Δημιουργία Ψηφιακού Πάρκου Πολιτισμού στη Σαλαμίνα
Στη δημιουργία Ψηφιακού Πάρκου Πολιτισμού προχωρά η Περιφέρεια Αττικής, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 920.000 ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΠ «Αττική 2014-2020».
Ειδικότερα το έργο προβλέπει τη ψηφιακή ανάδειξη της Σαλαμίνας μέσω παρουσίασης της ιστορίας και του πολιτιστικού της αποθέματος, με χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών συστημάτων και διαδραστικών τεχνολογιών. Εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Διάδοση και Ανάπτυξη Καινοτόμων Προϊόντων και Υπηρεσιών των ΜΜΕ με τη χρήση ΤΠΕ».
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Στόχος είναι μέσω της ψηφιακής ανάδειξης, να προαχθεί η εικόνα του νησιού ως προορισμός επίσκεψης, να διατηρηθεί ζωντανή η τοπική ιστορία αλλά και να δρομολογηθούν δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα θα δημιουργηθεί ένα ψηφιακό θεματικό πάρκο αποτελούμενο από ψηφιακά εκθέματα / σταθμούς. Το θεματικό πάρκο θα στεγαστεί κατά βάση σε κτήριο του Δήμου επί της Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου στα Αμπελάκια (Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αμπελακίων το οποίο κατασκευάστηκε το 1898 από το Ίδρυμα Βασιλείου Γ. Μελά). Παράλληλα θα υπάρχουν ψηφιακές δράσεις στο νέο κτήριο της δημοτικής βιβλιοθήκης καθώς και στην εξωτερική όψη του Δημαρχείου Σαλαμίνας.
Επιπλέον, θα δημιουργηθεί σχετικός διαδικτυακός κόμβος, για την προώθηση του πάρκου και την απομακρυσμένη παροχή στο κοινό μέρους του ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου που θα παραχθεί.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισημαίνει σχετικά:
«Η Αττική έχει μπει δυναμικά σε μία νέα ψηφιακή εποχή. Τιμώντας τη σπουδαία ιστορία και το σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο της Σαλαμίνας και αξιοποιώντας τα πιο σύγχρονα μέσα τεχνολογίας, προχωράμε στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου που θα αναδείξει το ιστορικό αυτό νησί της Αττικής μας. Στόχος μας η ενίσχυση της τουριστικής προβολής του, με όχημα το ιστορικό και πολιτιστικό του απόθεμα και η επένδυση στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, διατηρώντας «ζωντανές» τις παραδόσεις του.
Τα νησιά της Αττικής μας μπαίνουν σε μία νέα εποχή εξωστρέφειας, προς όφελος της ανάπτυξης και των πολιτών. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και με άλλες ανάλογες δράσεις».
Η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη σε δηλώσεις της τονίζει μεταξύ άλλων: « Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά γι΄αυτό το σημαντικό έργο που θα πάρει σάρκα και οστά με χρηματοδότηση της Περιφέρειας και θα συμβάλλει με σύγχρονο και διαδραστικό τρόπο στην προβολή και διάδοση της ιστορίας και του πολιτισμού της Σαλαμίνας μας. Με τη στήριξη και τις πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη τον οποίο ευχαριστώ θερμά, τα νησιά της Αττικής μας μπαίνουν σε μία νέα εποχή».
Το έργο
Δράση Α: Ψηφιακό πάρκο πολιτισμού
Το ψηφιακό πάρκο θα αποτελείται από θεματικούς σταθμούς. Κάθε θεματικός σταθμός θα περιλαμβάνει ψηφιακά εκθέματα. Παρακάτω περιγράφονται οι θεματικοί σταθμοί:
1. Είσοδος / υποδοχή Περιλαμβάνει πάγκο υποδοχής επισκεπτών, παροχής πληροφοριών και διάθεσης έντυπου υλικού της έκθεσης. Επιπλέον θα περιλαμβάνει εικονικό οικοδεσπότη / ξεναγό του πάρκου.
2. Αρχαία Ιστορία της Σαλαμίνας. Ο σταθμός θα παρουσιάζει την ιστορία του νησιού κατά την αρχαιότητα. Περιλαμβάνει τα παρακάτω ψηφιακά εκθέματα: – Σπήλαιο του Ευριπίδη – παρουσίαση με τεχνολογία 360ο εικονικής πραγματικότητας – Πλάκα της Σαλαμίνας – Εκθετήριο ολογράμματος – Ναυμαχία της Σαλαμίνας – Βιωματική εμπειρία 5D – Αρχαία μνημεία – ολογραμματική διαδραστική παρουσίαση
3. Νεότερη ιστορία: Ο σταθμός θα παρουσιάζει τη νεότερη ιστορία του νησιού. Περιλαμβάνει τα παρακάτω ψηφιακά εκθέματα: – διαδραστική οθόνη αφής η οποία θα παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα και πρόσωπα
4. Σύγχρονη Σαλαμίνα: Ο σταθμός θα παρουσιάζει την σύγχρονη Σαλαμίνα ως προορισμό επίσκεψης. Περιλαμβάνει τα παρακάτω ψηφιακά εκθέματα: Πολιτισμός, Γράμματα , Άγγελος Σικελιανός – Ψηφιακό βιβλίο – Η Σαλαμίνα του σήμερα (φύση, αξιοθέατα, παραλίες) – διαδραστική εφαρμογή σε οθόνη αφής
5. Εκπαιδευτικές εφαρμογές
6. Ντοκιμαντέρ – Σαλαμίνα, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στα πλαίσια του έργου θα παραχθεί βίντεο ντοκιμαντέρ διάρκειας τουλάχιστον 15 λεπτών με θέμα την ιστορία της Σαλαμίνας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα καθώς και με παρουσίαση της σύγχρονης Σαλαμίνας.
7. Εξωτερική προβολή Δημαρχείου Σαλαμίνας. Σε μία επιλεγμένη πλευρά του κτιρίου του Δημαρχείου Σαλαμίνας θα πραγματοποιηθεί ειδική βίντεο-προβολή προσαρμοσμένη στο ανάγλυφο του κτιρίου (Projection mapping).
Δράση B: Κόμβος πολιτισμού και τοπικοί σταθμοί πληροφόρησης
Η Δράση αφορά στην αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της Σαλαμίνας, καθώς και στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης βιωματικής εμπειρίας για τους επισκέπτες. Ειδικότερα περιλαμβάνεται:
• Η δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου για σημεία ενδιαφέροντος τα οποία θα επιλεγούν από τον ανάδοχο σε συνεργασία με την Αναθέτουσα Αρχή.
• Η ανάπτυξη λογισμικού και εφαρμογών και συγκεκριμένα: – ανάπτυξη διαδικτυακής πύλης προβολής περιεχομένου και υπηρεσιών – ανάπτυξη ειδικής έκδοσης της διαδικτυακής πλατφόρμας για προβολή του περιεχομένου και παροχή πρόσβασης σε υπηρεσίες από ειδικούς σταθμούς πληροφόρησης σε σταθερές και φορητές συσκευές (tablets, κινητά, κλπ.), – ανάπτυξη mobile application (διαθέσιμο για iOS και Android).