Είναι πλέον από όλους κατανοητό πως το δημογραφικό πρόβλημα για τη χώρα μας, λόγω της υπογεννητικότητας, έχει λάβει δυσθεώρητες διαστάσεις. Βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και λοιπών επίσημων μελετών, ο πληθυσμός της χώρας μας, που σήμερα ανέρχεται σχεδόν στα 10,9 εκατομμύρια, το 2050 σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο θα φτάνει τα 8,3 εκατομμύρια.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι δυστυχώς λυπηρή η διαπίστωση πως η διακυβέρνηση Σύριζα των προηγούμενων ετών, εμμένοντας στις ιδεοληψίες της και με άγνοια των επιταγών της κοινής λογικής, όχι μόνο δεν έλαβε κανένα σχετικό μέτρο αλλά αντιθέτως κατόρθωσε με μια σειρά από δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη να επιβαρύνει ποικιλοτρόπως την ελληνική οικογένεια. Ενδεικτικά, αναγόρευσε σε τεκμήριο την απόκτηση παιδιού, αυστηροποίησε τις προϋποθέσεις λήψεως του επιδόματος 1ου και 2ου παιδιού, περιέκοψε επιδόματα ύψους 48.000.000 ευρώ σε τρίτεκνους και πολύτεκνους, ενώ τέλος, προέβη σε μείωση του αφορολόγητου έως και 3.000 ευρώ για γονείς με δύο παιδιά μέχρι και τις πολύτεκνες οικογένειες.
Αντίθετα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κατόπιν συνετούς δημοσιονομικής διαχείρισης, προχώρησε με μια σειρά από ουσιαστικά μέτρα στη θεμελίωση μιας σύγχρονης δημογραφικής πολιτικής, στοχεύοντας στην ανατροπή των διαπιστωθεισών αρνητικών τάσεων.
Το πιο σημαντικό από τα μέτρα αυτά, ήταν η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου σχετικά με τη χορήγηση επιδόματος γέννησης, με σκοπό την παροχή κινήτρων τεκνοποίησης σε όλους τους νέους Έλληνες και τη συνολική ενίσχυση του συνταγματικά προστατευόμενου θεσμού της οικογένειας. Βάσει δε στοιχείων του Υπουργείου Εργασίας, από το επίδομα γέννησης στην πενταετία 2020-2024 θα επωφεληθούν περί τις 400.000 οικογένειες με ισάριθμες γεννήσεις στη χώρα μας.
Το εν λόγω επίδομα, ανέρχεται στο ποσό των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί στην ημεδαπή από την 1η Ιανουαρίου του έτους 2020 και εφεξής και θα χορηγείται στους δικαιούχους κατόπιν αιτήσεως υποβαλλόμενης ηλεκτρονικά στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών ή στην εφαρμογή του διαδικτυακού τόπου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).
Στόχος της κυβέρνησης είναι το εν λόγω επίδομα να χορηγείται οριζόντια και σχεδόν καθολικά. Με το σκεπτικό αυτό, τα εισοδηματικά κριτήρια, όπως έχουν τεθεί για τη λήψη του επιδόματος, απευθύνονται στο 99% των διαμενόντων μόνιμα και νόμιμα στην ημεδαπή και οι οποίοι είναι ήδη ή εν δυνάμει δικαιούχοι. Ως βάση εισοδήματος για τη λήψη του εν λόγω επιδόματος ορίζεται το ποσό των 60.000 ευρώ.
Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας πλήρη επίγνωση των διαστάσεων του δημογραφικού προβλήματος και των συνεπειών του σε τομείς, όπως η ανάπτυξη, η εθνική άμυνα αλλά και στο κρίσιμο πεδίο του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της χώρας, επαγρυπνά και δεν εφησυχάζει. Μέσω της πρόσφατης νομοθετικής πρωτοβουλίας, παράλληλα με τα προνοιακά επιδόματα του παιδιού, της στέγασης και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που η ίδια θεσμοθέτησε από το 2014 και συμπεριέλαβε στο Σύνταγμα της χώρας μας, η Νέα Δημοκρατία διασφαλίζει τη συνέχιση της πορείας του Έθνους μας και τη μακροημέρευση των οικογενειών της πατρίδας μας.