«Η Επανάσταση στην Αττική και η Απελευθέρωση της Αθήνας»
Συνέντευξη παραχώρησε ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου με κεντρικό θέμα το βιβλίο του «Η Επανάσταση στην Αττική και η Απελευθέρωση της Αθήνας», ένα βιβλίο – συμβολή στην ιστορία της Αττικής για την περίοδο της Επανάστασης του 1821. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναδείχθηκαν λιγότερο γνωστές πτυχές της απελευθέρωσης της Αθήνας, που ξεκίνησε στις 25 Απριλίου 1821, από πολεμιστές προερχόμενους από τα χωριά της Αττικής, με οπλαρχηγούς από τη Χασιά, το Μενίδι, τα Δερβενοχώρια και τα Μεσόγεια.
«Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο και ωφέλιμο να αναδείξουμε την τοπική μας ιστορία. Να αναδείξουμε την καθοριστικής σημασίας συμμετοχή και συμβολή των κατοίκων της Αττικής στην επανάσταση του 1821 καθώς δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό. Να αποτίσουμε οφειλόμενο φόρο τιμής, στους επώνυμους και ανώνυμους χωρικούς για τη μοναδική προσφορά τους στην απελευθέρωση της πατρίδας», τόνισε ο κος. Φιλίππου στη συνέντευξη.
Ανέφερε μεταξύ άλλων:
* Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και δεν το γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι ήταν δύσκολο να αναπτυχθεί στην Αθήνα το οποιοδήποτε επαναστατικό κίνημα γιατί οι πρόκριτοι των Αθηνών, το λεγόμενο αρχοντολόι, συμβίωνε με τους Τούρκους και όπως καταλαβαίνει κανείς ήταν ανέφικτο να αναπτυχθεί επαναστατική δραστηριότητα. Η επανάσταση λοιπόν ξεκίνησε από τα χωριά της Αττικής όπου σιγά σιγά με ντόπιους οπλαρχηγούς, οι οποίοι συνδεθήκαν με τη Φιλική Εταιρεία, άρχισε να δημιουργείται ένα επαναστατικό κλίμα και πνεύμα που κυριάρχησε σε όλη την Αττική.
* Οι επαναστάτες από όλα τα χωριά συγκεντρώθηκαν το βράδυ της 24ης Απριλίου 1821 στο Μενίδι και από κει ξεκίνησαν να απελευθερώσουν την Αθήνα. Φτάνοντας στην πόλη τις πρώτες πρωινές ώρες, με εντολή του Γιάννη Δάβαρη μια μικρή ομάδα δέκα ανθρώπων με επικεφαλής τον Κουβαριώτη Σταμάτη Γκλιάτη, άνοιξε την πύλη της Μπουμπουνίστρας και το ξημέρωμα της 25ης Απρίλη οι επαναστάτες μπήκαν μέσα. Αυτή είναι η πρώτη κατάληψη της Αθήνας από τους χωρικούς της Αττικής που ανάγκασε τους Τούρκους να κρυφτούν στην Ακρόπολη. Στη συνέχεια, οι χωρικοί που έφεραν αυτοσχέδια όπλα, τσουγκράνες, πιρούνες κλπ. και οι Αθηναίοι που ενώθηκαν μαζί τους ξεκίνησαν την πρώτη πολιορκία της Ακρόπολης.
* Όμως η πολιορκία λύθηκε τον Ιούλιο του 1821 γιατί από την πρώτη στιγμή υπήρξαν έριδες μεταξύ των επαναστατών. Γνωρίζουμε ότι σε όλη την Ελλάδα η διχόνοια υπήρξε ο πιο ανασταλτικός παράγοντας στην εξέλιξη της επανάστασης. Εδώ ήταν διαφορετική η διχόνοια καθώς οι Αθηναίοι πρόκριτοι, το αρχοντολόι, δεν δέχονταν τους χωριάτες, τους «ξωτάρηδες» όπως τους αποκαλούσαν ως επικεφαλής στην πόλη τους. Αυτό απογοήτευσε τους επαναστάτες από τα χωριά και τους οδήγησε στην Στερεά Ελλάδα να αγωνιστούν μαζί με τον Ανδρούτσο και τους άλλους οπλαρχηγούς.
* Ελάχιστη ήταν η αναγνώριση των Αρβανιτών αγωνιστών που πάλεψαν για την απελευθέρωση της Αθήνας. Έχει έρθει η ώρα να αναγνωριστεί η συμβολή τους μέσα και από την καθιέρωση της 25ης Απριλίου ως ημέρας επίσημου εορτασμού της απελευθέρωσης της Αθήνας από τον τουρκικό ζυγό.
Ακούστε τη συνέντευξη στην πλατφόρμα του Livemedia.gr στο youtube και στο facebook:
https://www.facebook.com/121074424638002/posts/4186073948138009?sfns=mo