Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης και προστασίας από τη νόσο της λύσσας, µε σύνθημα «η νόσος δεν αντιμετωπίζεται αλλά προλαμβάνεται», ενημερώνει τους πολίτες για τα βασικά χαρακτηριστικά της νόσου καθώς και για τις μεθόδους πρόληψης και προστασίας από αυτή.
Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που απέστειλε η Αντιδήμαρχος Διοίκησης, κα Ελευθερία Παπαδοπούλου σημειώνεται:
Τι είναι η Λύσσα;
Η λύσσα είναι θανατηφόρος ζωανθρωπονόσος, που οφείλεται σε στελέχη του ραβδοΐού Lyssavirus. Πρόκειται για μια οξεία ιογενή φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος, προσβάλλει όλα τα θερμόαιμα θηλαστικά και στον άνθρωπο η νόσος παίρνει τη μορφή εγκεφαλίτιδας.
Πώς μεταδίδεται
Μέσω του σιέλου, συνήθως από δάγκωμα λυσσασμένου ζώου ή κατά την επαφή του σιέλου µε σημεία του δέρματος και των βλεννογόνων που φέρουν τραύματα.
Στον άνθρωπο ο χρόνος επώασης του ιού είναι 20-40 ημέρες ενώ στα ζώα 15-20 ημέρες.
Στις ”γεωγραφικά” ευαίσθητες περιοχές, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, οι ποιμενικοί και οι κυνηγετικοί σκύλοι να έρθουν σε επαφή µε μολυσμένα ζώα της άγριας πανίδας (αλεπούδες, λύκους, κουνάβια) και κατά τη συμπλοκή τους να αλληλοτραυματιστούν και έτσι να μολυνθούν.
Συμπτώματα
α) στον άνθρωπο: Κόπωση, πυρετός, πονοκέφαλος, διαστολή κόρης οφθαλμού, σιελόρροια, σπασμοί, απώλεια αισθήσεων, παράλυση, θάνατος.
β) στο σκύλο: Νευρικότητα, αλλαγή συμπεριφοράς, ευερεθιστικότητα, άφθονη σιελόρροια έντονη επιθετικότητα ή κατάπτωση, αλλοίωση γαυγίσµατος, σπασμοί, παράλυση, θάνατος.
Διάγνωση στα ζώα: Γίνεται αρχικά µε την κλινική εικόνα, αλλά επιβεβαιώνεται μόνο µε την εργαστηριακή απομόνωση του ιού της λύσσας από τον εγκέφαλο των μολυσμένων ζώων.
Η εργαστηριακή διάγνωση στην Ελλάδα πραγματοποιείται από το Εργαστήριο Ιολογίας του Ινστιτούτου Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων(Νεαπόλεως 25 Αγία Παρασκευή – Αθήνα) το οποίο είναι το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη λύσσα.
Πώς μπορεί να προληφθεί:
– ΜΕ ΑΝΤΙΛΥΣΣΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ, έλεγχο των ζώων από κτηνίατρο που είναι ο μόνος που μπορεί να εκτελέσει και να επιβεβαιώσει τον εμβολιασμό.
– Αγοράζοντας κατοικίδια ζώα από αξιόπιστες πηγές που να συνοδεύονται από τα απαραίτητα έγγραφα.
– Συμβάλλοντας στη μη αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων µε τη μη εγκατάλειψη των κατοικίδιων ζώων και µε την υποχρεωτική σήμανσή τους.
– Δηλώνοντας υποχρεωτικά και άμεσα τα ύποπτα κρούσματα σε ζώα (οικόσιτα ή άγρια), προκειμένου να παρέμβουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες.
-Αποφεύγοντας την άμεση επαφή µε άγνωστα οικόσιτα καθώς και τραυματισμένα ή καταβεβλημένα άγρια ζώα.
ΠΡΟΣΟΧΗ
α. Εμβολιάστε τους σκύλους και τις γάτες σας µε αντιλυσσικό εμβόλιο.
β. Σημάνετε το σκύλο και τη γάτα σας.
γ. Μην εγκαταλείπετε τα ζώα σας.
δ. Αν δαγκωθείτε από οικόσιτο ζώο ή ζώο της άγριας πανίδας ξεπλύνετε το τραύμα µε άφθονο νερό και σαπούνι και απευθυνθείτε ΑΜΕΣΑ στο θεράποντα γιατρό σας ή στο Κέντρο Υγείας της περιοχής σας.
Χρήσιμα τηλέφωνα και διαδικτυακοί τόποι
1.ΚΕΕΛΠΝΟ Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων
τηλ. κέντρο 210-5212000 210-5212054(24ωρη επικοινωνία)
www.keelpno.gr, email:info@keelpno.gr
2.Εθνικό Κέντρο Αναφοράς για τη Λύσσα των Ζώων Νεαπόλεως 25 Αγ. Παρασκευή
τηλ.210-6011499
3.Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος
Τηλ. 210-5202901 και 210-5226769
www.hva.gr