Στο Μουσείο «Φιλιώ Χαϊδεμένου» στη Νέα Φιλαδέλφεια
Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014 στο Μουσείο «Φιλιώ Χαϊδεμένου» πραγματοποιήθηκε η μεταφορά και επανατοποθέτηση παραδοσιακού επιτοίχιου αργαλειού για την κατασκευή χαλιών παρουσία της κ. Άννας Βεκίλογλου, η οποία τον δώρισε στο Μουσείο.
Στην όλη διαδικασία παρόντες ήταν η κα Ευτυχία Παπαλουκά, Αντιπρόεδρος του ΠΠΙΕΔ, ο κ. Αντωνόπουλος Ιωάννης, μέλος του ΔΣ του ΠΠΙΕΔ, η κ. Στέλλα Πολίτου, αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του ΠΠΙΕΔ, καθώς και ο κ. Νικόλαος Σπανάκης, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης και η κα Παναγιώτα Ανδριανοπούλου, Λαογράφος – Εθνολόγος, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, στα πλαίσια της εποπτείας και της επιστημονικής συνδρομής του Υπουργείου Πολιτισμού προς το ΠΠΙΕΔ.
Η όλη διαδικασία επανατοποθέτησης αποτυπώθηκε κινηματογραφικά από τον κ. Σίλα Μιχάλακα, Λαογράφο – Εθνολόγο, Σκηνοθέτη και στη συνέχεια οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού διενήργησαν λεπτομερή εθνογραφική συνέντευξη με την κα Βεκίλογλου, που εστίασε τόσο στην αφήγηση της ζωής της, όσο και στην τεχνολογία της προβιομηχανικής ταπητουργίας.
Ο αργαλειός τοποθετήθηκε σε ελεύθερο προϋπάρχοντα χώρο του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού, ο οποίος κρίνεται σκόπιμο κατόπιν της παραχώρησης να λειτουργεί συμπληρωματικά με την μόνιμη έκθεση, παρουσιάζοντας τεχνικές και πρακτικές του προσφυγικού πληθυσμού που μεταφέρθηκαν στον ελληνικό χώρο και χάνονται μέσα στο χρόνο.
Μετά τα πρώτα σωστικά μέτρα και τη συντήρηση του αργαλειού προβλέπεται η παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, που θα προκύψει από την πραγματοποιηθείσα σημερινή καταγραφή και θα προβάλλεται σταθερά στο χώρο με σκοπό την ανάδειξη και περαιτέρω προβολή του.