Στη συνεδρίαση του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας συζητήθηκε το νέο σχέδιο νόμου για το εκλογικό σύστημα στη τοπική αυτοδιοίκηση και τις πολλές και σημαντικές αλλαγές που θα επιφέρει.
Υπενθυμίζεται ότι οι βασικές αλλαγές που επιφέρει το Σχέδιο Νόμου και οι οποίες αναλύθηκαν διεξοδικά μεταξύ των παρατάξεων του Δ.Σ. Ν. Ιωνίας συνοψίζονται στα παρακάτω:
• Επαναφορά της 5ετούς θητείας.
• Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία.
• Μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών συμβουλίων, των συμβουλίων δημοτικής κοινότητας και των περιφερειακών συμβουλίων.
• Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43% συν μία ψήφο.
• Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές και ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του.
• Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
• Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι.
Αντίθετη η Λαϊκή Συσπείρωση
Την πλήρη αντίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης με τον νέο σχέδιο νόμου εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος και εισηγητής του θέματος κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, παραθέτοντας μία σειρά από λόγους για τους οποίους αντιτίθεται πλήρως η παράταξη του με το νέο νόμο, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι “τα ζητήματα κυβερνησιμότητας που επικαλείται η κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις για να φέρουν τον νόμο είναι στη πραγματικότητα το πρόσχημα προκείμενου να επαναφέρει ένα προκλητικό εκλογικό σύστημα που καθιστά παντοδύναμη τη πρώτη δύναμη” συμπληρώνοντας ότι “η ουσία του νομοσχεδίου είναι ότι η κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας θέλει η διαχείριση των δήμων να γίνεται από τις πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν με τις κυβερνήσεις που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα, οι οποίες διαμόρφωσαν ένα ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο που έχει μετατρέψει τους δήμους σε κρατική υπηρεσία, προκειμένου να υλοποιηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός μετατροπής τους σε ελεγκτικό μηχανισμό.”
Οι προτάσεις της δημάρχου
Η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κα Δέσποινα Θωμαΐδου στη τοποθέτηση της ανέφερε: “Εμείς προτείνουμε την αναλογική των έργων στο δημοτικό συμβούλιο και βέβαια θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει προϋπόθεση διασφάλισης της λειτουργίας όλων των οργάνων της αυτοδιοίκησης. Αυτό πρέπει να διασφαλίζεται με συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, το εκλογικό μέτρο πρέπει να υπάρχει, υπό την έννοια ότι όποια εκπροσώπηση ενός εκλογικού συνδυασμού πρέπει να εκφράζει ένα ελάχιστο πολιτικό μέγεθος, θεωρούμε ότι η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να γίνει έρμαιο τυχαίων ομαδοποιήσεων ή άλλων συμφερόντων. Πιστεύουμε πολύ στην οικονομική ανεξαρτησία των ΟΤΑ. Σχετικά με τη κατάργηση της ψήφου των ετεροδημοτών θεωρούμε ότι κάθε πολίτης πρέπει να ψηφίζει στο τόπο κατοικίας του ώστε να μην υπάρχει στρέβλωση του χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Επιπλέον, θεωρούμε ότι μετά τις εκλογές πρέπει να γίνεται απευθείας η ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα δημοτική αρχή. Επίσης, πιστεύουμε ότι ο χρόνος θα πρέπει να συμπίπτει και με τις ευρωεκλογές για να εξοικονομούνται πόροι και να ενισχύεται η συμμετοχή του εκλογικού σώματος και συμφωνούμε με τη 5ετή θητεία γιατί θεωρούμε ότι στο διάστημα αυτό μπορεί η εκάστοτε δημοτική αρχή να υλοποιήσει το έργο της. Είμαστε αντίθετοι στη μείωση των εδρών, όπως και για το κόστος των παραβόλων. Τέλος, το ποσοστό του 43% δεν εκφράζει την απόλυτη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.”
Οι ενστάσεις του Π. Μανούρη
Ο επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” κ. Παναγιώτης Μανούρης στη τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: “Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο διαφωνούμε με την μείωση των εδρών, θεωρούμε ότι κάποια στιγμή το κεντρικό κράτος πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η μείωση εδρών, οι αποζημιώσεις στους αιρετούς, όλο αυτό το σύστημα πρέπει να τελειώνει, είναι βαθιά υποκριτικό. Η αυτοδιοίκηση είναι φεσωμένη, οι πόροι δεν έχουν δοθεί όπως θα έπρεπε, ουσιαστικά είναι το υπόλοιπο πλέον μια κεντρικής διοίκησης που κάθε φορά μοιράζει το αυτονόητο και το μοιράζει σαν να δίνει ένα ξεροκόμματο που πολλές φορές θεωρείται σαν είδος ρουσφετιού. Επίσης το παράβολο πρέπει να μειώνεται και όχι να αυξάνεται. Σε τέτοιες διαδικασίες που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία ακόμα και αυτό το συμβολικό κομμάτι θα έπρεπε να το διασφαλίζει το ίδιο το κράτος. Σε αυτή τη λογική συμφωνούμε στα επιμέρους ζητήματα, όμως εμείς πιστεύουμε ότι στη προκειμένη περίπτωση από τη πρόσφατη εμπειρία μας μέσα από τον νόμο Θεοδωρικάκου αυτό που βγήκε είναι ένα έκτρωμα. Πιστοί σε αυτό που έχουμε αναλύσει στο παρελθόν, συνεχίζουμε να είμαστε υπέρ της αυξημένης αναλογικής και όχι της απλής αναλογικής, ωστόσο, θεωρούμε ότι από τη στιγμή που είχε ψηφιστεί θα έπρεπε να εφαρμοστεί τουλάχιστον για ένα διάστημα ώστε να αποδείξει αν μπορεί να υπάρξει ή όχι».
Κατά και ο κ. Κανλής
Ο νέος επικεφαλής της παράταξης “Ενότητα για τη Ν. Ιωνία” κ. Χρήστος Κανλής σχολιάζοντας τον νέο εκλογικό νόμο επισήμανε ότι “η κυβέρνηση αλλάζει τον εκλογικό νόμο κόβοντας ουσιαστικά τη δεύτερη Κυριακή γιατί φοβάται μία συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων στο δεύτερο γύρο. Η συντηρητική παράταξη παρουσιάζει το συγκεκριμένο νόμο ως μία μεγάλη μεταρρύθμιση και ουσιαστικά είναι επιστροφή σε παλαιότερες εκλογικές διαδικασίες, χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλο αντίστοιχο εκλογικό νομοθέτημα σε όλη την Ευρώπη” και συνέχισε αναφέροντας τους λόγους που διαφωνεί κάθετα ο ίδιος και η παράταξη του με το σύνολο ουσιαστικά των αλλαγών που έρχονται στην αυτοδιοίκηση.