Ο κύριος Βούρος στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο κατά την έναρξη της συνεδρίασης μίλησε για την ανάγκη πολιτικού πολιτισμού ακόμα και όταν υπάρχει σκληρη αντιπαράθεση. Η τοποθέτησή του ήταν καλοδεχούμενη από το σύνολο της αντιπολίτευσης, όπως τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής της. Στη συνέχεια, ο ίδιος ο κ. Βούρος φρόντισε να αναιρέσει αυτό το οποίο είπε αρχικά. Το έναυσμα το έδωσε ο αμετροεπής κ. Γρετζελιάς, που ξεκινώντας από τον πόλεμο που διεξάγει η Τουρκία στη Βόρεια Συρία, μίλησε για «λαίλαπα» προσφύγων που θα ενσκήψει στη χώρα μας. Στην οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης και τμήματος του ακροατηρίου (αλήθεια, ως αντιδήμαρχος παιδείας ο κ. Κωνσταντινίδης δεν όφειλε να πάρει άμεσα θέση 😉 παρενέβη ο κ. Βούρος.
Όχι όμως για να τοποθετήσει στη θέση του τον κ. Γρετζελιά και να τον εγκαλέσει για έναν κατάφωρα ξενοφοβικό λόγο και την αστήριχτη κινδυνολογία, αλλά για να τον καλύψει και να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Τι μας είπε ο κ. Βούρος; Ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει «εισβολή μεταναστών». Δεν είναι εισβολή αυτό που κάνει η Τουρκία στην μεθόριο με τη Συρία τροφοδοτώντας μας καθημερινά με σκηνές φρίκης, αλλά οι απελπισμένοι άνθρωποι που καταφτάνουν στη χώρα μας αναζητώντας καταφύγιο στην Ευρώπη, καταλήγοντας τελικά στοιβαγμένοι στις απάνθρωπες «Μόριες». Από κοντά βεβαίως και ένα ακροδεξιό τμήμα του ακροατηρίου, που επευφημούσε τον κύριο Βούρο φωνάζοντας για «λαθρομετανάστες».
Το θέμα είναι ότι ο ξενοφοβικός και μισαλλόδοξος λόγος δεν έχει θέση στο δημοτικό συμβούλιο σε μία δημοκρατική χώρα και ειδικά σε μία πόλη που έχει ιδρυθεί από ξεριζωμένους πρόσφυγες. Και για όσους θα σπεύσουν να πουν ότι αυτοί που ήρθαν εδώ ήταν Έλληνες, να τους θυμίσουμε ότι ήταν οι πολιτικοί πρόγονοι αυτών που τους αντιμετώπιζαν σαν μιαρούς και τουρκόσπορους που θα μόλυναν τον ντόπιο πληθυσμό. Τελικά αποδείχθηκε ότι αυτοί οι «τουρκόσποροι», όχι μόνο πρόκοψαν στην πατρίδα μας και έγιναν ένα με αυτή, αλλά αποτέλεσαν και κινητήρια δύναμη της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής της εξέλιξης όλο τον 20ο αιώνα. Ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στην ιστορία μας, οφείλουμε να θέσουμε στο περιθώριο στο μέλλον οποιαδήποτε μισαλλόδοξη ρητορική. Έστω και μετά από αντιδράσεις, ο κύριος Βούρος ανασκεύασε όσα είπε. Είναι και αυτό ένα θετικό πρώτο βήμα.