Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ υψηλά νούμερα κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων από covid-19, ενώ παράλληλα οι Τουρκικές προκλήσεις εντείνονται. Στη ζωή μας μπαίνουν και τα self-test, όπου μαθητές και καθηγητές θα οφείλουν να κάνουν 2 φορές την εβδομάδα και με τους μαθητές της τρίτης λυκείου να μιλούν για υποκριτικό ενδιαφέρον του υπουργείου παιδείας, κάνοντας λόγο ότι είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Για δεύτερη χρονιά τα παιδιά που έχουν επιλέξει να δώσουν International Baccalaureate και όχι Πανελλαδικές, θα εισάγονται στα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο χωρίς εξετάσεις. Ενώ για τα παιδιά των Πανελλαδικών δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα, αντ’ αυτού γίνονται αλλαγές του τρόπου εισαγωγής που θα ισχύουν από εφέτος, επιτείνοντας την ανασφάλεια και αγωνία των παιδιών.
Η Τουρκία αρχίζει να νιώθει πίεση και είναι αισθητή η αμηχανία της. Όταν μιλάμε για την Τουρκία οι υπό πίεση αντιδράσεις της είναι απρόβλεπτες. Προς το παρόν ο Ερντογάν «ξέχασε» το πρωτόκολλο και άφησε όρθια την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, σε επίσημη συνάντηση που είχε μαζί της και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ. Φυσικά δεν είναι θέμα πρωτοκόλλου, αλλά άσκηση πολιτικής. Γνωστές εξάλλου είναι οι εκδικητικές τάσεις του Τούρκου προέδρου. Προφανώς αυτός ήταν ένας τρόπος για να δείξει την αποδοκιμασία του στην κριτική που του άσκησε η Ευρώπη για την αποχώρηση από την σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Με διάταγμα ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποχωρεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης- την πρώτη διεθνή συνθήκη που όριζε νομικά δεσμευτικούς κανόνες στις χώρες που την έχουν κυρώσει για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης -στο οποίο μετέχει και η Τουρκία- καθώς και πολλά κράτη καταδίκασαν απερίφραστα την απόφασή της. Μετά από αυτό η μόνη γυναίκα με θεσμικό ρόλο στη συνάντηση βρέθηκε αρχικά όρθια και αμήχανη να μουρμουράει «Εμμ..» και στη συνέχεια να κάθεται σε έναν καναπέ με αρκετά μέτρα απόσταση από τον άλλο ευρωπαίο αξιωματούχο και τον Σουλτάνο. Διπλωματικό ατόπημα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες. Έπειτα από την συνάντηση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «βαθιά ανήσυχη για το γεγονός ότι η Τουρκία αποσύρθηκε από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης». «Τα θέματα που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα». Μια και η ίδια έπεσε θύμα των σεξιστικών εμμονών του Τούρκου προέδρου.
Πίεση προκάλεσαν επίσης οι κοινές δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης και τα θετικά για την χώρα μας μηνύματα που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη συνάντηση και ειδικότερα την επιζητούμενη ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου, που όπως έχει ήδη αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει καμία νομική ισχύ, αφού αποτελεί την εμβληματική περίπτωση παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Με την τελετή της επίσημης επαναλειτουργίας της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη σηματοδοτείται η αλλαγή σελίδας για τη σχέση των δύο χωρών.
*Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου
Οικονομολόγος, ΜΒΑ
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Πολιτευτής ΝΔ,
Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών