Η Αττική μπαίνει σε μία νέα πιο «πράσινη» εποχή
Εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου Προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής 2021-2027 συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δις. Ευρώ.
Την σχετική εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έκανε ο επικεφαλής της παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια”, εντεταλμένος σύμβουλος Περιβάλλοντος, κ. Νίκος Παπαδάκης.
Επισημαίνεται πως η Περιφέρεια Αττικής είναι η πρώτη Περιφέρεια της Χώρας που λαμβάνει τη σχετική έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία της Δημόσιας Διαβούλευσης.
Κατά την περιβαλλοντική έγκριση του Περιφερειακού Προγράμματος Αττικής 2021-2027, ελήφθησαν υπόψη τόσο η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όσο και το σύνολο των αποτελεσμάτων που προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαβούλευσης.
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική πρωτοβουλία, με στόχο την αναβάθμιση της Περιφέρειας Αττικής και με βασικούς μοχλούς ανάπτυξης: την παραγωγή και ενσωμάτωση καινοτομίας, την πολιτιστική της ταυτότητα, τη νέα επιχειρηματικότητα, το τοπικό και παραγωγικό κεφάλαιο, την κοινωνική συνοχή και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Στόχοι Πολιτικής του νέου Περιφερειακού Προγράμματος
Το Περιφερειακό Πρόγραμμα της Αττικής για την περίοδο 2021-2027 διαρθρώνεται με βάση τους ακόλουθους στόχους πολιτικής:
– Προώθηση της έξυπνης εξειδίκευσης στην επιχειρηματικότητα, με ενίσχυση της καινοτομικής δραστηριότητας και του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
– Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον – Βιώσιμη διαχείριση υδάτινων πόρων και προώθηση της κυκλικής οικονομίας – Βελτίωση αστικού περιβάλλοντος μέσω ανάπτυξης και εκσυγχρονισμό υποδομών.
– Προώθηση της βιώσιμης μετακίνησης σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο – Ανάπτυξη έξυπνων μεταφορικών δικτύων.
– Κοινωνική ανάπτυξη, με αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού υγείας, ενίσχυση της απασχόλησης και της κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού και προώθηση της στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
– Προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.