ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Υπέρ του χαρακτηρισμού ως διατηρητέων μνημείων των εναπομεινάντων κτιρίων της πρώην “Ανατολικής Ταπητουργίας” επί της οδού Πατριάρχου Ιαωκείμ 4 τάχθηκε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Ιωνίας.
Το θέμα τέθηκε στο Σώμα για δεύτερη φορά καθώς την πρώτη είχε αναβληθεί (μετά από πρόταση του Συμβούλου της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Χαμαλίδη) προκειμένου να συζητηθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Η συζήτηση στην επιτροπή έγινε και το όργανο με 7 ψήφους υπέρ και 2 κατά ενέκρινε το χαρακτηρισμό των κτιρίων ως διατηρητέων. Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έγινε καθώς οι παρατάξεις είχαν τοποθετηθεί εκτενώς στην προηγούμενη συνεδρίαση με τον πρώην Δήμαρχο, κ. Γιάννη Χαραλάμπους να επαναλαμβάνει την αντίθεση της παράταξης με το σκεπτικό πως με έναν τέτοιο χαρακτηρισμό θα είναι “δεμένα” τα χέρια μελλοντικών διοικήσεων του Δήμου αναφορικά με την αξιοποίηση του συνόλου του χώρου. Στη ψηφοφορία που ακολούθησε η πλειοψηφία του Σώματος έκανε δεκτή την πρόταση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Καταψήφισαν οι Σύμβουλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Δημοτική Σύμβουλος της παράταξης “Ιωνία 21ος Αιώνας”, κα Γεωργία Τσομπανίδου και ο επικεφαλής της ΠΑΚ, κ. Άρης Χατζησαββίδης.
Σημειώνεται πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα καθώς τον τελικό λόγο θα έχει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Πάντως, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου εισηγείται το μη χαρακτηρισμό των κτιρίων ως διατηρητέα μνημεία καθώς η αρχική βιομηχανική τους χρήση έχει αλλάξει με αποτέλεσμα, λόγω των επεμβάσεων που είχαν υποστεί, να αλλοιωθεί η αυθεντικότητα της κατασκευής τους και να απολεσθούν ενδιαφέροντα στοιχεία της αρχιτεκτονικής τους. Επίσης, θεωρείται πως δεν υπάρχει καταγεγραμμένη μαρτυρία ότι έλαβε χώρα σε αυτά τα κτίρια κάποιο ιστορικό ή κοινωνικό γεγονός, οπότε, σε συνδυασμό με την αλλοίωση της μορφής τους δεν μπορούν να θεωρηθούν φορείς ιστορικής μνήμης. Στο σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που εγκρίθηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο, διατυπώνεται η θέση πως, εφόσον ληφθεί υπ’ όψιν και το κριτήριο της ιστορικότητας και η συμβολή της “Ανατολικής Ταπητουργίας” στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης του τόπου ως ορίζει η απόφαση 1100/2005 του ΣτΕ, πρέπει τα εναπομείναντα κτίρια να χαρακτηριστούν διατηρητέα μνημεία έστω και αν έχουν απολέσει σε μεγάλο βαθμό την αυθεντικότητα της κατασκευής τους.