Η Ελλάδα τολμά να αλλάξει
Πολλών ετών αγκυλώσεις, γραφειοκρατία και συντηρητισμός επιβάρυναν την οικονομική κατάσταση της χώρας. Κάποια θέματα βλέπουμε να λύνονται, ενώ άλλα, όπως το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, εξακολουθούν να μένουν στα άλυτα προβλήματα.
Αγκυλώσεις και παρωπίδες, αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αιώνιοι εχθροί αυτού του τόπου και του λαού. Το εργασιακό νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση και υπερψηφίστηκε με 158 ψήφους επί της αρχής, περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια, αιτήματα του κόσμου της εργασίας, προβλήματα στον εργασιακό χώρο γνωστά, αλλά και ανέγγιχτα. Ορισμένες μεταρρυθμίσεις είναι: Η ψηφιακή κάρτα εργασίας για έλεγχο και πάταξη της μαύρης-υποδηλωμένης εργασίας, αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, μέτρα κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, θέσπιση δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία και ανάληψη του κόστους από τον εργοδότη, συνδικαλιστικά δικαιώματα και μέτρα για ασφάλεια και υγεία για τους απασχολούμενους σε delivery και courier,εξίσωση των αποζημιώσεων εργατοτεχνιτών με αυτές των υπαλλήλων (αίτημα ετών), διεύρυνση της λίστας των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης, που συνεπάγεται επαναπασχόληση και καταβολή μισθών για την ενδιάμεση περίοδο. Απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού, άδεια πατρότητας, 14 ημέρες με αποδοχές, γονική άδεια 4 μηνών και για τους 2 γονείς με πληρωμή από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες, επέκταση της άδειας λοχείας 9 εβδομάδων μετά τη γέννα και στην υιοθεσία τέκνου, επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου, επέκταση του μειωμένου ωραρίου και στην μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα, άδεια φροντιστή, 5 ημέρες, για συγγενή με ανάγκη φροντίδας. Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών, διάλειμμα μετά από 4 ώρες εργασίας (αντί για 6).
Ένα άλλο ζήτημα που επιλύεται είναι αυτό των οπτικοακουστικών παραγωγών ανοίγοντας το δρόμο για τον κινηματογραφικό τουρισμό. Εμπόδια, γραφειοκρατία, αγκυλώσεις παρακάμπτονται, διευκολύνοντας τα γυρίσματα στην χώρα μας, γεγονός που συνεπάγεται διεθνή προβολή της Ελλάδας, αλλά και οικονομική τόνωση της αγοράς, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Ήδη, για τη χρονιά που διανύουμε, έχουν επενδυθεί περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ από κινηματογραφικές παραγωγές. Πρόκειται για παραγωγές μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, σε πολλές από τις οποίες έχουν πρωταγωνιστήσει μεγάλα ονόματα του διεθνούς κινηματογράφου και το ενδιαφέρον αυξάνεται συνεχώς. Στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζονται τα γυρίσματα χολυγουντιανής ταινίας με πρωταγωνιστή τον Μπαντέρας για την οποία θα χρειαστούν 1000 κομπάρσοι. Προβολή της Ελλάδας, ανάπτυξη του κινηματογραφικού τουρισμου και ενίσχυση της οικονομίας, είναι τα βασικά οφέλη, γιατί σίγουρα προκύπτουν κι άλλα πολλά.
Το βέβαιο είναι όταν οι κυβερνήσεις αρχίσουν να λειτουργούν στοχευμένα, όπως θα έκανε κάθε επιχείρηση που επιβάλλεται να είναι κερδοφόρα ώστε να επιβιώσει και βρίσκει τρόπους ενίσχυσης της οικονομίας πέρα και έξω από τα κλασικά: φορολογία, μείωση μισθών και συντάξεων, και ψάχνει λύσεις out of the box, τότε κάτι αλλάζει.
Μαριάνθη Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου
Οικονομολόγος, ΜΒΑ
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Πολιτευτής ΝΔ,
Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών