Πρώτη ενημερωτική ημερίδα στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο
Στην εποχή της οικονομικής κρίσης η κατάθλιψη έχει εξελιχθεί σε μια τεράστια, βουβή μάστιγα για την ελληνική κοινωνία, συχνά με τραγικά αποτελέσματα. Για να μην μείνει κανένας μόνος, για να υπάρχει κάποιος για να ακούσει, για να έχουν όλοι ένα χέρι βοήθειας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής – και σε συνεργασία με ειδικούς φορείς – πραγματοποιεί μια σειρά από δράσεις κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης.
Στις εν λόγω δράσεις συγκαταλέγεται και η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη», που υλοποιείται από την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγείας, την Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Διάθεσης (ΜΑΖΙ) και το Ψυχιατρικό Κέντρο Salten (Νορβηγία).
Η δράση υποστηρίζεται από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και το Σώμα Εθελοντών του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, πραγματοποιείται η πρώτη ενημερωτική ημερίδα στην πόλη με θέμα: «Αλληλεγγύη και αυτοβοήθεια: απαντήσεις στην κρίση και την κοινωνική οδύνη», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Μαΐου 2015 και ώρα 18.00, στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής (Ανάφης και Σαντορίνης).
Όσοι παρευρεθούν, θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τις δράσεις του προγράμματος, οι οποίες στοχεύουν στο να δημιουργήσουν ένα μοντέλο υποστήριξης για την κατάθλιψη με την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των ατόμων που πάσχουν.
Συγκεκριμένα, θα υπάρξει παρουσίαση των προγραμμάτων και των τρόπων δωρεάν συμμετοχής σε δράσεις όπως:
– Τα τριήμερα εκπαιδευτικά για το συντονισμό ομάδων αυτοβοήθειας για την κατάθλιψη που θα απευθύνονται σε άτομα με προσωπικό βίωμα κατάθλιψης και δεν είναι επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Θα καλυφθούν οι ακόλουθες ενότητες: α) η έννοια της ενδυνάμωσης και του recovery, β) ομάδες αυτοβοήθειας: τι είναι, πώς οργανώνονται, ποια είναι η αποτελεσματικότητά τους και ο ρόλος του συντονιστή, γ) κατάθλιψη, δ) αυτοκτονικότητα, ε) το στίγμα και η αντιμετώπιση του.
– Οι ομάδες ψυχοεκπαίδευσης (12 τρίωρες συναντήσεις) για άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης.