Ειρήνη η μόνη επιλογή
Λίγες μέρες πριν από την επέτειο γέννησης του Μπάιρον (22 Ιανουαρίου 1788) ο Δήμος Βύρωνα για ένατη συνεχή χρονιά ανακοίονωσε την προκήρυξη για τον 9ο πανελλήνιο διαγωνισμό λογοτεχνικής έκφρασης εφήβων και νέων. Ο διαγωνισμός μας διενεργείται «στο βλέμμα του Μπάιρον», δηλαδή, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που απευθύνεται στη νεολαία της Ελλάδας, με σκοπό να ενθαρρύνει το στοχασμό και τη λογοτεχνική έκφραση των παιδιών μας. Αρχίζοντας την υλοποίηση του προγράμματος τον Ιανουάριο κάθε χρονιάς και ολοκληρώνοντας αυτό κάθε Δεκέμβριο με την έκδοση του βιβλίου, όπου υπάρχουν τα κείμενα των αγοριών και των κοριτσιών που μετέχουν στο πρόγραμμα, τιμάται η προσωπικότητα που δεσπόζει στην πόλη του Βύρωνα και οι αξίες του μεγάλου φιλέλληνα.
Το θέμα του διαγωνισμού για το 2023 είναι αφιερωμένο στην αξία της ειρήνης, μια αξία που καλείται η Ευρώπη να υπερασπιστεί για μια ακόμη φορά με τον πόλεμο να εκτυλίσσεται στην Ουκρανία και να τραυματίζει τους λαούς της Ευρώπης και όχι μόνο.
Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη των λαών για ειρήνη και τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου διαμορφώθηκε το θέμα του φετινού μας διαγωνισμού ως εξής:
ΕΙΡΗΝΗ Η ΜΟΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Ο πόλεμος αποτελεί άρνηση της ειρήνης, αλλά ειρήνη δεν είναι μόνο η απουσία πολέμων, των οποίων πάντοτε θύματα είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και συχνά η αλήθεια, το δίκιο και η πολιτιστική κληρονομιά των λαών. Στην εποχή μας, καθώς υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής, ειρήνη σημαίνει προστασία της ζωής στη γη και ζωή με αξιοπρέπεια. Επείγον ζητούμενο και η ειρήνη του ανθρώπου με την φύση, την οποία ύμνησε με την ποίησή του ο Λόρδος Βύρων.
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα δε σταμάτησαν ποτέ οι δυνατές φωνές και οι αγώνες υπέρ της ειρήνης και ενάντια στη βαρβαρότητα του πολέμου.
«Επί γης ειρήνη και εν ανθρώποις ευδοκία», διαβάζουμε στη Βίβλο, ενώ ο αρχαίος ιστορικός Ηρόδοτος παρατήρησε με τη σοφία της εμπειρίας ότι: «στον πόλεμο οι γονείς θάβουν τα παιδιά τους, στην ειρήνη τα παιδιά θάβουν τους γονείς».
Στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου το κυρίαρχο σύνθημα ήταν «Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός».
Ο Αλμπερτ Αϊνστάιν λέγοντας ότι: «Ο πόλεμος δεν μπορεί να γίνει ανθρώπινος, μόνο να καταργηθεί μπορεί» έδωσε τη δική του ερμηνεία για τον πόλεμο και κατέθεσε τη δική του πρόταση για την ειρήνη.
Με τον ποιητικό του λόγο ο Γιάννης Ρίτσος το 1953 έγραψε ότι: «Μεσ’ στην ειρήνη διάπλατα ανασαίνει όλος ο κόσμος με όλα τα όνειρά του» ενώ ο Κύπριος Ποιητής Θεοδόσης Πιερίδης επεσήμανε την αξία του αγώνα για την ειρήνη λέγοντας ότι «Η ειρήνη δεν χαρίζεται, κερδίζεται»
Σας καλούμε να σκεφτείτε και να απαντήσετε λογοτεχνικά, με πεζό κείμενο ή ποίημα με αφορμή – αφετηρία, μία τουλάχιστον, από τις παραπάνω φράσεις για την ειρήνη.