syneidisi ONline
20.5 C
Athens
Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    “Η Νέα Ιωνία φτώχυνε πολύ”

    Η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας αποχαιρετά τον Γιώργο Μιχαηλίδη

    Η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας αποχαιρετά τον Γιώργο Μιχαηλίδη με  ανακοίνωσή της στην οποία αναφέρει: “Η Πολιτεία μας, η «Νέα Ιωνία», φτώχυνε, φτώχυνε πολύ στους τελευταίους μήνες. Έφυγαν από τη ζωή, ο ένας ύστερα από τον άλλο σπουδαίοι άνθρωποι του Πολιτισμού: ο Ντίνος Θανόπουλος, ο Παρασκευάς Πασίρογλου, ο Νίκος Βουλγαρέλης, ο Χρήστος Ρουμελιωτάκης και μόλις χθες ο Γιώργος Μιχαηλίδης.

    Ο Γιώργος Μιχαηλίδης, μεγάλος σκηνοθέτης αλλά και συγγραφέας θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ο κορυφαίος Ιωνιώτης καλλιτέχνης και δημιουργός της σύγχρονης εποχής.

    Με τη Νέα Ιωνία συνδέθηκε πολύ στενά από το 1965, όταν και ίδρυσε το πρωτοποριακό «Δημοτικό θέατρο Νέας Ιωνίας», το πρώτο περιφερειακό θέατρο της εποχής στην Ελλάδα, υπόδειγμα σοβαρής δουλειάς από νέους ανθρώπους, οι οποίοι αμέσως μετά θα καταξιωθούν στο χώρο της Τέχνης ως μουσικοί και ως ηθοποιοί. Μετά την περίοδο της Χούντας ο Μιχαηλίδης δημιουργεί το δεύτερο «Ανοιχτό Θέατρο»(το πρώτο τόλμησε να το ιδρύσει το 1972), ενώ έχει συνεργαστεί με τα κρατικά θέατρα ( Εθνικό, Κρατικό Βορείου Ελλάδος) ανεβάζοντας έργα που άφησαν εποχή («Η Μάχη της Αθήνας», « Οι Γάμοι του Φίγκαρο», «Αμεδαίος», ο «Βυσσινόκηπος», «Οιδίπους Τύραννος» και τόσα άλλα. Στη Νέα Ιωνία σ’ ένα πλημμυρισμένο από χιλιάδες θεατές, γήπεδο, το 1995 είχε παρουσιάσει την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη με το Θανάση Βέγγο.

    Όμως παράλληλα σκηνοθετεί στην Τηλεόραση σειρές που άφησαν εποχή: τον «Συμβολαιογράφο» με πρωταγωνιστή τον Πολύκαρπο Πολυκάρπου, «τα Λαυρεωτικά», τους «Άθλιους των Αθηνών» κ.λ.π.

    Όμως ο Μιχαηλίδης δεν ήταν μόνο θεατράνθρωπος ήταν και ένας εξαίρετος συγγραφέας. Κινήθηκε ιδιαίτερα στον χώρο του ιστορικού μυθιστορήματος, όπου θα ξεχώριζε κανείς την Τριλογία «Της μοναξιάς», «Της Επανάστασης και της Λαγνείας» ενώ στη σειρά «Άγιοι Έρωτες» εξέδωσε τον α΄ τόμο: («Tα μεγάλα χρόνια), τον β΄ τόμο:  τα «Xρόνια της Oργής» και λίγο πριν τον θάνατό του τον γ΄ τόμο: «Tα χρόνια της κραυγής και της σιωπής».

    Οι ήρωες του Μιχαηλίδη κινούνται συχνά στη Νέα Ιωνία και την γύρω περιοχή, κι ακόμη συχνότερα στον Ελλαδικό χώρο και τη Μικρασία, σε χρόνους παλιούς.

    Το πρώτο μυθιστόρημά του: «Πέτρος Δαρζέντας», που κυκλοφόρησε το 1980, τα πάντα εκτυλίσσονται στη Νέα Ιωνία της δεκαετίας του ’50. Με ελαφρά παραλλαγμένη τα ονόματα τους αναγνωρίζει ο παλιός Ιωνιώτης πρόσωπα και πράγματα της εποχής.

    Η Ένωση Σπάρτης Μ.Ασίας εύχεται στον αγαπημένο φίλο της «καλό κατευόδιο».”

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    - Advertisement -spot_img

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    Τελευταία άρθρα