Δημόσιο: «Φρένο» Χατζηδάκη για επιστροφή 13ου και 14ου μισθού
«Φρένο» στα σενάρια επαναφοράς των δώρων για μισθωτούς και συνταξιούχους στο Δημόσιο αλλά και σε οριζόντια καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους με περικοπές στις επικουρικές τους έβαλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Όπως είπε, το κόστος αυτών των παρεμβάσεων φτάνει τα 8 δισ. ευρώ, κόστος το οποίο θα οδηγούσε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. «Πρέπει να κρατήσουμε ένα ζύγι», δήλωσε διευκρινίζοντας πως όσοι συνταξιούχοι έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια θα λάβουν μεμονωμένα τα αναδρομικά τους.
«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το καλοκαίρι του 2020 είχε με επίσημες δηλώσεις του ξεκαθαρίσει το θέμα στη Βουλή. Δεν υπάρχουν τα οικονομικά περιθώρια. Η κυβέρνηση απέναντι στους συνταξιούχους έχει κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, με την έννοια ότι “ξεπάγωσε” τις αυξήσεις των συντάξεων. Δεύτερον, αντιμετωπίσαμε το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, αλλά να ξέρετε ότι παρά τις δραματικές περικοπές στις συντάξεις την περασμένη δεκαετία».
Επιπλέον, ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΙ, διευκρίνισε ότι οι σχεδιαζόμενες μειώσεις άμεσων φόρων θα έχουν εφαρμογή από τα εισοδήματα του 2025 τα οποία θα δηλωθούν το 2026, αποκλείοντας ταυτόχρονα βοήθημα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ενόψει του Πάσχα.
Υπενθυμίζεται ότι τα δώρα στο Δημόσιο έχουν διεκδικηθεί και στο παρελθόν από την ΑΔΕΔΥ και το ΣτΕ έκρινε το 2019 ότι ήταν συνταγματική η περικοπή τους, λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.
Τώρα, μένει να κριθεί εάν οι νέες δημοσιονομικές συνθήκες είναι τέτοιες ώστε να αλλάξει η σχετική απόφαση προς όφελος των δημοσίων υπαλλήλων.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ
Η πρότυπη δίκη από την Ολομέλεια του ΣτΕ για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο έχει οριστεί για τις 6 Ιουνίου 2025. Το δικαστήριο θα κρίνει εάν είναι συνταγματική η διατήρηση του καταργητικού μέτρου – από την εποχή των Μνημονίων – ή όχι, ενώ σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης της υπόθεσης, μόνο όσοι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο είχαν ασκήσει αγωγές θα δικαιωθούν αναδρομικά.
Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τη νομική σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ, ισχύουν τα εξής δεδομένα:
Το ΣτΕ, κατ’ εξαίρεση του κανόνα περί αναδρομικής κηρύξεως ως αντισυνταγματικών διατάξεων νόμου, μπορεί σε υποθέσεις με έντονο δημοσιονομικό ενδιαφέρον που αφορούν αόριστο κύκλο προσώπων, να υποστηρίξει ότι δεν θα υπάρχει αναδρομικότητα, αλλά η ισχύς τους θα αρχίσει από τον χρόνο δημοσιεύσεως της απόφασης της Ολομελείας του.
Μπορεί να κρίνει ότι το χρονικό όριο της επέλευσης των συνεπειών της απόφασής του, μπορεί να είναι και η πρώτη συζήτηση της υπόθεσης. Τούτο σημαίνει ότι όσοι έχουν ασκήσει αγωγές ή άλλα ένδικα βοηθήματα μέχρι τη δημοσίευση της αποφάσεως του ΣτΕ ή την πρώτη συζήτηση της υπόθεσης, μπορούν να επικαλεσθούν την κηρυχθείσα αντισυνταγματικότητα και να διεκδικήσουν τις οικείες αξιώσεις τους για το χρονικό διάστημα πριν από το αντίστοιχο χρονικό όριο (αναδρομικά δηλαδή).
Αντίθετα, όσοι ασκήσουν ένδικα βοηθήματα μετά τη δημοσίευση της αποφάσεως του ΣτΕ ή μετά τη συζήτηση της υπόθεσης, απαγορεύεται να επικαλεστούν την αντισυνταγματικότητα των οικείων διατάξεων, εγείροντας αξιώσεις για το χρονικό διάστημα πριν από το αντίστοιχο χρονικό όριο (δημοσίευση ή πρώτη συζήτηση).
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 17 Ιανουαρίου 2025 που έγινε δεκτή από το ΣτΕ η αίτηση της ΑΔΕΔΥ για διενέργεια πρότυπης δίκης, επήλθε αναστολή προόδου των εκκρεμών δικών για το ζήτημα της συνταγματικότητας του μέτρου αναστολής χορήγησης των επιδομάτων εορτών και αδείας στο Δημόσιο.
Οι δίκες θα διεξαχθούν μετά τη δημοσίευση της αποφάσεως της Ολομέλειας και σε συμμόρφωση όσων κριθούν στις 6 Ιουνίου.