Εκτενές άρθρο για το Δήμο Περιστερίου και τη μεγάλη διάσταση του έργου του Δημάρχου Ανδρέα Παχατουρίδη, αναδεικνύοντας την πόλη του, στο κέντρο της ελπίδας, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, φιλοξενεί η μεγάλη Γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.
Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Freie Universität Berlin, Thorsten Faas, υπογραμμίζει ότι ο Δήμος Περιστερίου, χωρίς ίχνος καθυστέρησης, έλαβε άμεσα μέτρα για την προστασία των πολιτών, ενώ με γρήγορα αντανακλαστικά δημιούργησε και ενεργοποίησε ψηφιακές υπηρεσίες άμεσα προκειμένου να προσφέρει σε όλους τους δημότες του ασφάλεια και προστασία.
Επισημαίνοντας ότι ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής και Καινοτομίας Γιώργος Τσίνας, προχώρησε με πρωτοβουλία του Δημάρχου σε ένα μεγάλο βήμα εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης στην υγεία.
Η εφημερίδα Tagesspiegel αναδεικνύει το γεγονός ότι στο Δήμο Περιστερίου κατάφεραν δυναμικά και αποτελεσματικά να συνδυάσουν την αγάπη τους για τους συμπολίτες τους με τις τεχνικές γνώσεις που προφανώς έχουν και την τεχνολογική ανάπτυξη μιας πλατφόρμας που δημιουργείται από ανθρώπους, απευθύνεται σε ανθρώπους και χρησιμοποιείται από ανθρώπους, με απόλυτο σεβασμό προς την εντολή που τους έδωσαν οι δημότες.
Aκολουθεί μεταφρασμένο το άρθρο στην εφημερίδα Tagesspiegel:
«Ένα Περιστέρι από την Ελλάδα.
Εδώ και 8 χρόνια, από την ημέρα που άρχισε να διαφαίνεται η παγκόσμια οικονομική κρίση, όλοι μιλάμε για τις ευθύνες των πολιτικών και την ανάγκη να υπάρξουν δημιουργικές πρωτοβουλίες που θα δώσουν μία νέα ώθηση σε όλους τους τομείς, κυρίως όμως θα φέρουν την πρόοδο στις χώρες μας και στις ζωές μας. Η Γερμανία καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια επένδυσε στην τεχνολογική ανάπτυξη και τη βιομηχανική πρόοδο. Επένδυσε σε ψηφιακές πλατφόρμες που πήγαιναν την εκπαίδευση μας στον επόμενο αιώνα κα ηλεκτρονικές βάσεις που διευκόλυναν την καθημερινότητα ενός επαγγελματία. Όλα αυτά όμως φάνηκαν άχρηστα μέσα στη μεγαλύτερη κρίση της Σύγχρονης Παγκόσμιας Ιστορίας. Ο κοροναϊός είναι ένας ιός που ήρθε για να κρίνει χώρες, πολιτικούς, πολίτες και κυρίως συνειδήσεις. Ήρθε από το πουθενά, από την ίδια τη φύση που εμείς βλάπταμε τόσο καιρό με τις βιομηχανικές επαναστάσεις μας – και όταν πλέον φύγει θα αφήσει πίσω του έναν κόσμο διαφορετικό: οι δυνατοί θα έχουν αποδειχθεί απλοί θνητοί, οι αδύναμοι πιο δυνατοί και οι αληθινές προθέσεις θα έχουν αποκαλυφθεί. Δυστυχώς, η ανθρώπινη επιβίωση εξαρτάται περισσότερο από ποτέ από τη συνείδηση και τις πρωτοβουλίες των εκάστοτε πολιτικών. Και πλέον η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και τους δήμους και τις κοινότητες που στην ευθύνη τους – εντός ΕΕ – έχουν πλέον την ασφάλεια των πολιτών τους.
Δεν θέλω να γράψω για το Βερολίνο ή οποιαδήποτε άλλη γερμανική κοινότητα, αλλά για ένα μέρος που είναι τόσο κοντά μας και ταυτόχρονα τόσο μακριά. Είναι μακριά γιατί αφενός εμείς το τοποθετήσαμε απέναντι μας, σε μία τεράστια απόσταση από εμάς και την καλοκουρδισμένη κοινωνία μας και αφετέρου γιατί ποτέ δεν θα μπορέσουμε να το κατανοήσουμε. Ο μακρινός νότος, όπως αποκαλούμε πολλές φορές την Ελλάδα, απέχει τελικά πολύ από εμάς: απέχει γιατί εκείνοι αποφάσισαν για άλλη μια φορά ότι η οικονομία χρειάζεται το εργατικό δυναμικό. Και το εργατικό δυναμικό είναι άνθρωποι με ψυχές. Όχι μηχανές. Και θα δανειστώ τα λόγια του αρμόδιου επιστήμονα τους για την κρίση: χωρίς τους ηλικιωμένους μας δεν είμαστε τίποτα. Μακάρι να μπορούσα να μπω στο αεροπλάνο και να σας τα γράψω όλα αυτά σε μία ηλιόλουστη πλατεία, στον Δήμο Περιστερίου, έναν Δήμο που δεν είναι ο μεγάλος Δήμος της πρωτεύουσας ούτε ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της χώρας αλλά ο τέταρτος. Βρίσκεται στα δυτικά της Αττικής, έχει 450.000 κατοίκους και το όνομά του σημαίνει περιστέρι γιατί εκεί ζούσαν κάποτε άγρια περιστέρια. Το Περιστέρι δεν είναι το Βερολίνο. Δεν είναι τουριστικό κέντρο της Ελλάδας και σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνει εκατομμύρια ευρώ από το Κεντρικό Ταμείο της Ελλάδας για ψηφιακή ανάπτυξη. Αλλά το Περιστέρι αποδείχθηκε το κέντρο της ελπίδας, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.
Ο Δήμος Περιστερίου, χωρίς ίχνος καθυστέρησης και χωρίς να σκεφτεί το οικονομικό κόστος, έλαβε από τις 12 Μαρτίου μέτρα για την προστασία των πολιτών του, ενώ με γρήγορα αντανακλαστικά δημιούργησε και ενεργοποίησε ψηφιακές υπηρεσίες άμεσα προκειμένου να προσφέρει σε όλους τους δημότες του ασφάλεια και προστασία. Ο πέντε φορές εκλεγμένος Δήμαρχος, Ανδρέας Παχατουρίδης, έχει συγκεντρώσει δίπλα του άτομα κοινωνικά ευαίσθητα και πολιτικά δραστήρια, έναν συνδυασμό με μεγάλη επιτυχία. Όλα αυτά, αποτελούν μία πολύ καλή συντονισμένη δράση μαζικών μέτρων από τον ίδιο τον Δήμαρχο με στόχο την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των δημοτών του. Αυτό ήταν το όραμα του κ. Ανδρέα Παχατουρίδη από την αρχή της πολιτικής του καριέρας στον Δήμο. Έτσι, λοιπόν οι Αντιδήμαρχοι του δεν είναι τυχαίοι! Ο καθένας από αυτούς έχει διαπρέψει στον χώρο του και το αντικείμενο του με ένα μακρύ βιογραφικό ακόμη και για τον νεότερο από εκείνους, και υπεύθυνο για την «τεχνολογική επανάσταση» στον χώρο των δήμων στην Ελλάδα. Ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής και Καινοτομίας, κ. Τσίνας Γεώργιος, προχώρησε με πρωτοβουλία του Δημάρχου σε ένα μεγάλο βήμα εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης στην υγεία. Κάθε δημότης μπορεί τώρα να εξασφαλίσει πιστοποιητικά και διάφορα έγγραφα με την εγγραφή του σε μια πλατφόρμα, ενώ μέσω μιας αντίστοιχης πλατφόρμας, οι ευάλωτες ομάδες μπορούν να ζητήσουν τρόφιμα και φάρμακα που τους παραδίδουν στη συνέχεια οι υπάλληλοι του Δήμου στα σπίτια τους. Οι υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης προστέθηκαν πρόσφατα στην πλατφόρμα, ενώ υπάρχει μια ειδική γραμμή για τις κακοποιημένες γυναίκες, ένα φαινόμενο που δυστυχώς έχει αυξηθεί απότομα κατά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Επιπλέον, ο Δήμος πηγαίνει ένα βήμα πιο κοντά στην κορυφή της πυραμίδας της αλληλεγγύης και έχει παρέχει δωρεάν στους δημότες του, το λογισμικό του ΚΕΠ Υγείας για υπηρεσίες πρόληψης και παροχής συμβουλών. Ταυτόχρονα, συνεχίζει να τρέχει ένα πρόγραμμα από τον Δήμο για νέους που σπουδάζουν μακριά από τις οικογένειές τους και τον Δήμο Περιστερίου. Κάθε μήνα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα τρόφιμα, ώστε να μπορούν να υποστηρίζονται. Το πρόγραμμα συνεχίζει ακόμη και κατά την κρίση από τον κοροναϊό. Επιπλέον, ο Δήμος προσφέρει 800 μερίδες ζεστού φαγητού καθημερινά για τις οικονομικά αδύναμες οικογένειες, όπως έκανε και πριν ξεκινήσουν τα περιοριστικά μέτρα. Οι υπάλληλοι του Δήμου φέρνουν απευθείας το φαγητό, ζεστό, στα σπίτια των δημοτών, χωρίς να εκτίθεται κανείς σε κίνδυνο.
Με άλλα λόγια, τι έχουν καταφέρει αυτοί οι άνθρωποι; Κατάφεραν δυναμικά και αποτελεσματικά να συνδυάσουν την αγάπη τους για τους συνανθρώπους τους με τις τεχνικές γνώσεις που προφανώς έχουν και την τεχνολογική ανάπτυξη μιας πλατφόρμας που δημιουργείται από ανθρώπους, απευθύνεται σε ανθρώπους και χρησιμοποιείται από ανθρώπους, με απόλυτο σεβασμό προς την εντολή που τους έδωσαν οι δημότες. Ο Δήμος Περιστερίου λοιπόν φροντίζει για την προστασία των πολιτών και των υπαλλήλων του κάθε μέρα. Το 40% των υπαλλήλων του Δήμου εργάζεται κυκλικά, ενώ το 40% συνεχίζει την εργασία του από το σπίτι, βοηθώντας στην εφαρμογή των μέτρων αλλά και στη στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας. Και όλα αυτά οργανώνονται και εφαρμόζονται από ανθρώπους δημιουργικούς, ευφάνταστους και πάνω από όλα αποτελεσματικούς. Το βασικότερο για αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι ούτε τα χρήματα στα ταμεία τους ούτε οι φωτογραφίες μπροστά από τα μνημεία τους. Εξάλλου, το πιο σημαντικό μνημείο είναι το έργο που προσφέρει κάποιος και η ευημερία των δημοτών του. Και είναι βέβαιο ότι αυτοί οι άνθρωποι, ο Δήμαρχος, κ. Παχατουρίδης Ανδρέας, οι Αντιδήμαρχοι και οι υπάλληλοι του Δήμου θα έχουν μακρά ιστορία στον τομέα της κοινοτικής πολιτικής και της ψηφιακής δράσης».