Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα, το Μαρούσι γιόρτασε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, παρόντος του Δημάρχου Αμαρουσίου κου Θεόδωρου Αμπατζόγλου, μελών της Διοίκησης και του Δημοτικού Συμβουλίου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Δικαστικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών, αντιπροσωπείας της Εθνικής Αντίστασης και πλήθους πολιτών. Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία της η αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών κα Λουκία Κεφαλογιάννη.
Οι εορτασμοί ξεκίνησαν στις 25 Οκτωβρίου με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων από τους μαθητές, τους σπουδαστές, το Σώμα του Ελληνικού Οδηγισμού και των Προσκόπων, καθώς και τους συλλόγους της πόλης. Την ίδια ημέρα, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις των ΚΑΠΗ Αμαρουσίου που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων απαγγελία ποιημάτων, χορούς και τραγούδια αφιερωμένα στην ηρωϊκή αντίσταση των Ελλήνων απέναντι στο φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι.
Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στους ήρωες του 1940 ανήμερα της εορτής συνεχίστηκαν με τη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Ηρώων και την κατάθεση στεφάνων. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από το Δήμαρχο Αμαρουσίου Θεόδωρο Αμπατζόγλου και την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση.
Ο κ. Θ. Αμπατζόγλου εκφωνώντας τον Πανηγυρικό της Ημέρας μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Οι απανταχού Έλληνες σήμερα γιορτάζουμε την σημαντικότερη επέτειο της νεότερης ιστορίας του Έθνους μας.
Ελάχιστοι σε όλο τον κόσμο πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε. Και όμως , εκείνη τη μέρα ξεκινούσε η συγγραφή ενός ακόμη θρυλικού έπους, από ένα Λαό που έχει αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη του στην παγκόσμια ιστορία. Επιλέξαμε να τα βάλουμε με ένα εχθρό αντικειμενικά πολύ ισχυρότερο. Αποφασίσαμε να πολεμήσουμε για την ελευθερία , την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά μας. Ορθώσαμε ένα ισχυρό ΟΧΙ στις δυνάμεις του Άξονα που επιβουλεύτηκαν τη πατρίδα μας.
Αυτό το ΟΧΙ που χωρίς δισταγμό απηύθυνε Λαός και Ηγεσία, έμελλε να αποτελέσει ένα διαρκές μήνυμα ότι όταν ένας Λαός διακατέχεται από αξίες, έχει ιστορική μνήμη και είναι ενωμένος, τότε αυτός ο λαός κάνει κατορθωτό αυτό που οι άλλοι θεωρούν ακατόρθωτο.
Με τη σημερινή εκδήλωση τιμούμε ως οφείλουμε τις αξίες του Ελληνισμού, την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό των προγόνων μας. Τιμούμε την σταθερή πίστη μας στην Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την τιμή του Ανθρώπου.
Ο σημερινός εορτασμός με τον οποίο αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες της περιόδου εκείνης φέρνει αμέσως μπροστά μας τα ιδανικά που μας χαρακτηρίζουν ως Εθνος εδώ και 3000 χρόνια. Ελευθερία, Αξιοπρέπεια, Φιλότιμο, εκτέλεση Καθήκοντος, αγάπη προς την Πατρίδα.
Αυτή η μοναδική ιστορική στιγμή θα μας ενώνει σήμερα και πάντα στον κοινό αγώνα για τις ανθρώπινες αξίες και την διαρκή μάχη και του ναζισμού και του φασισμού.
Η σημερινή μέρα έχει ιστορική, διδακτική και παιδευτική αξία.
Είναι χρέος και ευγνωμοσύνη σε όλους αυτούς που χάθηκαν στο μέτωπο, στην αντίσταση, στην κατοχή και στην πείνα.
Είναι ορόσημο για την υπεράσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας.
Είναι έμβλημα ενότητας και αποφασιστικότητας.
Είναι θρίαμβος της ελπίδας, της Δημοκρατίας και της αληθινής ανθρώπινης αξίας.
Όσα χρόνια και αν περάσουν, οι μνήμες, ο πατριωτισμός και η αδούλωτη Ελληνική ψυχή δε θα σβήσουν.
Έχουμε ηθικό χρέος απέναντι στους προγόνους μας και όλους τους αγωνιστές που πότισαν με το αίμα τους τα χώματα της πατρίδας μας, να διαφυλάξουμε αυτά για τα οποία πολέμησαν.
Και εμείς με τη σειρά μας να γαλουχήσουμε τα παιδιά μας με τα ίδια υψηλά ιδανικά, με αίσθημα πατριωτισμού και εθνική αξιοπρέπεια.
Το δίδαγμα δεν εξαντλείται στις ηρωικές στιγμές. Είναι ακόμη πιο προωθημένο, γιατί όπως το 1940 η Ελλάδα βρέθηκε να πολεμά μόνη της έτσι και τώρα αν χρειαστεί , στην άσβεστη φλόγα και στο πατριωτικό φρόνημα των παιδιών της θα στηριχθεί.
Αυτό το δίδαγμα μη το λησμονούμε ποτέ.
Γιατί αυτό είναι το πεπρωμένο μας.
Γιατί έτσι επιβιώνουμε επί χιλιετίες τώρα».
Μετά την παρέλαση, ακολούθησε εκδήλωση στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, όπου η Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου «Τερψιχόρη Παπαστεφάνου» ερμήνευσε επετειακά τραγούδια για το Έπος του ΄40.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου κατά το χαιρετισμό του στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, συνεχάρη τη Μικτή Χορωδία του Αμαρουσίου και όλους τους συντελεστές, υπογραμμίζοντας τον σπουδαίο εκπαιδευτικό ρόλο του Δημοτικού Ωδείου, στη διατήρηση των παραδόσεων, παρέχοντας ταυτόχρονα υπηρεσίες υψηλού μορφωτικού επιπέδου.