Στην εναρκτήρια σύσκεψη του μαραθωνίου καινοτομίας SUP Free hackathon για το πρόγραμμα “Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης” συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη λόγω των μέτρων περιορισμού εξάπλωσης της πανδημίας. Στόχος του μαραθωνίου καινοτομίας SUP Free hackathon είναι η δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών και λύσεων για μια ζωή χωρίς πλαστικά μίας χρήσης, μέσα από τεχνολογικά εργαλεία, καινοτόμες ιδέες και μεθοδολογίες που μπορούν να έχουν εφαρμογή στην καμπάνια ενημέρωσης, στη λειτουργία των επιχειρήσεων και στην καθημερινότητα όλων μας.
Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση από την Περιφέρεια Αττικής, κατόπιν πρωτοβουλίας του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, του Antivirus Crowdhackathon που είναι ο πρώτος απομακρυσμένος (remote) μαραθώνιος καινοτομίας που διοργανώθηκε στην Ελλάδα για ψηφιακές εφαρμογές και μεθοδολογίες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας και παράλληλα υποστηρίζουν το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με καινοτόμα εργαλεία και πρακτικές, η Περιφέρεια Αττικής πρόκειται να στηρίξει ενεργά και τη διοργάνωση του μαραθωνίου καινοτομίας SUP Free hackathon για την εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης και στο πλαίσιο αυτό συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αυγερινός προκειμένου να ενημερωθεί.
Χαιρετισμό στην αρχή απεύθυνε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, καθώς το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου τόνισε ότι μετά την έκδοση από την Ε.Ε. της σχετικής κοινοτικής οδηγίας (2019/904/5-6-2019) η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που προχώρησε στην ψήφιση νόμου ο οποίος θεσπίζει ένα πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων που εξωθεί τους πολίτες να συμβάλλουν και οι ίδιοι στον περιορισμό της χρήσης του πλαστικού αλλά και στην ανακύκλωση. Το πρόγραμμα στηρίζουν ακόμη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Λασκαρίδη, το Ίδρυμα «Θάλασσα» και η Lidl Hellas ενώ την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης έχει η Crowdpolicy.
Το SUP Free hackathon κινητοποιεί το δημιουργικό ανθρώπινο κεφάλαιο της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, ενισχύει τη δημιουργία και τη νεανική επιχειρηματικότητα, επενδύει στις συνεργασίες, αξιοποιεί την τεχνογνωσία στελεχών που συμμετέχουν και προωθεί την καινοτομία. Εντάσσεται στην προσπάθεια για την ενίσχυση της κουλτούρας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας (entrepreneurship) στην Ελλάδα και παράλληλα, για τη δημιουργία οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στον χώρο της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορίας. Επιπλέον, συμβάλλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου “brain drain,” δίνοντας στους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες κίνητρα για να παραμείνουν στη χώρα μας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός: «Η χρηματοδότηση σε καλές πρακτικές και καινοτομία είναι η απάντηση στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, για το λόγο αυτό επενδύουμε στους νέους και τις έξυπνες και νεωτεριστικές ιδέες που αυτοί μπορούν να φέρουν, στην εποχή που ακολουθεί μετά τα πλαστικά μιας χρήσης. Αρκεί να σκεφτούμε ότι, σύμφωνα με επίσημες πηγές, 8 εκατομμύρια τόνων πλαστικού διοχετεύεται κάθε μέρα στη θάλασσα ενώ μία καφετέρια έχει απορρίμματα 60 κιλά πλαστικό το μήνα. Συνεπώς η ανάγκη για ενεργοποίηση όλων είναι άμεση και σε αυτό μπορούν να συνεισφέρουν ενεργά και αποφασιστικά οι μεγάλες εταιρείες, που έχουν στρατηγική και πόρους, με το να χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους όλο και λιγότερο πλαστικό. Στόχος μας είναι να αποφέρουμε περιβαλλοντικό και συνάμα κοινωνικό όφελος εν τέλει».