του συμβούλου υγείας (π.χ. στους καπνίζοντες), δεύτερον στην ικανοποιητική συμμετοχή των ιατρών (πάνω από 3.200 ιατροί, περίπου 1.000 ιδιώτες), τρίτον στην εγγραφή του 28,3% των δικαιούχων πολιτών στον θεσμό και τέταρτον στην επεξεργασία σχεδίων για ένταξη κι άλλων ειδικοτήτων στον Προσωπικό Γιατρό.
Μέχρι στιγμής πρωταθλήτριες περιφέρειες ως προς την συμμετοχή των πολιτών στον Προσωπικό Γιατρό είναι η Κρήτη και η Δυτική Μακεδονία με 41,8% και οι πόλεις που προηγούνται είναι η Κοζάνη με ποσοστό 52,1%, τα Χανιά και η Πιερία με 46,8%.
Πανδημία και Ευρώπη
Τέλος ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ανέφερε στο in πως πλέον η Ευρώπη σε αυτή τη νέα φάση συνύπαρξης με τον ιό έχει στρέψει την προσοχή της τόσο στα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια όσο και στο πλάνο των παραδόσεων τους στα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριου Θεμιστοκλέους:
Πότε αναμένονται επιπλέον επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των υποπαραλλαγών της Όμικρον στην Ελλάδα; Λόγω των συγκεκριμένων δόσεων που θα λάβουμε θα υπάρξει προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό;
Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει τα πρώτα επικαιροποιημένα εμβόλια και τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των αναμνηστικών δόσεων με αυτά.
Έχουμε πλέον ικανοποιητική ροή παραδόσεων και για αυτό δε θα χρειαστεί να γίνει προτεραιοποίηση, όπως είχε γίνει στην πρώτη φάση του εμβολιασμού.
Να υπενθυμίσω τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να εμβολιαστούν με τέταρτη δόση τα άτομα άνω των 60 ετών και τα άτομα των νεότερων ηλικιών στην περίπτωση που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και το συστήνει ο ιατρός τους.
Όπως φαίνεται με την έλευση των επικαιροποιημένων εμβολίων τα εμβολιαστικά κέντρα θα γεμίσουν ξανά κόσμο. Θα υπάρξει κάποια αλλαγή ως προς τον τρόπο που θα κλείνουμε ραντεβού φέτος;
Δε θα υπάρξει κάποια αλλαγή. Οι πολίτες είναι πολύ εξοικειωμένοι και ικανοποιημένοι με τον προγραμματισμό του εμβολιασμού και με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε. Έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε τη δυναμικότητα του συστήματος όποτε απαιτηθεί.
Είστε ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή των γιατρών στο σύστημα; Θα προστεθούν και άλλες ειδικότητες (όπως καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι);
Δημιουργούμε στη χώρα μας μία επιπρόσθετη δωρεάν παροχή στους πολίτες που υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο Προσωπικός Ιατρός θα διαδραματίσει τον ρόλο του συμβούλου υγείας και πέραν από την παραδοσιακή διάγνωση και θεραπεία θα κατευθύνει τον πολίτη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για προγράμματα αγωγής υγείας και πρόληψης. Για παράδειγμα θα συμβουλεύει προσωπικά τον πολίτη που καπνίζει για τη σημασία της διακοπής καπνίσματος, τον πολίτη που είναι παχύσαρκος για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής αλλά και μία γυναίκα άνω των 60 ετών θα τη συμβουλεύσει και θα της συστήσει την προληπτική εξέταση της μαστογραφίας.
Μέχρι στιγμής είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι με τη συμμετοχή των ιατρών. Να σας δώσω λίγο τα αριθμητικά στοιχεία. Έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 3.200 ιατροί. Περίπου 1.000 ιδιώτες ιατροί έχουν ενταχθεί στον θεσμό και μπορούμε να καλύψουμε το 75% των πολιτών της χώρας. Υπάρχουν περιοχές που έχουν πλήρη κάλυψη και περιοχές που παρουσιάζουν μικρότερο αριθμό ιατρών. Αλλά τη στιγμή αυτή είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί σε όλες τις περιοχές της χώρας έχουμε κενές θέσεις για εγγραφές. Ακόμη και στην Αττική που υπάρχει κάποια διστακτικότητα στη συμμετοχή των ιατρών, έχουμε περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια θέσεις για εγγραφή πολιτών.
Είμαστε σίγουροι ότι καθώς εξελίσσεται ο θεσμός όλο και περισσότεροι ιατροί θα θέλουν να ενταχθούν. Έχουμε επεξεργαστεί σχέδια για ένταξη και άλλων ειδικοτήτων στο θεσμό – τακτική κι άλλων ευρωπαϊκών χωρών – εάν χρειαστεί.
Ποιες περιοχές «νικούν» και ποιες υστερούν ως προς τις εγγραφές πολιτών στον προσωπικό γιατρό;
Συνολικά έως τώρα έχουν γραφτεί σε Προσωπικό Ιατρό περισσότεροι από 2.506.000 πολίτες δηλαδή το 28,3% των δικαιούχων πολιτών. Οι περιφέρειες με την υψηλότερη συμμετοχή είναι η Κρήτη και η Δυτική Μακεδονί0α με 41,8%, η Θεσσαλία με 36,2%, η Ήπειρος με 34,1%, η Ανατολική Μακεδονία & Θράκη με 33,6% και η Κεντρική Μακεδονία με 33,2%.
Πρωταθλήτριες περιφερειακές ενότητες είναι η Κοζάνη με ποσοστό συμμετοχής 52,1%, τα Χανιά και η Πιερία με 46,8%, το Ηράκλειο με 47,3% , η Μαγνησία με 45,1%, η Φλώρινα με 44,5% και τα Ιωάννινα με 43,6%.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι υπάρχουν περισσότερες από 3,7 εκατομμύρια διαθέσιμες θέσεις για εγγραφή σε Προσωπικό Ιατρό σε όλη τη χώρα. Η δυναμικότητα του συστήματος τη δεδομένη στιγμή μπορεί να καλύψει περίπου το 75% των δικαιούχων πολιτών.
Καλούμε λοιπόν όλους τους πολίτες άμεσα να εγγραφούν δωρεάν σε Προσωπικό Ιατρό της επιλογής τους με έναν από τους 3 γνωστούς τρόπους: 1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής, 2) αυτοπροσώπως σε δομή Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό και 3) στο φαρμακείο της γειτονιάς τους.
Ποια είναι τα πρώτα (ευρωπαϊκά) μηνύματα από το άτυπο συμβούλιο Υπουργών Υγείας στην Πράγα σχετικά με τον εμβολιασμό και την πανδημία κατά το φθινόπωρο.
Το κοινό συμπέρασμα όλων των χωρών είναι ότι περνάμε σε μία νέα φάση της πανδημίας και αυτό είναι αποτέλεσμα κυρίως λόγω των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού που επιτεύχθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες. Η αντιμετώπιση της πανδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπήρξε επιτυχής και η κορωνίδα της προσπάθειας αυτής ήταν η κοινή προμήθεια των εμβολίων και η συμβολή της Ε.Ε. στην έρευνα και δημιουργία των εμβολίων.
Στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. συζητήσαμε για τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, ενημερωθήκαμε για την εγκριτική του ΕΜΑ και των εμβολίων κατά της Ο4/5 παραλλαγής αλλά και το πλάνο παραδόσεων των εμβολίων.