Νέα ενδιαφέρουσα δράση του Συλλόγου “Ρουμελιώτικη Εστία Νέας Ιωνίας”
Ο Σύλλογος Ρουμελιωτών “ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ Ν. ΙΩΝΙΑΣ”, πιστός στο πρόγραμμά του, εκτός από ομιλίες και εκδρομές, προσφέρει και εκπολιτιστικές επισκέψεις, όπως αυτή που έγινε την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013 στο Θωρηκτό “Γ. ΑΒΕΡΩΦ”, που είναι αγκυροβολημένο στη Μαρίνα του Φλοίσβου, στο Τροκαντερό.
Είναι ένα πλωτό Ναυτικό Μουσείο, που πρέπει να το επισκεφτούν όλοι οι Έλληνες.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ
Δέκα χρόνια μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διέθετε μια ελάχιστη δύναμη απαρχαιωμένων τορπιλοβόλων και τριών Θωρηκτών που είχαν κατασκευαστεί το 1889. Η επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία αξιόμαχου στόλου, είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του στόλου – στα τέλη του 1908 – με τέσσερα καινούργια αγγλικά και τέσσερα γερμανικά αντιτορπιλικά. Σε αυτά επρόκειτο να προστεθεί το θωρακισμένο καταδρομικό “Γ. ΑΒΕΡΩΦ”, η δόξα του Πολεμικού Ναυτικού.
Για την ανανέωση του Στόλου, η τότε κυβέρνηση Μαυρομιχάλη, είχε απευθυνθεί στα Ναυπηγεία Ορλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας, όπου εκείνη ακριβώς την εποχή κατασκευαζόταν ένα θωρακισμένο καταδρομικό το οποίο είχε παραγγελθεί και επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί από το Ιταλικό Ναυτικό. Όμως η ακύρωση της παραγγελίας από τη μεριά των Ιταλών και η άμεση προκαταβολή του 1/3 της συνολικής αξίας του πλοίου, επέτρεψαν την απόκτηση του Θωρηκτού από την Ελλάδα. Το ποσόν της προκαταβολής προήλθε από τη διαθήκη του Γεωργίου Αβέρωφ και ανήρχετο σε 8.000.000 χρυσές δραχμές, το οποίο παραχωρήθηκε το 1899 στο Ταμείο Εθνικού Στόλου, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 15.650.000 χρυσών δραχμών, καλύφθηκε από το ίδιο το Ταμείο (Τ.Ε.Σ.). Η κυβέρνηση δαπάνησε συνολικά 23.650.000 δρχ. για την απόκτησή του.
Το Θωρηκτό δεν άργησε να γνωρίσει το βάπτισμα του πυρός. Τον Οκτώβριο του 1912, με την έναρξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, το ΄΄Γ. Αβέρωφ΄΄, επικεφαλής του Στόλου του Αιγαίου υπό τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, απέπλευσε προς τα Δαρδανέλια.
Οι Βαλκανικοί πόλεμοι του 1912 – 1913 αποτελούν αναντίρρητα την πλέον ένδοξη πολεμική περίοδο του Θωρηκτού. Με την έναρξη των εχθροπραξιών, τον Οκτώβριο του 1912, ο Ελληνικός Στόλος κλήθηκε να πετύχει έναν ιδιαίτερο συνδυασμό πολλαπλών στόχων. Να εμποδίσει την έξοδο του Οθωμανικού στόλου στο Αιγαίο και να αποκτήσει την κυριότητα των νησιών του βορειανατολικού Αιγαίου.
Κατά το μεγαλύτερο μέρος του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, η Ελλάδα παρέμεινε ουδέτερη. Όμως το 1917, η κυβέρνηση του Ελ. Βενιζέλου, απεφάσισε να συμμετάσχει στον πόλεμο, στο πλευρό των Συμμάχων.
Το ΄΄Γ. Αβέρωφ΄΄, κατέπλευσε στην Κωνσταντινούπολη και εκεί ύψωσε την ελληνική σημαία, ως μία από τις νικήτριες δυνάμεις του μεγάλου πολέμου.
Μετά την υπογραφή των συνθηκών ειρήνης, το πλοίο μαζί με τον υπόλοιπο Στόλο, μετέφερε τα ελληνικά στρατεύματα στην Ιωνία.
Οι εξελίξεις των επιχειρήσεων στην Μικρά Ασία, διέγραψαν γρήγορα αρνητική πορεία, που κατέληξε στην καταστροφή του 1922. Το Θωρηκτό βρέθηκε ξανά στα μικρασιατικά παράλια, τούτη τη φορά όμως για να βοηθήσει στη μεταφορά στρατευμάτων και του ξεριζωμένου ελληνικού στοιχείου.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Ναυπηγείο FRATELLI ORLANDO LIVORNO 1911, ολικό μήκος 140 μέτρα, μέγιστο πλάτος 21 μέτρα, εκτόπισμα 10.200 τόνοι.
ΟΠΛΙΣΜΟΣ
8 πυροβόλα των 76 mm, 4 αντιαεροπορικά των 76 mm, 6 αντιεροπορικά των 37 mm.
ΠΛΗΡΩΜΑ
670 άντρες σε καιρό ειρήνης, 1200 άντρες σε καιρό πολέμου.
Είναι ζήτημα εάν στην παγκόσμια ιστορία των πολεμικών ναυτικών, θα μπορούσαμε να συναντήσουμε άλλο πολεμικό πλοίο που να συνδέθηκε για σχεδόν μισό αιώνα με την ιστορία και το πεπρωμένο ενός έθνους.
Ακόμα και μετά τον ειρηνικό επίλογο της πολεμικής του δράσης, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, η ψυχή του ΄΄Μπάρμπα Γιώργη΄΄, εξακολουθούσε να παραμένει ζωντανή, έτοιμη για την τελευταία μάχη. Το 1983, ύστερα από αρκετές περιπέτειες το Πολεμικό Ναυτικό, πήρε τη γενναία απόφαση να επισκευάσει το πλοίο και το ανακηρύξει «εθνικό κειμήλιο».
Το Θωρηκτό στέκεται σήμερα αγέρωχο, φωτεινό σύμβολο της ελληνικής ναυτοσύνης και του ηρωισμού. Η τελευταία μάχη, η μάχη με την ιστορική μνήμη έχει πια κερδηθεί, και το πλοίο συνεχίζει την εκπαιδευτική του αποστολή ως «Πλωτό Ναυτικό Μουσείο», για τη διατήρηση της ναυτικής μας παράδοσης.
Όλα τα μέλη και οι φίλοι, 50 άτομα, που συμμετείχαν στην εκδρομή, έμειναν ευχαριστημένοι από αυτή την επίσκεψη και θα μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους και σε άλλους για να το επισκεφτούν.
Ο Σύλλογός μας, “ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ Ν. ΙΩΝΙΑΣ”, δέχεται όλους τους Ρουμελιώτες, Ρουμελιώτισσες καθώς και φίλους.
Τηλ & Fax : 210 2517101 , Κιν : 6977 284382.
Εmail : roumeliotikiestia@yahoo.gr