Με τους χειρότερους – σε συνθήκες πανδημίας – όρους ετοιμάζεται η κυβέρνηση να ανοίξει τα σχολεία. Πρόκειται για μία επικίνδυνη κυβερνητική επιλογή για την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και ολόκληρου του περιβάλλοντός τους. Σ’ αυτή την πολιτική, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, και η «δική μας» δημοτική αρχή, αντί να είναι απέναντι, συναινεί!
Η κυβέρνηση είχε από τον Μάρτιο, που έκλεισε τα σχολεία με την εμφάνιση της πανδημίας, όλο το χρόνο για να θωρακίσει το δημόσιο σχολείο, το δημόσιο σύστημα υγείας και τις κοινωνικές δομές μπροστά στην αναμενόμενη τωρινή και σφοδρότερη φάση εξάπλωσης της πανδημίας. Όχι μόνο δεν έκανε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά αντίθετα εξάντλησε όλο το χρόνο που είχε σε κινήσεις οργιώδους και χρυσοπληρωμένης προπαγάνδας μέσω των ΜΜΕ για να μας πείσει ότι είμαστε μία “ασφαλή χώρα” υπηρετώντας επιχειρηματικά συμφέροντα. Η αναμενόμενη, μετά την καραντίνα, αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και όχι “ατομική ευθύνη” των εργαζόμενων και της νεολαίας.
Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο, που εν μέσω της πανδημίας, νομοθέτησε την αύξηση (!) του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Αποτελεί πρόκληση η δικαιολογία της Κεραμέως ότι δεν χρειάζεται να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών αφού ο μέσος όρος πανελλαδικά είναι 17, όταν το 75% των μαθητικού πληθυσμού όλων των βαθμίδων βρίσκεται στους 25 μαθητές ανά τμήμα, και από φέτος θα αυξηθεί. Στα σχολεία του Ηρακλείου, ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη είναι πάνω από 20.
Από μόνη της η αδυναμία του υπουργείου να πάρει μια απόφαση για την ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς είναι κραυγαλέο παράδειγμα για το πόσο απροετοίμαστο ήταν για να εξασφαλίσει το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Οι ανακοινώσεις του για διανομή δυο πάνινων επαναχρησιμοποιούμενων μασκών και παγουρίνο, επιβεβαίωναν αυτή την εικόνα. Το ίδιο οι διακηρύξεις του για δήθεν στελέχωση των σχολείων με το απαραίτητο προσωπικό.
Oι δύο πάνινες μάσκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς και το παγουρίνο του χρηματοδότη του κυβερνητικού κόμματος δεν αποτελούν ούτε κατ΄ελάχιστο αυτό που απαιτείται για να λειτουργήσουν με στοιχειώδη ασφάλεια τα σχολεία. Όταν σε γειτονικές χώρες άλλαξαν τον εξοπλισμό των σχολείων με μονοθέσια θρανία, περισσότερες αίθουσες και πολλές νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού, κανέναν δεν πείθουν ούτε οι στημένοι δημοσιογράφοι ούτε οι στημένοι επιστήμονες της κυβερνητικής επιτροπής των «ειδικών», που δικαιολογούν το στοίβαγμα 25 παιδιών νηπιακής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας σε αίθουσες των 30 τετραγωνικών κατά παράβαση κάθε υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει σε όλους τους χώρους, ιδιωτικούς και δημόσιους!
Γνωρίζουμε ότι η ενημέρωση της κυβέρνησης για τον κορονοϊό είναι ελεγχόμενη, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της πολιτικής της, με εκπροσώπους πρόθυμους να την υπηρετήσουν. Όμως ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο αντικαταστάτης του Τσιόδρα, ξεπέρασε ακόμα και το “μέσο όρο” των 17 μαθητών ανά τάξη της Κεραμέως, δηλώνοντας πως η αύξηση των σχολικών τάξεων και η μείωση των μαθητών ανά τμήμα όχι μόνο μπορεί να μην έχει θετικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά αντίθετα μπορεί να συνεισφέρει στην εξάπλωσή της λόγω της αύξησης του αριθμού των εκπαιδευτικών!
Καμιά εξήγηση δεν έχει δοθεί γιατί όταν σε εμπορικά ή υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα, π.χ. 30 τετραγωνικών μέτρων είναι απαραίτητο να ισχύει ο περιορισμός των έξι ατόμων, σε μια τάξη του ίδιου μεγέθους μπορούν να στοιβάζονται 20 και 25 παιδιά για έξι και επτά ώρες και διπλάσιες στα ολοήμερα στα οποία το υπουργείο καλεί τους γονείς να προτιμήσουν. Οι μαθητές δεν ζουν σε γυάλα ούτε βλέπουν αποκλειστικά τους γονείς και λοιπούς συγγενείς. Μετά το σχολείο πάνε φροντιστήριο (όπου τα κυβερνητικά μέτρα είναι ακόμα πιο χαλαρά) με μαθητές από πολλά σχολεία και τάξεις, κάνουν βόλτα σε πλατείες ή καφετέριες, κυκλοφορούν με τις συγκοινωνίες, βλέπουν φίλους και γνωρίζουν άλλους που δεν σχετίζονται με το σχολικό τους περιβάλλον. Αν οι συνθήκες στα σχολεία τους είναι τέτοιες που τα έχουν μετατρέψει σε εστίες μόλυνσης, τότε αυτόματα θα δημιουργήσουν “ορφανά” κρούσματα όπου αλλού βρεθούν.
Τα σχολεία άνοιξαν για τους εκπαιδευτικούς την 1η Σεπτέμβρη και καθαρίστριες δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα! Οι δήθεν νέες προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων είναι σχεδόν του ίδιου αριθμού με την προηγούμενη χρονιά και αυτές όχι μόνιμες. Με το νέο αυξημένο ωράριο, δεν φτάνει για να καθαρίζεται ένα σχολείο από έναν άνθρωπο σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του.
Τα σχολεία ανοίγουν στις 14 Σεπτέμβρη, γιατί εκτός των άλλων δεν προλάβαιναν να καθαριστούν ούτε επιφανειακά και οι μάσκες δεν θα είχαν προλάβει να φτάσουν. Από πουθενά δεν ακούστηκε κάτι για την ανάγκη διεξαγωγής μοριακού τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές ή μήπως θεωρείται πως κι αυτό είναι «ατομική ευθύνη» των εκπαιδευτικών και των γονιών και ας κοστίζει 100 – 150 ευρώ;
Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΡΩΓΜΗ καλεί τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς σε κοινό μέτωπο αγώνα για να διεκδικήσουν αγωνιστικά το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, ανατρέποντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη μόρφωση.
Διεκδικούμε και απαιτούμε με κάθε τρόπο, απέναντι σε Κυβέρνηση, Υπουργείο, Δήμο, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης:
– Να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δωρεάν μαζικά τεστ για όλους/ες και δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων αναλώσιμων (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια). Ανώτερος αριθμός 15 μαθητές ανά τμήμα σε όλα τα σχολεία. Όχι στις συμπτύξεις, τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων, όχι στο κλείσιμο «ολιγομελών» τμημάτων στα ΕΠΑΛ και τα ΓΕΛ. Να επαναλειτουργήσουν όλα τα σχολεία που έκλεισαν ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών και να δοθούν σε σχολική χρήση δημοτικοί και κλειστοί δημόσιοι χώροι για την κάλυψη των αναγκών όλης της εκπαίδευσης. Γενναία χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό τώρα για την ανέγερση σύγχρονων σχολικών κτιρίων. Καμιά σκέψη για ΣΔΙΤ.
– Άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κανονική λειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Όχι στην «αξιοποίησή» της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τη μη κάλυψη των κενών από εκπαιδευτικούς. Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης για τις κάμερες στην τάξη και τη μονιμοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.
– Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι στοιχειώδεις υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων. Υλικά καθαρισμού, απολύμανσης και υγιεινής. Συντήρηση, βελτίωση και επισκευές σε κρίσιμους υγειονομικά χώρους των σχολείων (βρύσες, τουαλέτες, τραπεζαρίες). Πρόσληψη σχολικών νοσηλευτών σε κάθε σχολείο και χώρους για την αντιμετώπιση υγειονομικών περιστατικών.
– Κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου Κεραμέως 4692/20. Όχι στο «Νέο Λύκειο», κατάργηση των εξεταστικών φραγμών στην εκαπίδευση.
– Αύξηση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν θέλουμε νέες φρεγάτες. Θέλουμε καινούρια σχολεία και νοσοκομεία, θέλουμε προσλήψεις εκπαιδευτικών, γιατρών, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού σε σχολεία, νοσοκομεία και γηροκομεία.