Εφιαλτική ήταν η χθεσινοβραδινή νύχτα για το νοσοκομείο «Λαϊκό», το οποίο μπήκε στην εφημερία με κενές 22 απλές κλίνες κορωνοϊού (90 στο σύνολο), οι οποίες στις 9:00 γέμισαν. Το νοσοκομείο αναγκάστηκε να σταματήσει να δέχεται περιστατικά covid.
Ο προϊστάμενος μονάδας Covid του Λαϊκού, Νίκος Ορφανός χαρακτήρισε «δραματική» τη χθεσινή εφημερία και «τραγική» τη νύχτα. «Υπάρχουν ασθενείς ακόμη και σε ράντζα, μπορώ να μιλήσω για τουλάχιστον 7 περιπτώσεις και δεν έχει κλείσει ακόμα η εφημερία, κι εξ όσων γνωρίζω ακόμα και τώρα εξετάζονται περιστατικά covid»
σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν είναι καθόλου καλή η μέρα για μας, γιατί η νύχτα ήταν δραματική. Υπάρχουν εκτός από τα 90 κρεβάτια και 7 φορεία στους θαλάμους, ενώ έχουν παραμείνει και 2 διασωληνωμένοι εδώ και 5 μέρες σε κλίνες εκτός ΜΕΘ και δεν έχουν πάει σε κρεβάτι γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση. Κάποια στιγμή χθες σταμάτησε η εφημερία και υπήρχαν τα υποστηρικτικά νοσοκομεία που αναλάμβαναν τα περιστατικά covid» είπε μιλώντας στο Open.
Ο κ. Ορφανός τόνισε ότι τα νοσοκομεία, στο τρίτο αυτό κύμα που περνά η χώρα μας, «έχουν φτάσει στα όρια τους». «Είμαστε στο κόκκινο» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο μετά την επιστράτευση στο νοσοκομείο έχουν πάει πέντε γιατροί.
Κάθε 24ωρο και πιο δύσκολο στα νοσοκομεία της χώρας
Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η εισαγωγή νέων ασθενών με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία, αποτυπώνοντας με τον πιο σκληρό και αδιαμφισβήτητο τρόπο την επέλαση του κορωνοιού σε όλη σχεδόν την επικράτεια.
Το περασμένο 24ωρο, ένα από τα πιο δύσκολα από επιδημιολογικής πλευράς καθώς καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ στα κρούσματα (3.586) και στους διασωληνωμενους (699), έγιναν επίσης 543 νέες εισαγωγές ασθενών, με τις 265 από αυτές στα νοσοκομεία της Αττικής.
Συνολικά στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 5.025 ασθενείς, με τους 3.893 σε απλές κλινικές και τους 1.132 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Στα νοσηλευτικά ιδρύματα του λεκανοπεδίου -τα δημόσια και τα ιδιωτικά που έχουν παραχωρήσει κλίνες για τις ανάγκες της επιδημίας- συγκεντρώνονται περισσότεροι από τους μισούς νοσηλευόμενους της χώρας (2.549, με τους 390 να είναι διασωληνωμένοι).
Απο σήμερα στο σύστημα υγείας μπαίνουν για εφημερίες δύο ακόμη νοσοκομεία, το ΝΙΜΤΣ και το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251, στα οποία θα νοσηλεύονται non covid περιστατικά, καθώς και ο Ερυθρός Σταυρός που θα δέχεται μόνο COvid περιστατικά. Επιπλέον, “ανάσα” θα δώσουν στο εξαντλημένο προσωπικό των νοσοκομείων οι 206 ιδιώτες γιατροί που επιστρατεύτηκαν και από χθες το πρωι παρουσιάστηκαν στη συντριπτική τους πλειονότητα στα νοσοκομεία της Αττικής.
Ενδεικτικά, στο Σισμανόγλειο νοσηλεύονται 267 ασθενεις σε απλές κλίνες, στο Σωτηρία 210, στον Ευαγγελισμό 166, στον Ερυθρο Σταυρό 157 ασθενείς, στο Ιπποκράτειο 111, στο Αμαλία Φλέμιγκ 120, στο Αττικόν 236, στο Θριάσιο 105, στο Τζάνειο 120.
Σε ό,τι αφορά στη νοσηλεία στις Μονάδες, μεγάλο βάρος σηκώνουν το Σωτηρία που νοσηλευει 99 ασθενείς, ο Ευαγγελισμός 56, το ΚΑΤ 46, το Αττικόν 45, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας 107.
Πίσω από τους ενδεικτικούς αυτούς αριθμούς, που αποτυπώνουν το τεράστιο φορτίο για το σύστημα υγείας, υπάρχει ένας άνισος πολλές φορές αλλα συνεχής αγώνας των επαγγελματιών υγείας με τον κορωνοιό, μία διαρκής όσο και απρόβλεπτη μάχη να θεραπευτούν οι ασθενείς και να λάβουν το πολυπόθητο εξιτήριο. Και πρόκειται για μια μάχη που αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες λόγω της πορείας της επιδημίας στο λεκανοπέδιο.
Όπως έδειξαν για μια ακόμη φορά χθες τα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ), στην Αττική είναι μεγάλο το επιδημιολογικό βάρος, και θα μεταφερθεί στα νοσοκομεία τις επόμενες 10 με 12 ημέρες, καθως σε αυτο το διάστημα εκδηλώνονται οι σοβαρές μορφές της νοσου COvid-19.
Χθες καταγράφηκαν τριπλάσια νούμερα νέων διαγνώσεων σε όλες της περιφερειακές ενότητες πλην των Νήσων. Από τα 1.779 κρούσματα της Αττικής, τα 470 εντοπίζονται στο κέντρο, 320 στον Πειραιά, 282 στα Δυτικά Προάστια, 244 στην Ανατολική Αττική και 121 στη Δυτική, 180 στα Βόρεια και 144 στα Νότια Προάστια και 18 στις Νήσους.
Η πανδημία φουντώνει και στη Μακεδονία – χθες καταγράφηκε μεγάλος τριψήφιος αριθμός για τη Θεσσαλονίκη (398), 37 για την Ημαθία, 31 για το Κιλκίς, 53 για την Πέλλα, 23 για την Πιερία, 48 για τη Χαλκιδική και 36 για τις Σέρρες από την Κεντρική και για τη Δυτική 15 στα Γρεβενά, 28 στην Καστοριά και 82 στην Κοζάνη, με τις δύο τελευταίες περιφέρειες να ανάγονται σε οδηγούς της πανδημίας στην περιφέρεια. Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας νοσηλεύονται 950 άνθρωποι στην πλειοψηφία τους στη Θεσσαλονίκη.
Άλλοι 866 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας και τέλος 140 στα νοσοκομεία της Κρήτης.