Δ. Κεχαγιά: “Αυτό που έδωσε την νίκη δεν ήταν η υλική αρτιότητα, αλλά το ήθος, το ηθικό και το φρόνημα”
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο Δήμος Πεντέλης τίμησε τη φετινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μια ιστορική ημέρα για την πατρίδα μας, με δοξολογίες, καταθέσεις στεφάνων, ομιλίες και παρελάσεις και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες.
Η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά στην ομιλία της τόνισε:
Αποτείνουμε σήμερα φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στο ηρωικό έπος του 1940 και τους ήρωες του, 83 χρόνια μετά από την ημέρα που οι υπερήφανοι πρόγονοι μας, αρνήθηκαν να παραδώσουν την χώρα αμαχητί, στην Ιταλία του Δικτάτορα Μουσολίνι. Αυτή η ιερή μέρα αποτελεί για το έθνος μας, σύμβολο εθνικής ενότητας και υπερηφάνειας.
Στις 28η Οκτωβρίου του 1940, οι Έλληνες θυμήθηκαν την μακραίωνη ιστορία τους, ανέσυραν από την μνήμη τους όλους τους ενδόξους ήρωες του παρελθόντος που έδωσαν την ζωή τους για ελευθερία ακολουθώντας εκείνο το ίδιο πεπρωμένο, να παλέψουν μέχρι τελευταίας ρανίδας αίματος για να κρατήσουν έξω από την ελληνική επικράτεια τον όποιο επίδοξο κατακτητή.
Το κατάφεραν… Το κατάφεραν, γιατί σύσσωμος ο ελληνικός λαός με τα πενιχρά του μέσα, αλλά τη μεγαλειώδη και συνάμα παράτολμη ψυχή του, την ανδρεία και τη γενναιότητά του, με θάρρος, ηρωισμό και αποτελεσματικότητα, αλλά κυρίως ενωμένος, πέτυχε να προκαλέσει παγκόσμιο δέος και να αποδείξει πως η αριθμητική και στρατιωτική υπεροχή δεν αρκεί πάντα, δίνοντας σε όλη την υφήλιο ένα πρώτο ορόσημο νίκης απέναντι στον επίδοξο παγκόσμιο κατακτητή, γράφοντας παράλληλα μία ακόμη λαμπρή σελίδα στην ένδοξη ελληνική ιστορία.
Αυτό που τελικά έδωσε την νίκη στους Έλληνες το 1940, δεν ήταν η υλική αρτιότητα, αλλά το ήθος, το ηθικό και το φρόνημα των έμψυχων συντελεστών του πιο πρόσφατου έπους του έθνους μας. Και εδώ πρέπει να επιμείνει κανείς, αν αναζητεί το νόημα και τα διδάγματα αυτής της επετείου.
Το νόημα του άνισου αγώνα, της αυτοθυσίας και τελικά της νίκης μπορούμε να το ορίσουμε σε τρεις βασικούς άξονες: Στην έντονη αίσθηση της συλλογικής ταυτότητας για την ιστορική συνέχεια του έθνους, στην αίσθηση του χρέους απέναντι στην πατρίδα και στον πόθο για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Τα διδάγματα εκείνης της περιόδου είναι πολλαπλά και αξίζει πραγματικά να αναλογιστούμε κάποια από αυτά. Το πιο σημαντικό είναι η ανάγκη διατήρησης της ελευθερίας του έθνους και της ακεραιότητας της χώρας.
Παρά τα μηνύματα των καιρών η Ελλάδα του 1940 δεν ήταν ετοιμοπόλεμη. Η ηρωική εποποιία τόσο στην Αλβανία όσο και στα υπόλοιπα μέρη που οι έλληνες πολέμησαν επιτεύχθησαν χάρη στον άσβεστο πόθο του λαού μας για την ελευθερία του.
Και παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, τα μηνύματα αυτά είναι ακόμη ζωντανά και επίκαιρα, καθώς η χώρα μας βρίσκεται και πάλι μέσα σε προκλήσεις και επικίνδυνους υφάλους και καλούμαστε όλοι μας να τους αντιμετωπίσουμε. Σήμερα που η αστάθεια στην γειτονιά μας εξαπλώνεται πρέπει να θυμηθούμε τον ηρωισμό των ομοεθνών μας εκείνες τις δύσκολες ώρες. Δεν ξέρουμε αν και πότε η Τουρκία, η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία, ή ακόμη και η πρόσφατη έντονη κρίση στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει γεωπολιτικά και στρατιωτικά τη χώρα μας. Οφείλουμε σε εκείνους τους ήρωες όμως, αλλά και στα παιδιά μας, να πορευθούμε όλοι μαζί, με ομόνοια και σύμπνοια για το κοινό καλό της πατρίδας.
Μιας πατρίδας που αντλεί δυνάμεις από την παρακαταθήκη των ηρώων του ’40 για να συνεχίζει να κάνει πράξη τις θεμελιώδεις αρχές της κοινωνίας μας.
Τις αρχές της ομόνοιας, της σύμπνοιας, της αγωνιστικότητας και της αλληλεγγύης.
Οι αρχές αυτές είναι εκεί, στέκουν άσβεστες φλόγες στο βωμό της πατρίδας, για να μας υπενθυμίζουν πως ,όσα χρόνια και αν περάσουν, χρέος μας απέναντι στην λαμπρή ιστορία μας είναι να φυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού τις ρίζες και την εθνική μας ταυτότητα.
Το ηρωικό παρελθόν της πατρίδας, καίει ως άσβεστη φλόγα μνήμης, επαναπροσδιορίζει διαχρονικά, συνεχώς και αενάως, τα ιδανικά του Έθνους των Ελλήνων, την αδιαπραγμάτευτη φιλοπατρία και την αγάπη για τον ευλογημένο τόπο στον οποίο τους έταξε ο Θεός να ζουν, και που για τη λευτεριά του μετακινούν ακόμη και βουνά, όπως χαρακτηριστικά γράφει στο «Άξιον Εστί» και ο Οδυσσέας Ελύτης:
«Τα θεμέλιά μου στα βουνά
Και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους
Και πάνω τους καίει άκαυτη βάτος».
Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!
Χρόνια Πολλά και Τιμημένα στην Πατρίδα μας την Ελλάδα!