Δωρεάν Πρόγραμμα Αξιολόγησης Καρδιαγγειακού Κινδύνου
Ο Δήμος Πετρούπολης, μέσω της Διεύθυνσης Παιδείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής, σε συνεργασία με το Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7 της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Γ΄ Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου «Σωτηρία» θα ξεκινήσει την υλοποίηση του Προγράμματος Αξιολόγησης Καρδιαγγειακού Κινδύνου.
Μέσα από το Πρόγραμμα αυτό δίνεται δωρεάν η δυνατότητα σε δημότες χωρίς διαγνωσμένη καρδιαγγειακή νόσο, να γνωρίζουν την πιθανότητα εμφάνισης επικίνδυνου καρδιαγγειακού επεισοδίου μέσω της αξιολόγησης βασικών παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως είναι το κάπνισμα, η αρτηριακή πίεση, η ολική χοληστερόλη, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, το φύλο και η ηλικία.
Το Πρόγραμμα Αξιολόγησης Καρδιαγγειακού Κινδύνου θα πραγματοποιηθεί σε 1-2 επισκέψεις διάρκειας έως 30΄ και θα περιλαμβάνει:
1. Αξιολόγηση ιατρικού ιστορικού
2. Μετρήσεις αρτηριακής πίεσης
3. Αξιολόγηση εργαστηριακών εξετάσεων τελευταίου εξαμήνου (σε περίπτωση απουσίας θα γίνονται νέες)
4. Υπερηχογραφική εκτίμηση για ανεύρεση αθηρωματικών βλαβών στις καρωτίδες
Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στο «ΚΕΠ Υγείας» του Δήμου Πετρούπολης, επί των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Βούτσαλη (πλησίον Α΄ ΚΑΠΗ), κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού, κάθε Πέμπτη, κατά τις ώρες 09:00 – 14:30, υπό την ιατρική επίβλεψη του Καθηγητή Παθολογίας Αναστάσιου Κόλλια.
Άτομα ηλικίας 40-70 ετών, χωρίς γνωστό ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο παραπάνω πρόγραμμα, μπορούν να επικοινωνήσουν με το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Πετρούπολης καθημερινά, από τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 στα τηλέφωνα: 210-5060193 & 210-5060547, κατά τις ώρες 09.00 – 13.00.
Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων για τον εξατομικευμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχουν και η βέλτιστη πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Σε περίπτωση ανεύρεσης παραγόντων κινδύνου ή κακής ρύθμισής τους, οι συμμετέχοντες θα ενημερώνονται ώστε να εκτιμηθούν από το θεράποντα ιατρό τους ή θα προγραμματίζεται εκτίμηση στο Κέντρο Υπέρτασης του Νοσοκομείου «Σωτηρία» ή σε άλλο κατάλληλο εξωτερικό ιατρείο.
Για όσους το επιθυμούν θα κρατούνται τα στοιχεία επικοινωνίας ώστε μετά από διάστημα 36 – 48 μηνών από την αρχική εκτίμηση να γίνει επικοινωνία για την παρακολούθηση της κατάστασης υγείας τους.
Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν, θα καταγραφούν και θα αναλυθούν ανώνυμα στα πλαίσια προστασίας προσωπικών δεδομένων, με σκοπό την εξαγωγή χρήσιμων κλινικών συμπερασμάτων για τη βελτίωση της πρωτογενούς καρδιαγγειακής πρόληψης στην πρωτοβάθμια υγεία.
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής Νίκος Κακαβάς, κατά τη δήλωσή του τόνισε: «Η Διοίκηση του Δήμου Πετρούπολης αποδεικνύει καθημερινά ότι μεριμνά για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, αξιοποιώντας δράσεις προληπτικών εξετάσεων και προσυμπτωματικού ελέγχου.
Συνεχίζουμε με σκοπό την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή των δημοτών και των κατοίκων της πόλης μας, με απώτερο στόχο τη διατήρηση της καλής υγείας τους».