Η νάρκη της Απλής Αναλογικής και η «Κυβέρνηση των ηττημένων»
Αρχές Μαΐου 2016: Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιστρέψει από την Κίνα και σχολιάζοντας την υπό ψήφιση απλή αναλογική, πέταξε τη γνωστή – δολοφονική – μπαρούφα του Μαο Τσε Τουνγκ:
«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση».
Αρχές Μαΐου 2021, η Έφη Αχτσιόγλου εξειδίκευσε τη δανεική σοφία του Αρχηγού:
«Η κανονικότητα –είπε- στην πραγματικότητα, δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την αριστερά».
Οι δύο εκφράσεις, αποκαλύπτουν τη δομική αντικανονικότητα και τον ιδεολογικό πυρήνα της κατά ΣΥΡΙΖΑ Αριστεράς και είναι το κλειδί για την ερμηνεία των πολιτικών πρακτικών της.
Η θέσπιση της απλής αναλογικής από τον ΣΥΡΙΖΑ, εντάσσεται και εξυπηρετεί, -επακριβώς και υπολογισμένα-, τη θεωρία της αναταραχής.
Οι χαοτικές συνέπειές της, θα φανούν την επομένη των εκλογών. Τα στοιχεία, που τις προδιαγράφουν:
-Πολιτικός χάρτης, σχεδόν δεδομένος.
-Διακηρυγμένες προθέσεις κομμάτων και ηγεσιών.
-Δηλητηριώδες και μισαλλόδοξο κλίμα.
-Εγγενείς παθογένειες, της ελληνικής πολιτικής ζωής.
Όλα αυτά, αποκλείουν οι εκλογές της απλής αναλογικής, να οδηγήσουν σε Κυβέρνηση Συνεργασίας.
Δεν αποκλείουν, όμως, εντελώς μια πολιτική τερατογένεση, που θα αποτελέσει την επιζητούμενη «ευκαιρία».
Μόνη λογική λύση στο αδιέξοδο που θα προκύψει από τις πρώτες εκλογές, είναι η διενέργεια νέων με ενισχυμένη αναλογική.
Οι δεύτερες εκλογές είτε θα αναδείξουν αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση είτε θα επιβάλλουν Κυβέρνηση Συνεργασίας, με τη δυναμική που θα δημιουργήσουν.
Η διαδρομή μέχρι την προκήρυξη νέων εκλογών περνάει υποχρεωτικά, μέσα από τρεις διαδοχικές διερευνητικές εντολές στα τρία πρώτα κόμματα. Η διάρκεια κάθε εντολής είναι –ευτυχώς- το πολύ τριών ημερών.
Εντολοδόχοι θα είναι Μητσοτάκης, Τσίπρας και Ανδρουλάκης.
Ο Μητσοτάκης θα καταθέσει αμέσως την εντολή, για να επιταχυνθούν οι εξελίξεις.
Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πρόσφατα ότι «για λόγους πρακτικούς και ηθικούς» δεν θα διεκδικήσει «κυβέρνηση ηττημένων».
Αν το εννοεί πραγματικά, ως ηττημένος δεύτερος, θα κάνει το ίδιο και θα ακολουθήσει ο Ανδρουλάκης. Θα συντμηθεί, έτσι, ο χρόνος του επικίνδυνου πολιτικού κενού, με την επίσπευση των δεύτερων εκλογών.
Πολύ ωραίο – και πολιτικά ανώτερο – για να βγει αληθινό.
Αποκλείεται να συμβεί αν η κατανομή των βουλευτικών εδρών αφήνει περιθώρια, για τη λεγόμενη «προοδευτική κυβέρνηση». Αν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Βαρουφάκης, συγκεντρώνουν 151 βουλευτικές έδρες, ο Τσίπρας, με την άνεση που τον διακρίνει θα ανακηρύξει νικητή τις «προοδευτικές δυνάμεις» και τον εαυτό του αρχηγό τους .
Δεν φαίνεται πιθανό, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Ελπιδοφόρο για το ΠΑΣΟΚ, που θα γλυτώσει από εκβιασμούς και για τη χώρα που θα περιορίσει το κόστος.
Πιο ακραία εκδοχή, που δύσκολα θα αποτολμηθεί:
Κατά το άρθρο 84 § 6 του Συντάγματος, η ψήφος εμπιστοσύνης, γίνεται δεκτή αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, που δεν μπορεί να είναι λιγότεροι από 120!
Παρά τις αμφισβητήσεις, για το αν ισχύει για αρχική ψήφο εμπιστοσύνης, η θεωρία της αναταραχής εξυπηρετείται θαυμάσια, αν βρίσκονται «χρήσιμοι ηλίθιοι» για τη στήριξή της.
Για έναν τέτοιο τυχοδιωκτισμό, απαιτείται οι κατά ΣΥΡΙΖΑ «προοδευτικές δυνάμεις» να έχουν πάνω από 120 έδρες, η Ν.Δ λιγότερες και να εξασφαλισθούν οι αναγκαίες αποχές.
Οι προαναφερόμενες εκδοχές, μπορεί να μη συντρέξουν ποτέ, οπότε ο Αλ. Τσίπρας, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, δεν θα επιδιώξει «Κυβέρνηση των ηττημένων».
Ένας ακόμη σοβαρός παράγοντας:
Στις δεύτερες εκλογές, όλα τα κόμματα, εκτός από το πρώτο, θα χάσουν βουλευτικές έδρες.
Αυτό συνεπάγεται απεγνωσμένες προσπάθειες αποτροπής νέων εκλογών.
Επί πλέον, φουσκώνει τους πειρασμούς τυχοδιωκτικών περιπετειών και ενθαρρύνει εκβιασμούς στο όνομα τάχα αρχών και αξιών.
Συμπέρασμα: Η νάρκη της απλής αναλογικής παραμένει ενεργή και επικίνδυνη.
Η εξουδετέρωσή της θα γίνει είτε από το εκλογικό σώμα είτε από μια πολιτικά ρωμαλέα και εθνικά υπεύθυνη στάση του ΠΑΣΟΚ.