Δημόσιο: Ανατροπή στην αξιολόγηση ενόψει νομοσχεδίου
Ριζική αλλαγή πνεύματος στο νέο σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων που έχει προαναγγείλει –αλλά δεν έχει προωθήσει ακόμη στη Βουλή- το υπουργείο Εσωτερικών, σηματοδοτούν οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού. Μιλώντας στην πρόσφατη προσυνεδριακή συζήτηση της Νέας Δημοκρατίας στο Χαλάνδρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της ατομικής αξιολόγησης υπαλλήλων, ενώ με βάση τα όσα είχαν γίνει γνωστά προ μηνών από το αρμόδιο για το δημόσιο υπουργείο, το νέο πλαίσιο παρέπεμπε περισσότερο σε ένα μοντέλο αξιολόγησης δομών.
Ειδικότερα, με βάση όσα είχαν γίνει γνωστά στις αρχές του 2022 το νέο σύστημα αξιολόγησης δεν επρόκειτο να αφορά όλο το δημοσιοϋπαλληλικό προσωπικό και, ως πνεύμα, επρόκειτο να καταργήσει την ατομικού χαρακτήρα αξιολόγηση. Δηλαδή να «βγάλει» την αξιολόγηση από τις κατώτερες βαθμίδες υπαλληλικού προσωπικού και να επικεντρωθεί στις ανώτερες βαθμίδες και κυρίως στα στελέχη του δημοσίου τομέα, τα οποία θα αξιολογούνται στη βάση των στόχων που καταγράφονται στα ετήσια σχέδια δράσης (στοχοθεσία) που συντάσσονται στο τέλος κάθε έτους. Σε σχετικές περιγραφές είχε προχωρήσει και η ΑΔΕΔΥ, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους στο Δημόσιο για όσα είχαν συζητηθεί κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός προσφάτως άνοιξε ζήτημα επαναφοράς ενός μοντέλου στο πνεύμα της ατομικής αξιολόγησης. Σύμφωνα με όσα είπε: «ακόμα μεγαλύτερη τομή για το μέλλον της δημόσιας διοίκησης, είναι η ατομική αξιολόγηση του υπαλλήλου να μπορεί να συνδέεται με πρόσθετες απολαβές. Αυτή είναι μία μεταρρύθμιση η οποία είναι συμβατή με την ιδεολογία μας», είπε χαρακτηριστικά». Και πρόσθεσε: «Εμείς δεν θέλουμε την εξίσωση προς τα κάτω, αλλά για να μπορούμε να δικαιολογούμε το bonus παραγωγικότητας πρέπει να μπορούμε να μετράμε την παραγωγικότητα με κάποιο τρόπο και γι’ αυτό και θα ξεκινήσουμε από εκείνες τις δράσεις και εκείνους τους υπαλλήλους που μπορεί να έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα. Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτή είναι μία μεταρρύθμιση την οποία όταν θα την υλοποιήσουμε σε όλη της την γκάμα θα συνιστά πραγματικά τομή για το Δημόσιο», κατέληξε.
Με βάση τα παραπάνω προκύπτει μια αμφιθυμία στις τάξεις της κυβέρνησης για το νέο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο αν και είχε προαναγγελθεί ουδέποτε έλαβε τη μορφή νομοθετικού κειμένου, κάτι που σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται τους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι στο πνεύμα της ατομικής αξιολόγησης είναι το μοντέλο που έχει προωθήσει για τους εκπαιδευτικούς η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Το αν θα απορριφθεί το μοντέλο αξιολόγησης δομών και επικρατήσουν οι απόψεις για ένα μοντέλο ατομικής αξιολόγησης, μένει να αποδειχθεί με την σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου.