syneidisi ONline
7 C
Athens
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Ημερίδα για τη βία ανηλίκων στο ΚΑΠΗ Νέων Παλατίων – Παρουσία της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη

    Ημερίδα για τη βία ανηλίκων στο ΚΑΠΗ Νέων Παλατίων – Παρουσία της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη

    Με μεγάλη επιτυχία έγινε στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του ΚΑΠΗ Νέων Παλατίων η ημερίδα με θέμα «Βία των Ανηλίκων ένα σύγχρονο φαινόμενο με πολλές κοινωνικές προεκτάσεις» με κεντρική ομιλήτρια την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.
    Τις εργασίες της ημερίδας που διοργάνωσε το Κέντρο Κοινότητας Ωρωπού με την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας άνοιξε ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης ο οποίος τόνισε τη σημασία του παρεμβατικού ρόλου του θεσμού του Κέντρου Kοινότητας, των εμπλεκόμενων φορέων και του επιστημονικού προσωπικού προκειμένου να φωτίσουν το πολύπλευρο πρόβλημα της βίας των ανηλίκων.
    «Είμαστε σήμερα εδώ για να φωτίσουμε ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί όλους τους πολίτες. Θέματα όπως η Πρόληψη, η Πολιτική Προστασία, η Κοινωνική Πολιτική είναι προτεραιότητα μας. Με ιδιαίτερη ευαισθησία και μεγάλο σεβασμό θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της βίας των ανηλίκων. Έχουμε τους ειδικούς που θα μας αναλύσουν και θα μας προτείνουν λύσεις. Ο Δήμος Ωρωπού θα είναι μπροστάρης και μέσω του επιστημονικού προσωπικού του Κέντρου Κοινότητας θα υποστηρίξει όποια και όποιον έχει ανάγκη», είπε ο Γιώργος Γιασημάκης.

    ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ: ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
    Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας τόνισε πως ο θεσμός του
    Κέντρου Κοινότητας είναι σημαντικός για τις τοπικές κοινωνίες και θα πρέπει οι πολίτες να αναζητήσουν βοήθειες από το επιστημονικό προσωπικό που το στελεχώνουν. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας των ανηλίκων όπως η καθιέρωση του Υπευθύνου της Σχολικής Ζωής που καθιερώθηκε από το 2023 στα σχολεία, το Εργαστήρι Δεξιοτήτων, την καθιέρωση μαθήματος που έχει επίκεντρο τις ανθρώπινες σχέσεις, τον σεβασμό, και την ενσυναίσθηση.
    Ανέλυσε την εθνική στρατηγική πρόληψης και αντιμετώπισης βίας και
    παραβατικότητας ανηλίκων με τέσσερις βασικούς άξονες, την πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση, την διαχείριση περιστατικών και την υποστήριξη των παιδιών και τόνισε πως μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα υπάρξουν οι νέοι άξονες αντιμετώπισης βίας και παραβατικότητας ανηλίκων μέσα από τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπή Ειδικών Επιστημόνων.
    Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία της εθνικής ψηφιακής πλατφόρμας Stop Bulling όπου γονείς και παιδιά αναφέρουν περιστατικά της σχολικής ζωής, την δημιουργία της γραμμής του 10201 που μπορούν να καλέσουν παιδιά και γονείς για απορίες ή ερωτήσεις και φυσικά την εφαρμογή του SafeYouth όπου τα παιδιά καλούν για να έχουν μία άμεση αντίδραση και βοήθεια ανάλογη του Panic Button αλλά με πιο φιλικό χαρακτήρα προς τα παιδιά.
    Κλείνοντας η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας τόνισε πως
    αναμένεται με ενδιαφέρον το Kids Wallet που βάζει «κόφτη» στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση ανηλίκων στα Social Media μέχρι την ψηφιακή ενηλικίωση των 15 ετών.
    «Αυτά είναι μερικά από τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας αλλά με τη συνεργασία του Δήμου, των τοπικών κοινωνιών, των γονέων αλλά και του επιστημονικού προσωπικού των Κέντρων Κοινότητας όπως ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί θα πρέπει να μιλήσουμε και να συνεργαστούμε ώστε να δώσουμε λύσεις και να αντιμετωπίσουμε συνολικά το πρόβλημα», τόνισε η Σοφία Ζαχαράκη ευχαριστώντας τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη για τις πρωτοβουλίες του αλλά και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Ωρωπού.

    ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
    Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντώνιος Χριστόδουλος: Σύμβουλος Εκπαίδευσης
    Φυσικής Αγωγής Ανατολικής Αττικής ο οποίος έκανε εκτενή παρουσίαση για τις αιτίες του προβλήματος της βίας των ανηλίκων, για τις μορφές και τις διαστάσεις που λαμβάνει, για τις δράσεις που αναπτύσσονται εντός του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και για το τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση του. Τόνισε το βασικό ρόλο της οικογένειας και των γονέων προτρέποντας την ανάπτυξης μεγαλύτερου βαθμούς παρεμβατικότητας και επικοινωνίας με τα παιδιά.
    «Η Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει οργανώσει ένα δίκτυο που συμμετέχουν 100 σχολικές μονάδες και σε αυτό το δίκτυο οργανώνουμε δράσεις, εργαστήρια, δράσεις, ενημερώσεις, παρουσιάσεις με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα που αλλάζει και δυσκολεύει όλο και περισσότερο», είπε μεταξύ άλλων ο Αντώνιος Χριστόδουλος.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΞΑΡΧΟΥΛΑΚΟΣ: ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
    Ο Αλέξανδρος Ξαρχουλάκος Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ωρωπού Αστυνόμος Β΄ αφού πρόβαλε σχετικά βίντεο με την παραβατικότητα των ανηλίκων αναφέρθηκε στο προφίλ των θυτών – δραστών αλλά και στη σημαντική αύξηση στα αδικήματα με δράστες ανήλικους ξεκινάει πλέον από την ηλικία των 12 ετών.
    Χαρακτηριστικά ανέφερε πως οι υποθέσεις παραβατικότητας ανηλίκων το 2023 ήταν 7.789 και το 2024 ήταν 10.998, δηλαδή, αύξηση 40,81%, ενώ στον αριθμό ανήλικων δραστών είχαμε 10.150 το 2023 έναντι 14.596 το 2024 ποσοστό αύξησης 43,80%.
    Ειδικότερα στις παραβάσεις του 2024 οι 4.774 αφορούν παραβάσεις κώδικα οδικής κυκλοφορίας που επίσης είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, 2.032 για κλοπές και διαρρήξεις, 935 για ναρκωτικά, 685 για σωματικές βλάβες και 414 για υποθέσεις με όπλα.
    Ανησυχητική είναι και η αύξηση παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων που αφορά τους γονείς. Το 2024 είχαμε 1.242 υποθέσεις και το 2.024 καταγράφηκαν 2.163 υποθέσεις, δηλαδή, αύξηση 71%.

    ΑΣΗΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΡΑΝΗ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΟΝΕΙΣ, ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ
    Την ημερίδα έκλεισε η παρουσίαση της Ασημίνας Καλογράνη, ψυχολόγος Msc του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ωρωπού η οποία αναφέρθηκε στο πολύπλευρο και ουσιαστικό έργο του Κέντρου Κοινότητας Ωρωπού με σημαντικές παρατηρήσεις και συμπεράσματα για το τις τεράστιες διαστάσεις του προβλήματος της βίας των ανηλίκων, για τις αιτίες που το δημιουργούν ενώ παρουσίασε γραφήματα με στοχευμένες δράσεις όλων των εμπλεκομένων στην κοινωνική «εξίσωση» και συγκεκριμένα τους εφήβους, τους γονείς, το σχολείο, τους φορείς, την πολιτεία και την αστυνομία.
    «Όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε την Άνοιξη. «Μιλήστε και επικοινωνήστε με τα παιδιά, αλλά και το επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να βοηθήσει είτε εδώ στο Κέντρο Κοινότητας, είτε σε κάποιο γιατρό, είτε ακόμα και σε κάποιο νοσοκομείο. Το πρόβλημα της βίας των νέων μας αφορά όλους και η λύση θα δοθεί από κοινού μέσα από ενημέρωση, επικοινωνία και στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις» και ευχαρίστησε την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τις πρωτοβουλίες και τη στήριξη του θεσμού των Κέντρων Κοινότητας.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    - Advertisement -spot_img

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    Τελευταία άρθρα