Από την στιγμή που τα προβλήματα των ανθρώπων και των κοινωνιών δεν λύνονται από… μόνα τους έτσι και στην πανδημία όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και η έκβαση της πανδημίας θα εξαρτηθεί πολύ από την στάση που θα κρατήσουν οι κυβερνήσεις και οι πολίτες απέναντι σε αυτό το ζήτημα. Ο δρόμος είναι ανηφορικός αλλά ελπιδοφόρος, αν ακολουθηθούν προσεκτικά οι οδηγίες και οι νόμοι που αποφασίζει η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες. Τα πάσης φύσεως έκτακτα μέτρα (όπως η διασφάλιση της αποφυγής συνωστισμών, η γενικευμένη χρήση μάσκας και –σε ειδικές περιπτώσεις, σύμφωνα με τα εκάστοτε επιδημιολογικά δεδομένα, τα τοπικά lockdown) και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί βρίσκονται στη φαρέτρα του κράτους προς αξιοποίηση και εφαρμογή.
Ο Dr. Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη σε πρόσφατη δήλωσή του, την 15η Οκτωβρίου ανέφερε ότι στην ήπειρό μας έχει καταγραφεί η «υψηλότερη εβδομαδιαία συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων COVID-19 από την αρχή της πανδημίας, με σχεδόν 700.000 περιπτώσεις» και συνεπώς, η κατάσταση προξενεί ιδιαίτερη ανησυχία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθημερινός αριθμός κρουσμάτων αυξάνεται, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο αυξάνονται, το COVID-19 είναι τώρα η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου και έχει φτάσει τώρα το φάσμα των 1000 θανάτων την ημέρα στην Ευρώπη!
Ωστόσο, ο Dr. Hans Henri P. Kluge κατέστησε σαφές ότι τα παραπάνω δεν συνεπάγονται πως «επιστρέφουμε στα μέσα Μαρτίου» διότι παρόλο που καταγράφονται 2 έως 3 φορές περισσότερες περιπτώσεις την ημέρα σε σύγκριση με την αιχμή του Απριλίου, «παρατηρούμε 5 φορές λιγότερους θανάτους».
Οι λόγοι που συμβαίνουν τα παραπάνω ποικίλλουν: αυξάνονται τα διαγνωσμένα κρούσματα και παράλληλα έχει εντατικοποιηθεί η διενέργεια τεστ, ο ιός πλέον προσβάλλει πολλούς που ανήκουν σε νεότερες ηλικιακές ομάδες (και γι’ αυτό δεν υπάρχουν αναλογικά τόσοι θάνατοι και εισαγωγές σε ΜΕΘ κ.ά).
Η Ελλάδα με σχέδιο, πρόγραμμα και λαμβάνοντας καθημερινά τη γνώμη των ειδικών αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και έγκαιρες παρεμβάσεις τη διασπορά του ιού. Παρά τις δυσκολίες και τις οικονομικές και άλλες αντιξοότητες, διπλασίασε τον αριθμό κλινών ΜΕΘ που παρέλαβε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσφατα ο Πρωθυπουργός μας εγκαινίασε τη νέα πολυδύναμη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Σωτηρία» που, κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε εξ ολοκλήρου με δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πρόκειται για μια υπερσύγχρονη διεθνών προδιαγραφών ΜΕΘ, δυναμικότητας 50 κλινών, με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό, για την υποστήριξη όλων των οργανικών συστημάτων των βαρέως πασχόντων ασθενών.
Η μέχρι σήμερα, αποτελεσματικές πολιτικές της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας στην αντιμετώπιση των θεμάτων Δημόσιας Υγείας, μεταξύ των οποίων και η διαχείριση της πανδημίας, αναγνωρίστηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με την ίδρυση Γραφείου του Π.Ο.Υ. με έδρα την Αθήνα, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ευρωπαϊκών χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή τεχνικής βοήθειας, υποστήριξης και ηγεσίας στην ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών, για τα επόμενα πέντε χρόνια . Όπως τόνισε χαρακτηριστικά και ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας «είναι μία τεράστια επιτυχία για τη χώρα και πολύ μεγάλη αναγνώριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για την προσπάθεια που έχουμε κάνει στη διαχείριση της πανδημίας, στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, στις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην όλη αντιμετώπισή μας σε θέματα Δημόσιας Υγείας».
Στα θέματα της Ψυχικής Υγείας και της ενδυνάμωσης των πολίτων ,η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία. Στο Υπουργείο Υγείας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να επαναπροσδιοριστεί σε στέρεες βάσεις το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, προκειμένου να ανταποκριθούμε τόσο στις υφιστάμενες, όσο και στις νέες αναδυόμενες ανάγκες του πληθυσμού, και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για παροχή κατάλληλων, ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Σε αυτή μας την προσπάθεια, συνεχή μέριμνά μας αποτελεί η ανάπτυξη βιώσιμων, αποδοτικών μεθόδων αξιολόγησης και ενίσχυσης των υπηρεσιών του Τομέα Ψυχικής Υγείας. Προετοιμάζουμε προγράμματα άμεσης ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για το γενικό πληθυσμό, τα οποία θα λειτουργήσουν στα ήδη υπάρχοντα Κέντρα Υγείας, άμεσης διάγνωσης και πρώιμης παρέμβασης στην ψύχωση, παροχής πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας με στόχο την υποστήριξη του πληθυσμού και την ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας. Προτεραιότητα μας αποτελεί η ενίσχυση των Κέντρων Ψυχικής Υγείας με ιατροπαιδαγωγικές διεπιστημονικές ομάδες που θα υποστηρίζουν και τα παιδιά, ενώ παράλληλα σχεδιάζουμε την εφαρμογή ψηφιακού μητρώου ασθενών με άνοια και αυτισμό και πολιτικές για τη στήριξή τους.
Επιδίωξη μας είναι η κοινωνική επανένταξη και η καταπολέμηση του στίγματος το οποίο, δείχνει έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Συνεχίζουμε δυναμικά με σημαντικά αποτελέσματα, ώστε με τις πολιτικές μας να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του αυξημένου στρες, του άγχους και της κατάθλιψης που πλήττουν ή/και απειλούν τους πολίτες ακόμα πιο έντονα την εποχή της πανδημίας.
Στόχος μας είναι να μην μείνει κανείς ακάλυπτος.