Εξωδικαστικός: Στο «κόκκινο» σχεδόν οι μισές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες – Το αγκάθι των τόκων
Στο κόκκινο επανέρχονται ξανά, λίγους μήνες μετά τη ρύθμισή τους, τα δάνεια για τα οποία επιστρατεύεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός προκειμένου να αναδιαρθρωθούν.
Σύμφωνα με πηγή από τον κλάδο των διαχειριστών απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, το 45% των οφειλετών σταματά να εξοφλεί τις δόσεις που συμφώνησε σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Όπως επισημαίνει σχετικά, πρόκειται κυρίως για δανειολήπτες με χρέη και προς το δημόσιο, που κατόπιν υποδείξεων των νομικών τους συμβούλων, αποδέχονται τη ρύθμιση που παράγει ο αλγόριθμος του μηχανισμού διότι κατά βάση ενδιαφέρονται να τακτοποιήσουν μόνον αυτές τις οφειλές.
Ως αποτέλεσμα, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο, η διαδικασία επιστροφής τους στην κανονικά να διακόπτεται πρόωρα και η υπόθεσή τους να διαιωνίζεται, με κόστος και για τους ίδιους.
Συγκεκριμένα, οι τόκοι συνεχίζουν να τρέχουν, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος λήψης νέων μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης από τους πιστωτές.
Έτσι, μπορεί να κερδίζουν κάποιο χρόνο, διατηρώντας στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία, ωστόσο η διεκδίκηση των οφειλόμενων συνεχίζεται, χωρίς αυτή τη φορά να έχουν την ευχέρεια προσφυγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Άρα, ή θα πρέπει να καταλήξουν με το διαχειριστή του χρέους σε μία νέα συμφωνία ή θα απωλέσουν τα ενέχυρα που το συνοδεύουν. Κερδισμένα βγαίνουν σίγουρα τα δικηγορικά γραφεία που αναλαμβάνουν τις συγκεκριμένες υποθέσεις.
Εξωδικαστικός: Άνοδος ρυθμίσεων
Παρά τα προαναφερθέντα προβλήματα πάντως οι ρυθμίσεις συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.
Πέρυσι υπεγράφησαν αναδιαρθρώσεις χρεών συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, ενώ εφέτος εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 5 δισ. ευρώ περίπου.
Ήδη στο πρώτο μισό του 2024 έφθασαν τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 2 δισ. ευρώ προέρχονται από μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια.
Επί του συνόλου, τα 2,7 δισ. ευρώ αφορούν διμερείς ρυθμίσεις και ρυθμίσεις του Ν.3869 («νόμος Κατσέλη») και τα υπόλοιπα συμφωνίες με τους δανειολήπτες στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Αναμφίβολα, το συγκεκριμένο εργαλείο αποτελεί πλέον βασική επιλογή για τους οφειλέτες. Έως σήμερα ο συνολικός αριθμός των επιτυχών ρυθμίσεων ανέρχεται σε 27.538 και η συνολική αξία αναδιαρθρωμένων οφειλών σε 9,1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το Νοέμβριο οι ρυθμίσεις σημείωσαν νέο ιστορικό υψηλό, φτάνοντας τις 1991.
Αφορούσαν οφειλές ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 701% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
Οι αλλαγές στο νόμο
Η άνοδος αυτή σχετίζεται και με τη βελτίωση των όρων ρύθμισης των οφειλών, που οδηγούν σε μεγαλύτερο υπό προϋποθέσεις κούρεμα.
Επίσης, η αύξηση αποδίδεται και στη θέσπιση της υποχρέωσης από τους πιστωτές να αποδέχονται τις ρυθμίσεις που παράγει αυτόματα ο εξωδικαστικός μηχανισμός, όταν πρόκειται για ευάλωτα νοικοκυριά.
Ο αριθμός αυτών των αναδιαρθρώσεων στο τέλος Νοεμβρίου έφτασε τις 2.167 και είναι αυξημένος κατά 20% περίπου σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.
Τέλος, σε σταθερά υψηλά επίπεδα συνέχισαν οι νέες αιτήσεις, καθώς και οι οριστικές υποβολές, ο αριθμός των οποίων διαμορφώθηκε σε 5.219 και 3.395 αντιστοίχως. Πρόκειται για αύξηση 22,22% για τις νέες αιτήσεις και 48,32% για τις οριστικές υποβολές συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2023.
Με τον τρόπο αυτό, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών συμβάλλει σημαντικά στην εξυγίανση προβληματικών χορηγήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποιεί η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις προς τη Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, συνολικά περίπου 10,5 δισ. ευρώ δάνεια έχουν καταστεί ενήμερα μέχρι στιγμής μέσω συμφωνιών με τους δανειολήπτες.