Ομιλία Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.
Στην αναγκαιότητα να υπάρξουν συγκεκριμένα νομοθετικά βήματα προκειμένου να διευθετηθούν μια σειρά από σοβαρά ζητήματα, όπως τα ανταποδοτικά τέλη σε δηλωμένα αυθαίρετα και η παράταση της προθεσμίας ρύθμισης των οφειλών προς τους ΟΤΑ, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) το οποίο διεξάγεται στην Παλιά Βουλή.
Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης «η Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού, όσο περνάει από το χέρι της, έχει τη βούληση να ελαφρύνονται τα νοικοκυριά». Για να υπάρξουν όμως οι σχετικές ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις, προσθέτει, «δεν αρκεί μόνο η βούληση των Δήμων, αλλά απαιτούνται συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις από τα αρμόδια υπουργεία».
Ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα αν υλοποιηθούν θα διευκολυνθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.
Αναφερόμενος στη φορολόγηση της Ακίνητης Περιουσίας από το Κράτος και στα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη σημείωσε ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά, καθώς στη πρώτη περίπτωση οι πολίτες δεν ξέρουν πού πάνε τα χρήματά τους ενώ στη δεύτερη ότι πληρώνουν το παίρνουν πίσω με τη μορφή υπηρεσιών.
Φορολογική αποκέντρωση
Ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στη συνέχεια στην αναγκαιότητα καθιέρωσης της φορολογικής αποκέντρωσης, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πρέπει ο φόρος ακίνητης περιουσίας, αλλά και μια σειρά από άλλους φόρους, να περάσει από το Κράτος, στους Δήμους. Οι φόροι αυτοί, θα μπορούν να μετατρέπονται σε έργα και υπηρεσίες για τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό λοιπόν που ως Αυτοδιοίκηση διεκδικούμε, αποτελεί μια ουσιαστική μεταρρύθμιση».
Οι θέσεις της ΚΕΔΕ για δημοτικά τέλη σε δηλωμένα αυθαίρετα και κενά ακίνητα
Αναφερόμενος στα δηλωμένα αυθαίρετα, χωρίς αναδρομικές χρεώσεις, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι αξιοποίησαν τις διατάξεις του νόμου για την αυθαίρετη δόμηση και τώρα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν πέραν των άλλων και μια σειρά από φόρους που αποδίδονται στους Δήμους όπως το ΤΑΠ.
«Γνωρίζουμε καλά ότι στη σημερινή συγκυρία κάθε επιβάρυνση και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, φέρνει σε δύσκολη θέση τα νοικοκυριά που ήδη δοκιμάζονται από τις συνέπειες της κρίσης. Δεν είναι στις προθέσεις μας να αυξήσουμε τα έσοδά μας, επιβαρύνοντας περισσότερο τους πολίτες. Το αν θα εισπραχθούν αναδρομικά κάποιοι φόροι, δεν εξαρτάται από τη δική μας βούληση, αλλά από τη βούληση αυτών που νομοθετούν».
Προτάσεις ΚΕΔΕ για οφειλές προς ΟΤΑ και απαλλαγή κενών ακινήτων από ανταποδοτικά τέλη
Ο Γ. Πατούλης έκανε συγκεκριμένη αναφορά και στις προτάσεις της ΚΕΔΕ για την απαλλαγή κενών ακινήτων από ανταποδοτικά τέλη και τη ρύθμιση οφειλών προς τους ΟΤΑ. Ειδικότερα ανέφερε ότι το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες αφορούν:
Α)την παράταση της προθεσμίας ρύθμισης οφειλών προς τους ΟΤΑ ως 31.12.2017 (ά. 52 ν.4483/2017).
Β)Την τροποποίηση του ά. 43 του ν.3979/2011 που αφορά βεβαίωση δημοτικών τελών τακτοποιημένων ακινήτων των ν.4178/2013 και 4014/2011.
Γ) Την πρόταση για ερμηνευτική διάταξη που θα αφορά την απαλλαγή των κενών ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται καθώς και αυτών που δεν έχουν λάβει καθόλου ρεύμα (μη ρευματοποιούμενα) από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού (σχετική διάταξη άρθρου 5 παρ. 1 ν.3345/2005).
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού «δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων» και «αποδεικνύουν τι είναι αυτό που επιβάλλει να αλλάξει το μοντέλο φορολογικής πολιτικής όσον αφορά την ακίνητη περιουσία». Τέλος δεσμεύθηκε ότι οι αποφάσεις του Συνεδρίου θα ληφθούν υπόψη, για τη διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων της ΚΕΔΕ».