Ενημερωτική εκδήλωση για τα τεκταινόμενα στη Βόρεια Αφρική από την «Εργατική Αλληλεγγύη» Νέας Ιωνίας
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εντελώς επίκαιρη ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα ”Εργατική Αλληλεγγύη” σε συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ), για την επανάσταση στον Αραβικό κόσμο, την Πέμπτη 3 Μαρτίου στο Συνεδριακό κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας.
Οι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος της εφημερίδας “Εργατική Αλληλεγγύη” κ. Νίκος Λούντος, ο Τυνήσιος ακτιβιστής, κ. Νταφέρ Χαμντί και ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, κ. Νασίμ Αλατράς.
Αρχικά το λόγο πήρε ο κ. Λούντος ο οποίος δήλωσε ότι ζούμε ιστορικές στιγμές: “Πρέπει πρώτα από όλα να σκύψουμε για να δούμε το τι γίνεται αυτή τη στιγμή στον Αραβικό κόσμο και να μάθουμε μέσα από τις επαναστάσεις. Το δεύτερο που χρειάζεται να κάνουμε να υπερασπίσουμε τις επαναστάσεις αυτές… Η αφορμή της επανάστασης της Τυνησίας ήταν γιατί ένας άνθρωπος αυτοπυρπολήθηκε και αυτό ήταν η σπίθα που αναζωπύρωσε τις εξελίξεις σε ολόκληρο τον Αραβικό κόσμο…”. Συνεχίζοντας την ομιλία του τόνισε: ”Η επανάσταση δεν έγινε από τη μία στιγμή στην άλλη, όπως θέλουν ορισμένοι να το παρουσιάζουν, αλλά αντιθέτως χτίζεται σταδιακά εδώ και μια δεκαετία. Στην Αίγυπτο ο κόσμος βγήκε για πρώτη φορά στους δρόμους το 2000 για να διαμαρτυρηθεί για την Παλαιστίνη. Το 2003 ο λαός ξαναβγαίνει στους δρόμους για τον πόλεμο του Ιράκ διότι ο Μουμπάρακ ήταν σύμμαχος με την Αμερική… ”. Κλείνοντας ο κ. Λούντος είπε πως ”αφού έπεσε το καθεστώς του Μουμπάρακ, το καθεστώς που ήταν το πιο καλά δομημένο από όλα τα καθεστώτα του Αραβικού κόσμου, το καθεστώς που έπαιρνε οικονομική ενίσχυση 1,5 δις ευρώ από την Αμερική, το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν να πέσουν όλα τα καθεστώτα και αυτό είναι που φοβούνται οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις”.
Πως ξεκίνησε
Στην συνέχεια της εκδήλωσης το λόγο πήρε ο κ. Χαμντί ο οποίος με τη σειρά του δήλωσε: ”Στην Τυνησία όλα ξεκίνησαν γιατί ένας άνθρωπος δεν είχε άδεια για τον πάγκο του. Οι αρχές του καθεστώτος του Μπεν Αλί δεν τον άφηναν να πουλήσει το εμπόρευμα του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ζήσει αυτός και η οικογένεια του. Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος μέσα στην απόγνωση που βρισκόταν αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του βάζοντας φωτιά στον ίδιο του τον εαυτό. Αυτό το γεγονός ήταν που οδήγησε τους το λαό αυτής της πόλης στου δρόμους και λίγο αργότερα όταν μαθεύτηκε και στις άλλες πόλεις, τον λαό ολόκληρης της Τυνησίας, για να φτάσουμε τελικά στις 14 Γενάρη και στη μέρα που δεν πίστευε κανένας μας ότι θα έρθει ότι θα έρθει, τη μέρα που έπεσε το καθεστώς του Μπεν Αλί…”.
Τι γίνεται στη Λιβύη
Ο κ. Αλατράς τόνισε πως είμαστε στην αρχή των εξελίξεων στον Αραβικό κόσμο: “Εδώ και 10 χρόνια, και πιο έντονα τα τελευταία 5 με 6, οι νέοι του Αραβικού κόσμου άρχισαν μια συζήτηση για τα καθεστώτα του Αραβικού κόσμου. Από το 2007 αρχίσανε να συζητάνε για το πώς θα καταφέρουν να καταστρέψουν αυτά τα καθεστώτα. Έτσι λοιπόν αποφάσισαν ότι το πρώτο καθεστώς που πρέπει να πέσει ήταν το καθεστώς του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, το δυνατότερο Αραβικό κράτος. Ξεκίνησαν λοιπόν μια ”χαρτογράφηση” του καθεστώτος για να βρουν τους μηχανισμούς που στηρίζεται το καθεστώς έτσι ώστε όταν γινόταν η επανάσταση να ήξεραν το τι θα έκαναν”. Ο κ. Αλατράς επεσήμανε πως στην Αίγυπτο όταν ξεκίνησε η διαδήλωση προς τη πλατεία Ταχρίρ ξεκίνησαν 20 άτομα για να καταλήξουν τελικά 20.000. “….Όταν ο κόσμος είναι αποφασισμένος να διώξει το καθεστώς μπορεί να το κάνει. Όταν γκρεμιστούν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του συστήματος και ο λαός μπορεί να βγει άφοβα στους δρόμους τότε ακόμη και το πιο ισχυρό καθεστώς, όπως αυτού του Μουμπάρακ, πέφτει…” είπε κλείνοντας.
Με το τέλος των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.