Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό εξέδωσε ο Ιωνικός Σύνδεσμος Νέας Ιωνίας στο οποίο αναφέρει: “Η πανδημία χτύπησε το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού αρκετά πριν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων περιορισμού που επέβαλλε η Κυβέρνηση.
Από την πρώτη στιγμή καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου συνέβαλαν με την τέχνη τους και με όλες τους τις δυνάμεις, για να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας.
Έμειναν σπίτι, αλλά ΔΕΝ έμειναν σιωπηλοί!
Από την πρώτη στιγμή τα σωματεία τους διεκδίκησαν να ενταχθούν όλοι οι συνάδελφοι στα ελάχιστα μέτρα στήριξης. Μάζεψαν χιλιάδες υπογραφές, πήραν καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, έκαναν κινητοποιήσεις, διεκδικώντας στην στήριξη των εργαζομένων του κλάδου.
Με τα σωματεία τους συμπαραστάθηκαν στο δύσκολο αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ένωσαν τις φωνές τους με τις διεκδικήσεις τους για ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας, που μας αφορά όλους. Συμμετείχαν σε τηλεοπτικές εκπομπές για να στηρίξουν την κοινωνία.
Η κίνηση της κυβέρνησης να εξαγγείλει μέτρα για τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, είναι μια κίνηση που προκλήθηκε από το δικό τους αγώνα, από τη δική τους πίεση, από το δικό τους δίκιο!
Οι εξαγγελίες όμως, όχι μόνο δεν καλύπτουν τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζόμενων και μικρών αυτοαπασχολούμενων, αφού μιλούν για 50 ένσημα από το διάστημα 01.06.2019 έως 01.03.2020, αλλά τους εμπαίζουν μιλώντας για ανασφάλιστη εργασία, για εργασιακές σχέσεις πολλών ταχυτήτων.
Η πλειονότητα των εργαζόμενων σε όλους τους χώρους του Πολιτισμού και σε όλες τις ειδικότητες, ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, εικαστικοί, σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές, λογοτέχνες, θεατρικοί συγγραφείς, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, τεχνικοί, εργαζόμενοι στις εταιρείες παραγωγής κ.α, δεν ξέρουν πότε θα ξαναδουλέψουν, πότε θα έχουν και πάλι εισόδημα.
O Ιωνικός Σύνδεσμος έχει συνεργαστεί πολλές φορές μαζί τους σε διάφορες εκδηλώσεις και γνωρίζει τις ήδη δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο χώρος του πολιτισμού όλη την περίοδο της κρίσης. Στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους και θα προχωρήσει σε δράσεις σε συνεργασία με τα αντίστοιχα σωματεία των εργαζόμενων στον πολιτισμό.
Η 21η Μαΐου ορίστηκε το 2001, από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, τον Διάλογο και την Ανάπτυξη. Είναι υποχρέωση όλων μας να στηρίξουμε τον δίκαιο αγώνα τους στο να ληφθούν μέτρα στήριξης από την πολιτεία για όσο χρονικό διάστημα παραμείνουν χωρίς εργασία.
Το Δ.Σ. του Ιωνικού Συνδέσμου.”