Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του δημόσιου Λυσσιατρείου και Απολυμαντηρίου. Μετά από πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης εξασφαλίζεται η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων με βιώσιμο τρόπο και μάλιστα προς όφελος χιλιάδων πολιτών.
Μετά από τις σχετικές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και σύμφωνα με προγραμματική σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής ιδρύεται «Κέντρο Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας, Αγροδιατροφής και Αντιμετώπισης Αγροδιατροφικών Κρίσεων».
Να σημειωθεί ότι στον ίδιο χώρο υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του παλιού Λυσσιατρείου οι οποίες θα αξιοποιηθούν ως Πολυχώρος Πολιτισμού. Ήδη έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση η οποία προβλέπει τη δρομολόγηση του σχήματος σύστασης και λειτουργίας του Κέντρου με τη συνεργασία των συμβαλλομένων μερών, (Περιφέρειας Αττικής, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής).
Με αφορμή τις σχετικές εξελίξεις ο Περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε:
«Η Αττική περνά σε μία νέα εποχή. Σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα επενδύουμε στο brand name της Αττικής μας, δίνουμε έμφαση στην καινοτομία και υποστηρίζουμε την ανάδειξη προϊόντων τοπικής παραγωγής. Προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε βιώσιμες και λειτουργικές διεξόδους σε όλους τους νέους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στη χώρα μας και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε με τον επιστημονικό κόσμο της χώρας».
Ιστορικό
Να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός της προηγούμενης διοίκησης της Περιφέρειας προέβλεπε την παραχώρηση 17 κτηρίων των εγκαταστάσεων για 40 έτη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (προγραμματική σύμβαση 20/5/2019). Ωστόσο από την 1/9/2020 που ανέλαβε η Νέα Περιφερειακή αρχή αναδείχτηκε το σοβαρό πρόβλημα που είχε η σύμβαση και σχετιζόταν με τη χρήση των κτηρίων 1-8 (Λυσσιατρείο) που θα είχαν πολιτιστικό χαρακτήρα και όχι κέντρου Καινοτομίας. Επίσης η επαναφορά της χρήσης των κτηρίων στην Περιφέρεια εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση επισκευής, συντήρησης και λειτουργίας των κτιρίων και δημιουργεί συνθήκες ολιστικής προσέγγισης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
Μετά από μια δημιουργική συνεργασία της Περιφερειακής Αρχής και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου διαμορφώθηκαν οι προτεραιότητες και οι δυνατότητες συνεργασίας των δυο φορέων με την συμβολή επιμελητηρίων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Στις 15/7/2020 ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό συμβούλιο η επιστροφή της χρήσης των κτηρίων στην Περιφέρεια και ο νέος σχεδιασμός δράσης. Για την επιστημονική λειτουργία του κέντρου δημιουργείται 9μελές άμισθο ΔΣ (5 μέλη της περιφέρειας Αττικής 3 μέλη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και 1 μέλος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης) που θα χαράζει τις προτεραιότητες του κέντρου. Τα κτήρια 1-8 εξαιρούνται από τα κτήρια που θα στεγάζουν το Κέντρο και γίνονται Πολυχώρος Πολιτισμού σύμφωνα με την μελετητική άδεια που βρίσκεται στο τελικό στάδιο έκδοσης.