Εκδήλωση Δήμου Καισαριανής για τη Δασοπροστασία
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δήμου Καισαριανής για τη Δασοπροστασία, εγκαινιάζοντας με την εκδήλωση αυτή και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης του Δήμου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πλήθος Δημοτικών Συμβούλων με επικεφαλής το Δήμαρχο Ηλία Σταμέλο, καθώς και η Επιτροπή και τα Μέλη της Εθελοντικής Δασοπροστασίας του Δήμου Καισαριανής. Από τους επίσημους προσκεκλημένους παρευρέθηκαν ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Σπυρίδων Κοκκινάκης, ο Διευθυντής Δασών Ανατολικής Αττικής κ. Καλπαξίδης Αναστάσιος, από το Δασαρχείο Πεντέλης ο κ. Παπαδιάς Γεώργιος, ο Καθηγητής Γεωλογίας κ. Παπανικολάου Δημήτρης, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Αναπληρώτρια Πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κα. Αντωναράκου Ασημίνα, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωλογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Παπανικολάου Ιωάννης, από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ οι κ.κ. Ζιώγας Μπάμπης και Κεραλάτος Μπάμπης, από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία η κα. Τρίγγου Ρούλα, ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Νότιας Αττικής κ. Δημητριάδης Γιάννης.
Το παρών έδωσαν πλήθος φορέων της Καισαριανής και άλλων περιοχών: η Περιπατητική Ομάδα Υμηττού, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καισαριανής- Βύρωνα- Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», η Ένωση Γονέων Καισαριανής, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής, ο Σύλλογος Κρητών Βύρωνα- Καισαριανής – Παγκρατίου, η Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Βύρωνα, ο Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Αθήνας, οι Δρομείς Υγείας Αθήνας, ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Αττικής, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης.
Στην εκδήλωση χαιρέτησε ο κ. Θανάσης Εξαρχόπουλος επικεφαλής της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Δήμου Καισαριανής και Δημοτικός Σύμβουλος. Στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, για να μπορέσει σήμερα να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο Κέντρο, όπου θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Υμηττό και το Αισθητικό Δάσος Καισαριανής. Τέλος, έκανε κάλεσμα για συμμετοχή και δράση του κόσμου μέσα από την Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής , ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του βουνού ως λαϊκή περιουσία.
Στην κεντρική ομιλία του ο Δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος ανέδειξε με ένταση την τραγική κατάσταση που υπάρχει στην πυροπροστασία της χώρας μας, τις σοβαρές ελλείψεις στο πυροσβεστικό σώμα σε υποδομές, σε μέσα αλλά και σε προσωπικό, με τις διαχρονικά εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να μην εκφράζονται με ανάλογο τρόπο και στο οικοσύστημα του Υμηττού. «Υπάρχει στα χαρτιά δασαρχείο Υμηττού όμως στην πράξη δεν λειτούργησε ποτέ και για το βόρειο κομμάτι που μας αφορά υπάρχει μόνο ένας δασοφύλακας. Η συνολική μείωση των πυροσβεστικών δυνάμεων σε μέσα και προσωπικό έχει σαν αποτέλεσμα την συνεχώς μειούμενη χρόνο με το χρόνο προληπτική παρουσία και επιτήρηση στο χώρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προσωπικό στον Α πυροσβεστικό σταθμό, που ανήκει η περιοχή μας, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου μειώθηκε καθώς το μετακίνησαν σε άλλες υπηρεσίες» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.
Ο Δήμαρχος στάθηκε και στα οικονομικά συμφέροντα που επιβουλεύονται τον Υμηττό, καθώς ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του διεκδικείται από ιδιώτες. Επισήμανε ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη από την πολιτική της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση τομέων των δασών με την πολιτική του αποχαρακτηρισμού της γης, ενώ η ακύρωση του προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Υμηττού αφήνει τον Υμηττό έρμαιο στις ορέξεις του κεφαλαίου. Τόνισε το γεγονός ότι η φετινή θερμοπυρική περίοδος, όπως φαίνεται και από τα παραπάνω, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την προστασία του Υμηττού και του δάσους του.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην Εθελοντική Δασοπροστασία του Δήμου Καισαριανής, η οποία φέτος συμπληρώνει 33 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και ανεκτίμητης προσφοράς, όταν το 1985 ο Δήμαρχος Π. Μακρής την ίδρυσε με στόχο να προστατεύεται σε σταθερή βάση το δάσος με την συμμετοχή του λαού, να μπορέσει να σταθεί εμπόδιο απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα.
«Από την αρχή της ίδρυσης μέχρι σήμερα ήταν καθαρό στην δράση της ομάδας ότι σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού στην προστασία του περιβάλλοντος και των δασών. Η προσφορά των μελών της ομάδας έχει ως βασικό χαρακτηριστικό της την εθελοντική στράτευση και διέπεται από αξίες όπως η ανιδιοτέλεια, η συλλογικότητα, η κοινωνική αλληλεγγύη, χωρίς καμιά προσδοκία ατομικής ωφέλειας ή ανταπόδοσης της βοήθειας, παρά με μοναδικό γνώμονα να προστατεύσουν τον σημαντικό αυτό πνεύμονα ζωής για όλη την Αττική» σημείωσε ο Δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος.
Υπογράμμισε ότι αποτελεί σταθερή διεκδίκηση του Δήμου η κάλυψη των κενών σε προσωπικό όλων των συναρμόδιων φορέων που εμπλέκονται στην δασοπροστασία με μόνιμη και σταθερή εργασία όλων των βαθμίδων, η εξασφάλιση όλων των απαραίτητων κονδυλίων για έργα που είναι αναγκαία, ενώ παλεύουμε να μετατραπεί σε κρατική περιούσια η ιδιοκτησία που υπάρχει στον Υμηττό.
Για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης στάθηκε στο γεγονός ότι ύστερα από χρόνια προσπαθειών, παραχωρήθηκε στο Δήμο Καισαριανής το κτήριο του Δασοφυλακείου (πλησίον της Μονής Καισαριανής), το οποίο ανακαινίστηκε με σκοπό να μετατραπεί σε σύγχρονο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης. Η λειτουργία του θα συμβάλλει καίρια στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικά των μαθητών και της νεολαίας για τον σπουδαίο ρόλο και την ανάγκη της προστασίας του φυσικού μας πλούτου. Όπως ανέφερε στην ομιλία του «ο χώρος αυτός έχει ένα ιδιαίτερο ιστορικό βάρος. Είναι ο χώρος που έπεσαν μαχόμενα 7 παλικάρια της Καισαριανής στην μάχη με τους ντόπιους συνεργάτες των γερμανών το 1944».
Τόνισε ότι «ελπίδα μας είναι ο χώρος με την τόσο πλούσια φυσική ομορφιά αλλά και ιστορία να αποτελέσει σημείο αναφοράς, για τους “μυημένους στη μαγεία του βουνού” αλλά και αυτούς που θα ξεκινήσουν την εξερεύνηση του για πρώτη φορά. Να μπορεί να φιλοξενεί σχολεία και μαθητές, συνδυάζοντας τη ζωντανή μόρφωση με την αναψυχή. Να φιλοξενεί τις δραστηριότητες των πανεπιστημιακών τμημάτων που αξιοποιούν τον πλούτο της φύσης του Υμηττού και τα οφέλη του στον άνθρωπο, στην εμβάθυνση της επιστημονικής τους γνώσης. Να αποτελεί “ορμητήριο” για τους δεκάδες συλλογικούς φορείς απ’ όλη την Αθήνα που βρίσκουν καταφύγιο αναψυχής και διασκέδασης στο βουνό, που δραστηριοποιούνται ενεργά με την προστασία του. Θέλησή μας είναι ο χώρος να αποτελέσει αφορμή για την ουσιαστικότερη ενασχόληση και εμπλοκή του Δασαρχείου με τις ανάγκες του οικοσυστήματος του Υμηττού και για την ενίσχυση της συνεργασίας με το Δήμο Καισαριανής. Αυτά στην αναμονή του Δασαρχείου Υμηττού, που εκτιμάμε ότι είναι απαραίτητο και πρέπει επιτέλους να πάρει σάρκα και οστά. Ευελπιστούμε ότι την προσπάθειά μας θα την αγκαλιάσετε όλοι σας και ακόμα περισσότεροι που θα γνωρίσουν το επόμενο διάστημα το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δήμου Καισαριανής, μέσα από τις δραστηριότητές του.»