Γιατί υπήρξε προνομιακή μεταχείριση σε δήμους της περιφέρειας που ανάγκασε δήμους της περιοχής μας να προσφύγουν σε εξώδικη διαμαρτυρία
Τεράστια κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους Δημάρχους της χώρας μετά και την ανακοίνωση της αρχικής κατανομής των επιδοτούμενων θέσεων από το ΕΣΠΑ για την εισαγωγή παιδιών άνεργων, κυρίως, μητέρων στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων.
ο πρόγραμμα που υλοποιεί η ΕΕΤΑΑ (εταιρία της ΚΕΔΕ), δίνει την ευκαιρία σε μητέρες χωρίς ή με εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα να βάλουν τα παιδιά τους στους δημοτικούς σταθμούς δωρεάν, με τα τροφεία να πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ. Όπως ήταν φυσικό σε αυτούς τους καιρούς, οι αιτήσεις ήταν πολλές, άγγιξαν τις 96.000, μόλις 43.000 δε από αυτές εγκρίθηκαν. Το θέμα είναι ότι δήμαρχοι, κυρίως μεγάλων δήμων της Αττικής, φωνάζουν ότι η ΕΕΤΑΑ έκανε εντελώς άδικη κατανομή των θέσεων ανά δήμο, καταγγέλλοντας μεροληψία.
Στο Δήμο Βόλου από 886 θέσεις που προσφέρθηκαν επιδοτήθηκαν οι 845…
Οι καταγγελίες των «δυσαρεστημένων» δήμων μιλάνε με νούμερα, τα οποία είναι καταπέλτης: Στο Δήμο Βόλου από 886 θέσεις που προσφέρθηκαν επιδοτήθηκαν οι 845 και στο δήμο Αλεξανδρούπολης, από 500 καλύφθηκαν οι 306, ενώ στο Δήμο Αθηναίων από 500 καλύφθηκαν μόλις οι 76. Υπάρχουν δε φήμες για δήμο της Βόρειας Ελλάδας που κατάφερε να καλύψει πάνω από 2000 θέσεις! Τις πρώτες καταγγελίες τις έκανε ο Δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Νίκος Χιωτάκης, μιλώντας στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔΑ, μεταφέροντας τα δεδομένα για τους δήμους των βορείων προαστίων. Ο ίδιος για την Κηφισιά, κατάφερε να εξασφαλίσει μόλις 25 επιδοτούμενες θέσεις. Ομοίως και ο Δήμος Ηρακλείου, από 300 περίπου θέσεις που έπαιρνε με το αντίστοιχο πρόγραμμα πέρυσι, φέτος κάλυψε μονάχα 34. Ο Δήμος Αμαρουσίου από 550 πέρυσι, εξασφάλισε μόνο 61 φέτος, ενώ ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης μπορεί να επιδοτήσει 33 παιδιά. Πως έγιναν όμως αυτές οι δυσανάλογες κατανομές; Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του κ. Χιωτάκη ότι δεν καλύφθηκαν μόνο θέσεις παιδικών σταθμών αλλά και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης. Όπως διάβασε μέσα από τους πίνακες της ΕΕΤΑΑ ο κ. Χιωτάκης, από τις 43.060 θέσεις που επιδοτήθηκαν τα 12.000 αφορούν σε ΚΔΑΠ, που δεν είναι μέσα στις προδιαγραφές του προγράμματος. Ο κ. Χιωτάκης σημείωσε ότι είτε κάποιοι δήμαρχοι είχαν εσωτερική πληροφόρηση, είτε το Υπουργείο Εργασίας έκανε ευνοϊκές ρυθμίσεις για κάποιους δήμους.
Εξώδικο με πρωτοβουλία Πατούλη
Την έντονη διαμαρτυρία τους για την «αναιτιολόγητη και άνιση ανακατανομή της χρηματοδότησης», όπως επισημαίνουν, σχετικά με το πρόγραμμα χρηματοδότησης προσχολικής αγωγής, καταθέτουν με εξώδικη διαμαρτυρία οι Δήμοι Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου και Παλλήνης με πρωτοβουλία του δημάρχου Αμαρουσίου, κ. Γιώργου Πατούλη, προς την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ζητώντας την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας. Στην εξώδικη διαμαρτυρία που κοινοποιείται στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση, και στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, οι τέσσερις Δήμοι αναφέρουν ότι με αποφάσεις όπως η συγκεκριμένη διαταράσσεται η νομιμότητα και ζητούν την πλήρη και αναλυτική αιτιολόγηση της κατανομής των επιδοτούμενων θέσεων ανά Δήμο και Περιφέρεια και την πλήρη περιγραφή των κριτηρίων κατανομής του προϋπολογισμού του προγράμματος. “Η ανακατανομή των διατιθέμενων ποσών ανά Περιφέρεια είναι απολύτως άνιση και δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί σε βάσιμα κριτήρια. Διαπιστώσαμε την απολύτως παράλογη κατανομή, η οποία διέθετε για την Περιφέρεια Αττικής τον μισό προϋπολογισμό σε σχέση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σημαντικά μικρότερο προϋπολογισμό από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφέρεια Κρήτης. Είναι αυτονόητο ότι η παραπάνω κατανομή δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε πληθυσμιακό ή άλλο κριτήριο. Ούτε μπορεί κανείς να παραβλέψει τη δραστική μείωση για τα παιδιά του προγράμματος, τα οποία για ολόκληρη την Περιφέρεια Αττικής το 2011 ήταν 9.367, ενώ για το 2012 μόνο 3.970. Επιπλέον, σε επίπεδο Δήμων επίσης υπάρχει αντίστοιχη ανισοκατανομή, που δεν μπορεί να εξηγηθεί” αναφέρεται στο κείμενο της διαμαρτυρίας.
Αναλυτικά το εξώδικο είναι το εξής:
ΕΞΩ∆ΙΚΗ ∆ΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
για τρόπο κατανομής της χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής 2011-2013»
1. του ΟΤΑ α’ βαθμού με την επωνυμία ∆ΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, ο οποίος εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής, οδός Βασ. Σοφίας αρ. 9, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.
2. του ΟΤΑ α’ βαθμού με την επωνυμία ∆ΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙ Ν, ο οποίος εδρεύει στα Βριλήσσια Αττικής, οδός ∆ημ. Βερνάρδου αρ. 23, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.
3. του ΟΤΑ α’ βαθμού με την επωνυμία ∆ΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ, ο οποίος εδρεύει στο Γέρακα Αττικής, οδός Ιθάκης αρ. 12, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.
4. του ΟΤΑ α’ βαθμού με την επωνυμία ∆ΗΜΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ, ο οποίος εδρεύει στο Γαλάτσι Αττικής, οδός Ιπποκράτους & Αρχιμήδους αρ. 2, όπως νόμιμα εκπροσωπείται
ΠΡΟΣ
την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), η οποία εδρεύει στην Αθήνα, οδός Μυλλέρου 73-77.
Κοινοποιούμενη
1. στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, κ. Ιωάννη Βρούτση.
2. στον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε την ανάκληση του πλάνου χρηματοδότησης σχετικά με το πρόγραμμα χρηματοδότησης προσχολικής αγωγής και μάλιστα, χωρίς καμία αιτιολόγηση και χωρίς καμία αξιολόγηση της διαχείρισης των πόρων.
Η ανακατανομή των διατιθέμενων ποσών ανά Περιφέρεια είναι απολύτως άνιση και δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί σε βάσιμα κριτήρια. Διαπιστώσαμε την απολύτως παράλογη κατανομή, η οποία διέθετε για την Περιφέρεια Αττικής τον μισό προϋπολογισμό σε σχέση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σημαντικά μικρότερο προϋπολογισμό από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφέρεια Κρήτης. Είναι αυτονόητο ότι η παραπάνω κατανομή δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε πληθυσμιακό ή άλλο κριτήριο. Ούτε μπορεί κανείς να παραβλέψει τη δραστική μείωση
για τα παιδιά του προγράμματος, τα οποία για ολόκληρη την Περιφέρεια Αττικής το 2011 ήταν 9.367, ενώ για το 2012 μόνο 3.970.
Επιπλέον, σε επίπεδο Δήμων επίσης υπάρχει αντίστοιχη ανισοκατανομή, που δεν μπορεί να εξηγηθεί. ∆εν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι για παράδειγμα, ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών, ο οποίος με πληθυσμό 69.181 κατοίκους επιδοτείται για την φιλοξενία 2.076 παιδιών, τη στιγμή που ολόκληρη η Περιφέρεια Αττικής θα φιλοξενήσει μόνο 3.790 παιδιά! Σημειώνονται αντίστοιχα και οι περιπτώσεις του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης με 1.012 παιδιά, του Δήμου Βόλου με 845 παιδιά, του Δήμου Λάρισας με 355 παιδιά, όταν ο Δήμος Αθηναίων θα φιλοξενήσει συνολικά μόνο 76 παιδιά.
Αντίστοιχα, για το Δήμο Αμαρουσίου εγκρίθηκαν 61 θέσεις, για το Δήμο Κηφισιάς 25, για το Δήμο Χαλανδρίου 39 θέσεις, για το ∆ήμο Καλλιθέας Αττικής 28 θέσεις.
Άλλωστε, η άνιση μεταχείριση δεν περιορίζεται στα παραπάνω. Παρατηρώντας την σχέση αιτήσεων που υποβλήθηκαν και έγκρισης θέσεων, θα διαπιστώσει κανείς ότι στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών επί 4.937 αιτημάτων εγκρίθηκαν οι 2.076, στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης επί 1.547 αιτήσεων εγκρίθηκαν οι 1.012 θέσεις, για το Δήμο Βόλου επί 886 αιτήσεων εγκρίθηκαν 845 θέσεις, στο Δήμο Τρίπολης επί 179 αιτήσεων εγκρίθηκαν οι 167 θέσεις.
Αντίστοιχα, στο Δήμο Αθηναίων επί 500 αιτημάτων εγκρίθηκαν 76 θέσεις, στο Δήμο Αμαρουσίου επί 520 αιτούμενων θέσεων εγκρίθηκαν 61, στο Δήμο Χαλανδρίου επί 300 αιτήσεων εγκρίθηκαν 39 θέσεις, ενώ και για τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 15-25%.
Ακόμα δηλαδή, κι αν έπρεπε να δεχθούμε ότι ήταν απαραίτητο να γίνει μία μείωση στον προϋπολογισμό του προγράμματος, αυτή θα έπρεπε να γίνει με τρόπο ίσο προς όλους.
Δυστυχώς όμως, η μεθόδευση που ακολουθήθηκε είναι σκανδαλώδης. Δηλαδή, τα κριτήρια μοριοδότησης εφαρμόστηκαν με σκανδαλώδη τρόπο υπέρ κάποιων Δήμων, με αποτέλεσμα να παραχθούν απροκάλυπτα άνισα και άδικα αποτελέσματα.
Από κανένα στοιχείο διαθέσιμο δεν μπορεί να προκύψει για ποιον λόγο έγινε η ανάκληση του πλάνου χρηματοδότησης ή έστω με ποια κριτήρια και ποια λογική έχει πραγματοποιηθεί αυτή η κατανομή των ποσών του προγράμματος.
Τη στιγμή που είναι αναγκαίο να υποστηριχθούν τέτοιες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης προς του πολίτες, τη στιγμή που κάθε άλλο παρά ποτέ η αξιοκρατία είναι επιτακτική ανάγκη για την εμπέδωση ενός κράτους δικαίου, παραλογισμοί όπως αυτοί που προαναφέρθηκαν, ανισοκατανομές προϋπολογισμών που βγάζουν μάτι, αιφνιδιασμοί της τελευταίας στιγμής, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά.
∆εν μπορεί να γίνει ανεκτό επίσης, να κατατάσσονται οι πολίτες σε κατηγορίες ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους, τη στιγμή που οι πόροι προέρχονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και επομένως, οφείλουν να εξυπηρετήσουν όλους τους πολίτες με βάση τη συνταγματική αρχή της ισότητας. Πολύ δε περισσότερο, όταν αυτό γίνεται με απολύτως
αντιδεοντολογικούς τρόπους, με τη συμμετοχή μεγαλόσχημων συνδικαλιστικών στελεχών εμπλεκόμενων στη διαχείριση των κοινωνικών υποθέσεων, διαταράσσοντας ακόμα και την εμπιστοσύνη
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
και με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας διαμαρτυρόμαστε για την παραπάνω τακτική και ζητούμε την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας, η οποία έχει διαταραχθεί με αποφάσεις όπως οι ανωτέρω, καθώς και την πλήρη και αναλυτική αιτιολόγηση της κατανομής των επιδοτούμενων θέσεων ανά ∆ήμο και Περιφέρεια και την πλήρη περιγραφή των κριτηρίων κατανομής του προϋπολογισμού του προγράμματος.
Δήμαρχος Αμαρουσίου
Γεώργιος Πατούλης
Δήμαρχος Βριλησσίων
Κωνσταντίνος Ιωαννίδης
Δήμαρχος Παλλήνης
Αθανάσιος Ζούτσος
Δήμαρχος Γαλατσίου
Κυριάκος Τσίρος
Οι νεότερες εξελίξεις
Οι Δήμαρχοι που αντιδρούν ποντάρουν στην επικείμενη αύξηση των επιδοτούμενων θέσεων, μετά τη συμφωνία ΚΕΔΕ και Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου από εκεί να καταφέρουν να διορθώσουν την αδικία που καταγγέλλουν. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο οι θέσεις παιδιών αυξάνονται κατά 18.000 ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό ωφελουμένων για την τρέχουσα περίοδο σε 61.000. Συγκεκριμένα, έγιναν δεκτές, από το προεδρείο της ΚΕΔΕ, οι προτάσεις του Υπουργείου οι οποίες περιλαμβάνουν αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος και εξορθολογισμό των τροφείων.