Η πατρίδα μας, έπειτα από μία και πλέον τετραετία μαρασμού και διεθνούς απαξίωσης, με κάπιταλ κοντρόλ, ανομία, ύφεση και γενική κατήφεια, επανέρχεται στην κανονικότητα – κι αυτό είναι αλλά και φαίνεται εξαιρετικό.
Η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αλλά και οι απαντήσεις που έδωσε στην συνέντευξη τύπου απέδειξαν ότι η χώρα έχει ηγεσία: μια Κυβέρνηση που γνωρίζει τι κάνει, έχει σχέδιο για το άμεσο και το απώτερο μέλλον και Πρωθυπουργό, ο οποίος μπορεί να επαναφέρει το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων. Οι ζουρνάδες, τα νταούλια και οι λοιπές ασόβαρες συμπεριφορές του αποτυχημένου πειράματος του ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν στο παρελθόν.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στη ΔΕΘ: «Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Που δεν μιλά μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά αναζητεί κοινές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ηπείρου μας. […] Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα. Δεν μας αξίζει τίποτα λιγότερο».
Κι επειδή η οικονομία είναι πάντοτε η ατμομηχανή της ανασύνταξης των δυνάμεων μιας κοινωνίας παρατίθενται ενδεικτικά μερικές από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης που θα δώσουν την κατάλληλη ώθηση για την επανεκκίνηση της «μηχανής» που έχει ακινητοποιηθεί: Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων. Δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων.
Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24% και στα μερίσματα, από 10% σε 5%. Μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα. Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι 10%, ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Η κυβέρνηση, ωστόσο γνωρίζει ότι δεν μπορεί να ασκηθεί κοινωνική πολιτική χωρίς… κοινωνία. Η υπογεννητικότητα απειλεί την εθνική επιβίωση και οι πρώτες οικονομικής φύσεως δράσεις που εξαγγέλθηκαν είναι οι ακόλουθες: Μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί. Εξαίρεση όσοι ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία. Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό. Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
Επιπλέον, πρέπει να γίνει μνεία σε όλα όσα ήδη έχουν συμβεί. Η κατάσταση της ανομίας στα πανεπιστήμια με την κατάργηση του ασύλου της ανομίας έχει αντιμετωπιστεί – η εικόνα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Η Δημόσια Τάξη και το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών επανακάμπτουν στις γειτονιές των πόλεων και το… άβατο των Εξαρχείων τελεί υπό κατάργηση.
Κι είμαστε μόνο στην αρχή…
*Η Ζωή Ράπτη είναι Βουλευτής Βορείου Τομέα Β΄ Αθηνών και Αν. Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας