Το 2020 ήταν μια χρονιά πόνου και δοκιμασίας. Όλοι μοιραστήκαμε προβλήματα και παλεύουμε να δώσουμε λύσεις. Ο φόβος για την ασθένεια, ο φόβος μήπως τη μεταδώσουμε, η αγωνία για τη διατήρηση της εργασίας μας, η ανασφάλεια για το αύριο, η αίσθηση της ανθρώπινης αδυναμίας, η κούραση, ο θυμός, και η θλίψη είναι συναισθήματα που βιώνουμε καθημερινά.
Στο υπουργείο Υγείας γνωρίζουμε την κόπωση των πολιτών απ’ όλη τούτη την περιπέτεια. Σε όλους όσοι υπηρετούμε τη δημόσια υγεία –ο καθένας από το πόστο του- έφτανε ο αντίλαλος των συναισθημάτων της κοινωνίας, πολλαπλασιάζοντας τα δικά μας. Η ενσυναίσθηση είναι απαραίτητη και στην πολιτική.
Κάνουμε κουράγιο γιατί γνωρίζουμε ότι στην άκρη του ορίζοντα αχνοφέγγει η ελπίδα. Το εμβόλιο εγκρίθηκε από τα όργανα της Ε.Ε., το εθνικό σχέδιο απελευθέρωσης της κοινωνίας με τον μαζικό εμβολιασμό έχει ξεκινήσει, η φαρμακευτική αντιμετώπιση των νοσούντων έχει βελτιωθεί, η ανθρωπότητα αντιστέκεται και νικά ακόμα κι αυτόν τον δύσκολο, αόρατο εχθρό!
Εμείς πράττουμε το καθήκον μας υλοποιώντας μια σειρά από προγράμματα για την ψυχολογική στήριξη των πολιτών. Μια από τις βασικές πολιτικές που πήραν σάρκα και οστά είναι η λειτουργία, σε 24ωρη βάση, της τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306. Η πρόσβαση στην γραμμή είναι δωρεάν, ανώνυμα και διατηρείται η εμπιστευτικότητα της επικοινωνίας των πολιτών με τους καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής Υγείας.
Επίσης, δημιουργούνται προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης, με χρήση τηλεσυμβουλευτικής μέσω διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας : για τους ασθενείς που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, για τα μέλη των οικογενειών τους και για το υγειονομικό προσωπικό των Νοσοκομείων.
Η κυβέρνηση, μαζί με τα παραπάνω, αναγνωρίζοντας τον αγώνα του προσωπικού για να σώσει τις ζωές των συμπολιτών μας χρηματοδοτεί έρευνα για το σύνδρομο Εργασιακής Εξουθένωσης (BurnOut Syndrome) στα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς COVID-19 με σκοπό την ανάπτυξη δράσεων για την πρόληψη των συνεπειών της πανδημίας.
Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι αναπτύσσονται προγράμματα εξ’ αποστάσεως ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό με στόχο την υποστήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν συναισθηματικές δυσκολίες με έμφαση στους ανέργους, στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους αλλά και στα παιδιά και τους εφήβους.
Όλα τούτα έχουν μόνο έναν στόχο: την υπηρεσία στην ψυχική και σωματική υγεία των πολιτών. Γι’ αυτό, χρειάζεται όλοι μας να κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή. Ο Δρ Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη έδωσε το σύνθημα της εγκαρτέρησης, για λίγα μέτρα ακόμα μέχρι να κόψουμε το νήμα του τερματισμού της προσπάθειας.
Γι’ αυτές τις γιορτές ο Δρ Hans Henri P. Kluge προτείνει ότι θα πράξει κι ο ίδιος: «Η οικογένειά μου, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων γονέων και εγώ, έχουμε πάρει τη δύσκολη απόφαση να περάσουμε τις διακοπές εκτός και στο σπίτι. Κάνω τον εαυτό μου υπόλογο με διαβεβαίωση ότι το επόμενο έτος μπορούμε να ελπίζουμε να είμαστε ξανά μαζί».
Ας πράξουμε κι εμείς έτσι για να γιορτάσουμε όλοι μαζί του χρόνου, υγιείς κι ελεύθεροι!
*Η Ζωή Ράπτη είναι Υφυπουργός Υγείας,
Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών