Η παράταξη “Ελπίδα για τη Μεταμόρφωση” με τη μέθοδο των ερωτήσεων – απαντήσεων καταθέτει τις θέσεις της για το μείζον αυτό πρόβλημα
Μία πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα η Δημοτική Παράταξη «Ελπίδα για τη Μεταμόρφωση», της οποίας ηγείται ο υποψήφιος δήμαρχος, κ. Στράτος Σαραούδας. Και την χαρακτηρίζουμε “εξαιρετικά ενδιαφέρουσα” για δύο λόγους α) γιατί καταπιάνεται με το πιο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί το δήμο της Μεταμόρφωσης, δηλαδή, τους παιδικούς σταθμούς και τον ορατό κίνδυνο που ελοχεύει για το κλείσιμό τους, λόγω έλλειψης προσωπικού και β) γιατί καταπιάνεται με αυτό το θέμα προσπαθώντας να περιγράψει το τι έχε συμβεί με την μέθοδο των ερωτήσεων – απαντήσεων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για ευκολότερη κατανόηση του προβλήματος.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
Αυτούσια η ανακοίνωση της παράταξης “Ελπίδα για τη Μεταμόρφωση” είναι η ακόλουθη: “H Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη «Ελπίδα για τη Μεταμόρφωση», ακολουθώντας πιστά τις Αρχές που περιγράφονται στην Ιδρυτική μας Διακήρυξη. Μία από αυτές αναφέρει: “Η εξουσία οφείλει να έχει χαρακτηριστικά Αμεσότητας και Συμμετοχής. Η εμπλοκή του πολίτη στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, στην τοποθέτηση και τη λύση των προβλημάτων είναι για μας καθημερινή πράξη. Τοποθετούμε τον δημότη στο κέντρο των εξελίξεων”
Βάσει αυτής της Αρχής, αποφασίσαμε να βοηθήσουμε τους δημότες της πόλης με το παρακάτω κείμενο, σε μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων, ώστε να κατανοήσουν πλήρως το ΓΙΑΤΙ; φθάσαμε στο σημείο, η Μεταμόρφωση να είναι ο μοναδικός Δήμος στη χώρα που έρχεται αντιμέτωπος με το ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΛΩΝ των δομών «Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί».
1. Πόσους Βρεφονηπιακούς σταθμούς διαθέτει η Μεταμόρφωση;
Διαθέτει έξι (6) βρεφονηπιακούς σταθμούς. Από τους οποίους ένας (1) Βρεφικός (Συνοικία Προφήτης Ηλίας) είναι ήδη κλειστός λόγω έλλειψης προσωπικού.
2. Οι Βρεφονηπιακοί μας, λειτουργούν με όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις;
Όχι. Για τέσσερις (4) Βρεφονηπιακούς έχει εκδοθεί Συστατική Πράξη (ΦΕΚ λειτουργίας) και σήμερα, λειτουργούν νόμιμα. Ένας (1) εξ’ αυτών λειτουργεί απλά, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και ο τελευταίος, που παραμένει κλειστός, εάν λειτουργούσε θα ήταν, επίσης, μόνο με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου μιας και δεν διαθέτει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις.
3. Είναι σημαντικό να διαθέτουν οι Βρεφονηπιακοί μας, τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις;
Είναι σημαντικότατο, κυρίως διότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται οι ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας. Επιπρόσθετα θα έπρεπε να προβλεφθεί σε κάθε υποδομή πρόσβαση ΑΜΕΑ. Ούτως ή άλλως αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή σε προγράμματα ΕΣΠΑ και προσλήψεις του απολύτως απαραίτητου προσωπικού. Για παράδειγμα, οι ήδη εντεταγμένες δομές, στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ – ΕΕΤΑΑ («Εναρμόνιση οικογενειακής επαγγελματικής Ζωής») είναι ΜΟΝΟ οι δομές με ΦΕΚ λειτουργίας.
4. Για το 2014 θα ισχύσει το ίδιο καθεστώς, σχετικά με τις αδειοδοτήσεις;
ΟΧΙ. Από τα τέλη του 2014 θα επιτρέπεται η λειτουργία ΜΟΝΟ σε δομές με άδεια λειτουργίας. Δεν θα ισχύει πλέον ούτε η Συστατική Πράξη, γεγονός που σημαίνει ότι ο Δήμος μας, έπρεπε ήδη να είχε προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλίσει την αδειοδότησή τους.
5. Πόσοι υπάλληλοι χρειάζονται για να λειτουργήσουν οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί της πόλης;
Ο αριθμός των εργαζομένων ανά Βρεφικό ή Παιδικό σταθμό καθορίζεται από ακριβές νομοθετικό πλαίσιο που λαμβάνει υπόψιν την σχέση εργαζόμενος/ ανά παιδί. Το πόσα παιδιά μπορεί να φιλοξενήσει η κάθε δομή, επίσης καθορίζεται συναρτήσει κριτηρίων που έχουν σχέση με τις κτιριακές υποδομές. Το αποτέλεσμα που προκύπτει από την συνδυαστική ανάλυση των ανωτέρω, θέλει 42 εργαζομένους για να συνεχίσουν να λειτουργούν σε πλήρη σύνθεση οι Βρεφονηπιακοί που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία. Εάν επιδιωχθεί η πλήρης λειτουργία ( δηλαδή να λειτουργήσει και ο κλειστός βρεφικός στην Συνοικία Προφήτης Ηλίας) απαιτούνται 56 εργαζόμενοι.
6. Πόσους εργαζόμενους έχουμε;
Η Μεταμόρφωση είναι ο Δήμος με την αρνητικότερη αναλογία Μόνιμου προσωπικού/ ανά παιδί, με μόλις 5 άτομα μόνιμο προσωπικό για όλους του Βρεφονηπιακούς. Επίσης ήδη από τις 18-11-2013 δεν απασχολείται νόμιμα, ουδείς εργαζόμενος με όποια μορφή σύμβασης ορισμένου χρόνου με το Δήμο Μεταμόρφωσης. Το γεγονός ότι οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί της πόλης, ανοίγουν ακόμη τις πόρτες τους και δέχονται τα παιδιά των εργαζομένων, οφείλεται αποκλειστικά στην ευσηνειδησία του προσωπικού που τους λειτουργούσε έως την 18-11-2013.
7. Μπορούμε να προσλάβουμε μόνιμους εργαζόμενους;
Με τις ισχύουσες διατάξεις, απόρροια της βίαιης πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής, ΟΧΙ. Όμως δεν πρέπει να απεμπολούμε το δικαίωμα της συνεχούς διεκδίκησης όταν πρόκειται για δομές που είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να συρρικνωθούν και όταν μάλιστα υπάρχει σαφές νομοθετικού πλαίσιο που καθορίζει τον ακριβή αριθμό εργαζομένων, γεγονός που αποτρέπει υπερβάσεις του παρελθόντος. Είναι αδιανόητο να απολύονται π.χ καθαρίστριες από τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα και οι Δήμοι να προσλαμβάνουν άλλες μέσω διαγωνισμών κάθε χρόνο. Είναι καιρός οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διεκδικήσουν εξορθολογισμό σε πλαίσια συναίνεσης και κατανόησης. Οι μετατάξεις προσωπικού θα μπορούσαν να αποτελέσουν «ένεση» στα οργανικά κενά, αλλά η διαδικασία, αντιμετωπίστηκε εντελώς επιφανειακά, τόσο από πλευράς Δήμου όσο και από αυτή της Πολιτείας.
8. Τελικά, πως μπορούμε να προσλάβουμε προσωπικό με τις ισχύουσες Διατάξεις;
Οι διατάξεις που ισχύουν δίνουν τις εξής δυνατότητες:
α) Με προγραμματισμό πρόσληψης εποχικού προσωπικού με σύμβαση 11 μηνών, η οποία υποβάλλεται στο ΥΠΕΣ κάθε Μάρτιο.
β) Με προγραμματισμό πρόσληψης προσωπικού μέσω ΕΣΠΑ και μόνο για τους Βρεφονηπιακούς που είναι εντεταγμένοι σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Οι προσλήψεις αυτές, διαρκούν για όσο διάστημα είναι εντεταγμένοι στο ΕΣΠΑ οι Βρεφονηπιακοί.
9. Έκανε ο Δήμος Μεταμόρφωσης όλες τις ανωτέρω απαιτούμενες ενέργειες ώστε να προσλάβει προσωπικό;
Όχι.
Α) Όσον αφορά στα 11μηνα, έγινε προγραμματισμός κανονικά τον Μάρτιο 2013, μέσω του οποίου αιτήθηκαν 16 άτομα εποχικοί. Το αίτημα, όμως, μίλαγε για οκτώ (8) άτομα για τους Βρεφονηπιακούς και οκτώ (8) άτομα άλλων ειδικοτήτων. Η έγκριση ήρθε ΜΟΝΟ για οκτώ (8) άτομα από τα οποία ο Δήμος αποφάσισε να προσλάβει αυτά των άλλων ειδικοτήτων.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η ομάδα της «Ελπίδας» έχει σοβαρές ενδείξεις ότι εάν το αίτημα αφορούσε 16 άτομα για απασχόληση αποκλειστικά στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς θα είχε ικανοποιηθεί πλήρως!
β) Όσον αφορά στο ΕΣΠΑ δεν έγινε προγραμματισμός από πέρυσι. Πρώτη φορά προγραμματίσθηκαν προσλήψεις για τους εντεταγμένους στο ΕΣΠΑ Βρεφονηπιακούς τον Αύγουστο του 2013. Η έγκριση για 25 άτομα ήρθε 11-11-2013 και από όσο φάνηκε η Δημοτική Αρχή δεν είχε σκοπό να την υλοποιήσει αφού σε δύο Δημοτικά Συμβούλια που ακολούθησαν (18/11 και 28/11) δεν έφερε ως θέμα μια τυπική ψήφιση που ήταν απαραίτητη πριν προχωρήσει σε διαγωνισμό. Όμως, το θέμα ήρθε για ψήφιση, σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο την 4-12-13 στου οποίου δεν υπήρχε καν στην ατζέντα και μάλιστα λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, με την εξής εισήγηση: «Ψηφίστε και αυτό για να μην πει κανείς ότι δεν τα κάναμε όλα».
10. Το προσωπικό που θα μπορούσε να είχε προσληφθεί εάν οι ανωτέρω ενέργειες γινόταν έγκαιρα έλυνε το πρόβλημα;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρα Ναι, μιας και οι ανάγκες των Βρεφονηπιακών που ήδη λειτουργούν είναι όπως είπαμε 42 άτομα. Έτσι 16 ( 11μηνα) + 25 ΕΣΠΑ + 5 Μόνιμοι = 46 άτομα !!
Όμως, το πρόβλημα θα λύνονταν για φέτος. Λύση διαρκείας αποτελεί η πρόσληψη ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού, που θα έπρεπε να ήταν βασική διεκδίκηση, ειδικά στην Μεταμόρφωση που ελέω αμαρτιών του παρελθόντος έχουμε την πανελλαδική αρνητική πρωτοτυπία να απασχολούμε ΜΟΝΟ 5 ΜΟΝΙΜΟΥΣ στις δομές μας.
11. Καλύπτουν οι εν λειτουργία Βρεφονηπιακοί σταθμοί της ανάγκες της πόλης;
Η απάντηση είναι Όχι. Πέρυσι έγιναν περίπου 480 αιτήσεις για παιδιά από τις οποίες εξυπηρετήθηκαν μόνο οι 286.
12. Εάν άνοιγε και ο κλειστός Βρεφικός θα έλυνε το πρόβλημα;
Ναι, σε μεγάλο βαθμό.
Αλλά όπως είπαμε δυστυχώς δεν διαθέτει τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. Επίσης η Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν κινήθηκε προς την κατεύθυνση αδειοδότησης, αλλά δεν ασχολήθηκε και με δεκάδες προγράμματα ΕΣΠΑ που θα της επέτρεπαν την δημιουργία Βρεφονηπιακών με χρηματοδότηση τόσο της ανέγερσης, όσο και της απαιτούμενης σύγχρονης πιστοποίησης, γεγονός που αποτελεί σημαντικότατο κριτήριο για την συνέχιση ένταξης των δομών στα προγράμματα του ΕΣΠΑ / ΕΕΤΑΑ ( όπως είπαμε παραπάνω).
13. Δημιουργήθηκαν Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, σε άλλους Δήμους, μέσα στην σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση;
Σαφώς! ( Ενδεικτικά αναφέρουμε: Ανέγερση: Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, Δήμος Πύλου – Νέστορος, Δήμος Κορινθίων. Όσον αφορά δημιουργία δομής σε ήδη υπάρχον κτίριο υπάρχουν πολλοί περισσότεροι Δήμοι που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε)
14. Πως είχε προγραμματίσει η Δημοτική Αρχή Μεταμόρφωσης να στελεχώσει τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της πόλης;
Όπως πάντα, ακολουθώντας την εύκολη λύση της πεπατημένης, δηλαδή προγραμματική σύμβασης με ΚΟΙΝ-ΣΕΠ. Μια «Συνεταιριστική Επιχείρηση» (νέο φρούτο) θα προσλάμβανε το απαιτούμενο προσωπικό ως τη λήξη της σχολικής χρονιάς και θα το διέθετε στον Δήμο Μεταμόρφωσης. Όμως, η συγκεκριμένη συμφωνία και το όλο πλάνο, απαιτεί την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Κράτους, το οποίο ΑΠΕΡΡΙΨΕ την προγραμματική, χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό «επαχθής» μιλώντας για «απευθείας ανάθεση χωρίς διαγωνισμό» και διάφορους άλλους υπαινιγμούς, οι οποίοι δεν αντικατοπτρίζουν την σοβαρότητα που θα επιθυμούσε ο καθένας μας, ν’ αποπνέει ο Δήμος Μεταμόρφωσης.
Η θέση της παράταξης
Στην «Ελπίδα» είναι απόλυτη πεποίθησή μας ότι οι δομές των Βρεφονηπιακών Σταθμών, αποτελούν τη θεμελιωδέστερη κοινωνική παροχή, που πρέπει πάση θυσία να κρατηθεί ζωντανή.
Οι κανόνες, δέ, που διέπουν τη λειτουργία τους είναι απολύτως ξεκάθαροι. Επίσης, το προσωπικό που τους στελεχώνει, απολύτως καθορισμένο.
Επιπροσθέτως, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο περαιτέρω εξορθολογισμού σε επίπεδο προσωπικού.
Το λειτουργικό κόστος, καλύπτεται κατά κανόνα από τροφεία που έχουν θεσπιστεί για τα φιλοξενούμενα παιδιά.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω, θεωρούμε αψυχολόγητη ενέργεια από την πλευρά της πολιτείας, αφενός, να επιβάλλει συνεχή εναλλαγή προσωπικού κάθε 11 μήνες και αφετέρου να επιτρέπει σε Δημάρχους να φαντάζονται κάθε λογής πρόσληψη, με κίνδυνο να μείνουν παιδιά στο δρόμο.
Δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε εξαντλώντας όποιο θεμιτό ή αθέμιτο μέσο για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δομές Βρεφονηπιακών της Μεταμόρφωσης, οι οποίες πρότερα θα φροντίσουμε να διαθέτουν τόσο τα απαιτούμενα έγγραφα και τις προδιαγραφές για την νόμιμη λειτουργία τους, όσο και περαιτέρω πιστοποιήσεις που θα τους δίνουν τη δυνατότητα να πρωταγωνιστούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα μέσω των οποίων θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες πρός τα παιδιά μας.
Υπογράφει εκ μέρους της
Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης «Ελπίδα για τη Μεταμόρφωση»
Ο επικεφαλής
Στράτος Σαραούδας
Υποψήφιος Δήμαρχος Μεταμόρφωσης.”