Εμφάνιση του ξυλοφάγου εντόμου μουριάς
Εμφανίστηκε και στον Άλιμο το ξυλοφάγο έντομο (σκαθάρι) που πλήττει τα δένδρα της μουριάς.
Η κοινή του ονομασία είναι «βλαστορύκτης της μουριάς», ενώ η επιστημονική του ονομασία «xylotrechus chinensis». Ανήκει στην οικογένεια Cerambysidae της τάξης των κολεόπτερων.
Πρόκειται για ένα έντομο (ξυλοφάγο σκαθάρι) νέο στον Ελλαδικό χώρο, που ανήκει στην εντομοπανίδα της Ανατολικής Ασίας (Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, Ταϊβάν) και φαίνεται ότι ήρθε στην Ελλάδα μέσω του εμπορίου και των κοντέινερ μεταφοράς.
Oι πρώτες αναφορές για την ύπαρξή του εντοπίζονται στο Ηράκλειο Κρήτης το 2017 και έκτοτε ο πληθυσμός του αυξήθηκε ραγδαία, με αποτέλεσμα να εντοπίζεται πλέον και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
Το σκαθάρι μέχρι σήμερα φαίνεται ότι προσβάλλει μόνο τις μουριές, με αποτέλεσμα να προκαλεί συγκεκριμένες καταστροφές στα δένδρα αυτά.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ
• Πιο συγκεκριμένα, οι προνύμφες του δημιουργούν στοές εντός του κορμού του δένδρου, διαχειμάζουν μέσα στο ξύλο, όπου και τελικά νυμφώνονται.
• Τα ενήλικα της γενεάς εμφανίζονται αργά την άνοιξη από τις οπές εξόδου του δένδρου που δημιουργούνται στους κορμούς.
• Συχνά παρατηρούνται ρωγμές στον φλοιό της μουριάς, από τις νεαρές προνύμφες που εισέρχονται στον κορμό και ορίζουν στοές.
• Γενικότερη συνέπεια της προσβολής των δένδρων μουριάς είναι η εμφάνιση καχεκτικών δένδρων που οδηγεί σε νεκρώσεις τμημάτων τους ή και ακόμη νέκρωση και ολόκληρου του δένδρου.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΝΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ
Η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Αλίμου έχει ήδη συνεργαστεί με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και σε συνεννόηση με τους φορείς αυτούς έχει λάβει τα παρακάτω μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του ξυλοφάγου εντόμου:
• Δεδομένου ότι η έρευνα για την αντιμετώπιση του εντόμου βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, διερευνώνται βιολογικές μέθοδοι, όπως η χρήση εντομοπαθογόνων νηματωδών και η τοποθέτηση παγίδων φερομόνης.
• Γνώμονάς μας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την Ορθολογική Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων και το Διάταγμα περί Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων. Δεν υπάρχει έγκριση στην παρούσα φάση για τη χρήση εντός του αστικού ιστού διασυστηματικών εντομοκτόνων για το συγκεκριμένο είδος δένδρου.
• Σε κάθε δένδρο (μουριά) που εντοπίζεται να έχει προσβληθεί, ειδικό συνεργείο έμπειρων δενδροκηπουρών προβαίνει σε κλάδεμα και αποκοπή των προσβεβλημένων μερών του δένδρου και οι τομές καλύπτονται με μαστίχα εμβολιασμού για την επάλειψη της επιφάνειας κοπής.
• Το πολύ προσβεβλημένα δένδρα θα κόβονται, τεμαχίζονται, απομακρύνονται άμεσα και θα αντικαθίστανται με την φύτευση νέων φυτικών ειδών δένδρων, μετά την εκρίζωση του πρέμνου τους.
• Θα υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία με όμορους δήμους για την υιοθέτηση μέτρων καταπολέμησης του εντόμου, στα πλαίσια της ολοκληρωμένης αντιμετώπισής του.
• Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες κατοικιών που διαθέτουν κήπο με μουριές, να μεριμνούν αμέσως μόλις εντοπίζουν προσβολή των δένδρων τους, χωρίς καθυστέρηση, ώστε να αποφεύγεται η εξάπλωση του εντόμου.
Στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε την πρώτη εφαρμογή της μεθόδου αντιμετώπισης του εντόμου που περιγράφουμε, από το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε στον Άλιμο.