Είναι γεγονός, ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει άμεσα το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κρίση στην οικονομία, δεν επέφερε αλλαγές μόνο σε αυτόν τον τομέα, αλλά επηρέασε και αναμένεται να επηρεάσει, πολλούς ακόμα. Ο τομέας της διατροφής, είναι σίγουρα ένας από αυτούς.
Κάποιες από τις παλαιότερες γενιές, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Το βιοτικό τους επίπεδο, όντας αρκετά χαμηλό, συνεπαγόταν σε κάποιες περιπτώσεις και χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, (χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η φτώχεια συνδέεται πάντοτε με την αμάθεια), καθώς οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονταν από μικρή ηλικία να ασχοληθούν με την εξασφάλιση των προς το ζην, γεγονός που τους στέρησε την είσοδό τους στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Σήμερα, αρκετές δεκαετίες αργότερα, παρατηρούνται παρόμοια φαινόμενα, αφού οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καλούνται να αλλάξουν τρόπο ζωής και δυστυχώς, ο αριθμός εκείνων που αγγίζουν ή έχουν ξεπεράσει τα όρια της φτώχειας, αυξάνεται διαρκώς.
Η αδυναμία λήψης επαρκούς τροφής ή η λήψη ακατάλληλων τροφών, λόγω χαμηλού κόστους σε καθημερινή βάση, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή. Οι ασθένειες αυτές, είναι είτε παθολογικής φύσεως, όπως είναι τα καρδιακά προβλήματα και ο διαβήτης, είτε άπτονται το πεδίο των ψυχικών ασθενειών (καθώς η ψυχική υγεία επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες), όπως είναι η νευρική ανορεξία, η βουλιμία, η παχυσαρκία, κ.ά. Επιστημονικά, οι νόσοι ψυχικής υγείας έχει παρατηρηθεί ότι προσβάλλουν περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους ανθρώπους από ότι επηρεάζουν τους πιο εύρωστους.
Η γέννηση λιποβαρών παιδιών από μητέρες που δε δύνανται να τραφούν, άρα και να θρέψουν τα βρέφη με τον πρέποντα τρόπο κατά την εγκυμοσύνη τους (αλλά και μετέπειτα), είναι ένα ακόμη αποτέλεσμα της ολοένα αυξανόμενης φτώχειας.
Μέσα σε αυτό το δυσμενές κλίμα, λοιπόν, οι Δομές κατά της φτώχειας και συγκεκριμένα τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, καλούνται να στηρίξουν τις ευπαθείς ομάδες (άνεργους, άστεγους, άπορους), παρέχοντάς τους σε τακτά χρονικά διαστήματα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και ρουχισμό, είδη ψυχαγωγίας, αλλά και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από εξειδικευμένο προσωπικό (κοινωνικούς λειτουργούς), ενώ το κατάλληλα εκπαιδευμένο διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό στοχεύει στο να λειτουργεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την άμεση αλλά και ασφαλή εξυπηρέτηση των ωφελούμενων.
Τέλος, το γεγονός ότι το πρόγραμμα άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας, που περιλαμβάνει το Κοινωνικό Παντοπωλείο, στηρίζεται στη συμμετοχή όλων των πολιτών για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά (δωρεές, χορηγίες, κλπ.), είναι ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του, καθώς στοχεύει στην προαγωγή της προσφοράς, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.
Ας ευχηθούμε, λοιπόν, η Παγκόσμια Ημέρα της Διατροφής, να αποτελέσει τροφή για σκέψη και να μας οδηγήσει ένα βήμα πιο κοντά στους συνανθρώπους μας.
Η Κοινωνική Λειτουργός του Κοινωνικού Παντοπωλείου
Αιγάλεω- Χαϊδαρίου
Γεωργία Λαμπρίδου
Κοινωνικό Παντοπωλείο Αιγάλεω-Χαϊδαρίου
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο Αιγάλεω-Χαϊδαρίου λειτουργεί στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».
Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Αιγάλεω-Χαϊδαρίου στο τηλ. 210-53.20.551 (www.domesaigaleohaidari.gr )